Home » Dakbedekking » Serre dak

Serre dak: mogelijkheden en prijzen

De dakconstructie is een belangrijk onderdeel van je serre. In de meeste gevallen is het dak gemaakt van glas of kunststof en zorgt het voor natuurlijk licht in de ruimte. Wanneer je geen extra licht wilt, is een gesloten serre dak een goede keuze. Er is ontzettend veel mogelijk bij een serredak. In dit artikel lees je wat de mogelijkheden zijn en welke kosten je kunt verwachten.

Wat is een serre dak?

Met een serre dak wordt de dakconstructie van een serre bedoeld. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een open en gesloten serre dak. Een open serre dak zorgt voor extra natuurlijk licht in je woning. Vaak bestaat de constructie uit een aluminium of houten frame waartussen kunststofpanelen of glas kan worden geplaatst. Dit heeft alleen wel als nadeel dat het dak dan slecht geïsoleerd is, waardoor het zomers erg warm kan worden en ‘s winters juist erg koud.

Een gesloten serre dak is een optie wanneer je geen extra lichtinval nodig hebt. Hier heb je wel de mogelijkheid tot het isoleren van het dak. Je hebt dan keuze uit verschillende soorten dakbedekking en kunt met dakramen toch licht naar binnen laten komen.

Wat kost een serre dak?

Wanneer je op zoek bent naar dakbedekking voor je serre, is het fijn om te weten met welke kosten je rekening moet houden. De kosten voor een serre dak hangen volledig af van het soort dakbedekking wat je kiest.

Voor een glazen serredak betaal je gemiddeld €35,- tot €35,- per m². Een andere populaire optie voor een open serre dak is polycarbonaat. Hiervoor betaal je gemiddeld €15,- tot €20,- per m².

Ga je toch liever voor een gesloten serre dak? Wanneer je deze laat bedekken met EPDM, moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de €60,- en €80,- per m². Zink kost gemiddeld €90,- tot €110,- per m². In de onderstaande tabel vind je een overzicht van alle prijzen.

Serre dak prijzen 2024

Soort serredak Gemiddelde prijs per m²
Glas €35,- tot €65,-
Polycarbonaat €15,- tot €25,-
Acrylaat €55,- tot €90,-
EPDM €60,- tot €80,-
Zink €90,- tot €110,-
Dakpannnen €40