Home » Dakbedekking » Dakplaten

Dakplaten: mogelijkheden & kosten!

Dakplaten is een soort dakbedekking die populair is, omdat dakplaten eenvoudig te plaatsen zijn.  Ook heb je ruime keuze uit verschillende soorten, materialen en kleuren. Zo is er altijd wel een dakplaat die bij jou wensen aansluit! Wist je dat dakplaten zowel met als zonder isolatie verkrijgbaar zijn? Dat is erg handig wanneer je het dak nog niet geïsoleerd hebt.

Op deze pagina lees je alles over dakplaten: de soorten, materialen en de kosten.

Wat zijn dakplaten?

Dakplaten is een soort dakbedekking die bestaat uit losse platen. Ze zijn een goede keuze wanneer je op zoek bent naar een goedkoop, eenvoudig te plaatsen dakbedekkingsmateriaal. Dakplaten worden vaak gebruikt op schuren, garages, carports, veranda’s, serre’s, tuinhuizen en overkappingen.

Dakplaten kopen: welke verschillende soorten zijn er?

Dakplaten zijn verkrijgbaar in verschillende soorten. Je kunt kiezen voor golfplaten, trapezium (ook wel damwand dakplaten genoemd) en dakpanplaten. De keuze voor een soort hangt af van verschillende factoren, zoals het beoogde gebruik, het budget en het gewenste uiterlijk van het dak.

Hieronder lees je meer informatie over deze soorten.

Trapezium dakplaten

Trapezium dakplaten, ook wel bekend als trapeziumplaten of damwand dakplaten, zijn populair vanwege hun duurzaamheid. Daarnaast zijn ze erg betaalbaar, ze kosten per vierkante meter tussen de €25,- en €60,-.

Ze hebben een karakteristieke trapeziumvormige golf en zijn vaak gemaakt van materialen zoals staal of aluminium. Trapezium dakplaten zijn beschikbaar in diverse kleuren en met verschillende coatings.

Golfplaten

Golfplaten staan bekend om hun iconische golvende profiel, waardoor dat waterafvoer erg goed is. Ze worden gemaakt van metaal, aluminium, bitumen en kunststof. Iedere materiaalsoort heeft zijn eigen voordelen. Zo zijn de kunststof golfplaten populair vanwege de laagste prijs en bitumen golfplaten zijn erg flexibel. Golfplaten van aluminium zijn niet gevoelig voor roest, waardoor ze een langere levensduur hebben. Tot slot zijn kunststof golfplaten het goedkoopst.

Golfplaten kosten gemiddeld €30,- tot €60,- per m².

Dakpanplaten

Het verschil tussen dakpannen en dakpanplaten is bijna niet te zien. En dat is precies wat de dakpanplaten zo uniek maakt: ze zien er uit als dakpannen. Dakpanplaten worden gemaakt van staal, kunststof of aluminium. Iedere losse plaat bevat meerdere dakpannen en de platen zijn beschikbaar in diverse kleuren.

Houd rekening met gemiddelde prijzen tussen de €45,- en €200,- per m². Dakpanplaten zijn zowel met als zonder isolatie verkrijgbaar.

Kosten dakplaten

De kosten van dakplaten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het gekozen materiaal, de dikte, wel of geen isolatie en de afwerking. Golfplaten kosten gemiddeld tussen de €25,- en €60,- per m².

Wil je liever trapezium platen? Dan moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de €30,- en €60,- per m².

De prijs van dakpanplaten is vooral afhankelijk van de isolatie. Kies je voor dakpanplaten zonder isolatie? Dan ben je gemiddeld €45,- tot €75,- per m² kwijt. Voor dakpanplaten met isolatie betaal je tussen de €50,- en €200,- per m².

Dakplaten kosten 2024

Soort dakplaat Gemiddelde kosten per m²*
Golfplaten €25,- tot €60,-
Trapezium / damwand dakplaten €30,- tot €60,-
Dakpanplaten €45,- tot €200,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, welke kunnen verschillen. Benieuwd naar de exacte prijs? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Verschillende materialen dakplaten

Dakplaten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, elk met zijn eigen kenmerken en voordelen:

 • Aluminium: aluminium dakplaten zijn lichtgewicht en roestvrij. Ze zijn ideaal voor gebieden met hoge luchtvochtigheid, aangezien aluminium niet gevoelig is voor corrosie. Bovendien zijn aluminium dakplaten eenvoudig te installeren en hebben ze een lange levensduur.

 • Kunststof: kunststof dakplaten, meestal gemaakt van polycarbonaat of PVC, bieden uitstekende goede isolatie. Ze zijn licht van gewicht en gemakkelijk te onderhouden. Kunststof dakplaten zijn populair in serres en overkappingen.

 • Staal: stalen dakplaten zijn duurzaam en bestand tegen extreme weersomstandigheden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, zoals gegalvaniseerd staal of met een coating. Stalen dakplaten hebben een lange levensduur en vereisen weinig onderhoud.

 • Zink: zinken dakplaten staan bekend om hun esthetische aantrekkingskracht en duurzaamheid. Ze ontwikkelen na verloop van tijd een karakteristieke patinalaag, waardoor ze een unieke uitstraling krijgen. Zinken dakplaten zijn geschikt voor zowel moderne als historische gebouwen

 • Bitumen: bitumen dakplaten zijn ideaal voor platte daken en hebben een goede waterdichting. Bitumen dakplaten zijn meestal samengesteld uit bitumen en glasvezel.

Dakplaten met of zonder isolatie kiezen?

Dakplaten zijn verkrijgbaar met en zonder isolatie. Geïsoleerde dakplaten worden ook wel sandwichpanelen genoemd. Deze dakplaten zijn geschikt wanneer je de woning of het bijgebouw wilt isoleren. Bij bijvoorbeeld een garage kan dit fijn zijn, terwijl het bij een overkapping minder noodzakelijk is.

Dakplaten monteren: de werkwijze

Het monteren van dakplaten is een cruciale fase in elk bouwproject. Je kunt de dakplaten zelf plaatsen, maar het wordt aangeraden om hier een dakdekker voor in te schakelen. Een dakdekker beschikt over de juiste kennis, ervaring en materialen en levert garantie op de uitgevoerde werkzaamheden en ook op de materialen. Zeker bij daken is het belangrijk dat de montage goed wordt gedaan, om problemen zoals lekkage te voorkomen.

 • Stap 1 – Grondige inspectie en voorbereiding: een dakdekker begint met een grondige inspectie van het bestaande dakoppervlak. Ze controleren de conditie van de dakconstructie, inclusief de draagbalken en dakspanten. Eventuele schade of structurele problemen worden gerepareerd voordat de nieuwe dakplaten worden geïnstalleerd.

 • Stap 2 – Plaatsing van de onderlaag: de dakdekker begint met het plaatsen van de onderlaag, ook wel bekend als het dampscherm. Dit vormt een belangrijke barrière tegen vocht en condensatie. Het zorgt ervoor dat er geen waterdamp vanuit het gebouw in de dakplaten kan doordringen, wat schade aan het dak kan veroorzaken.

 • Stap 3 – Dakplaten bevestigen: de dakdekker gaat vervolgens over tot het bevestigen van de dakplaten aan de dakconstructie. Afhankelijk van het type dakplaten en het gekozen materiaal, worden geschikte bevestigingsmiddelen zoals schroeven of nagels gebruikt. De dakplaten worden zorgvuldig uitgelijnd en bevestigd met de juiste overlapping om een naadloze en waterdichte afdichting te garanderen.

 • Stap 4 – Randafwerking en afsluiting: het volgende belangrijke aspect is de afwerking van de dakranden en hoeken. De dakdekker installeert hoogwaardige randprofielen en hoekstukken om ervoor te zorgen dat er geen zwakke punten zijn waar water kan binnendringen. Alle verbindingen worden grondig afgedicht om lekken te voorkomen.

 • Stap 5 – Afwerking en inspectie: na de installatie voert de dakdekker een grondige inspectie uit om ervoor te zorgen dat alles correct is geïnstalleerd en dat er geen lekkages of andere problemen zijn. Eventuele noodzakelijke aanpassingen of reparaties worden onmiddellijk uitgevoerd. Als de dakplaten extra bescherming nodig hebben, kan een geschikte coating worden aangebracht om hun duurzaamheid te verlengen.

 • Stap 6 – Veiligheid voorop: tijdens het gehele proces staat veiligheid voorop. De dakdekker draagt de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals helmen en veiligheidsharnassen, om ongevallen te voorkomen. Alle veiligheidsvoorschriften en regelgeving met betrekking tot dakwerk worden strikt nageleefd.

Dakplaten laten plaatsen? Schakel een dakdekker in!

Wil je graag dakplaten laten plaatsen, maar ga je dit niet zelf doen? Via onze gratis offerteservice vind je gemakkelijk en snel een dakdekker bij jou in de regio. Na je aanvraag ontvang je gratis offertes van dakdekkers bij jou in de buurt. Vergelijk deze offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten! Je aanvraag is volledig vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast!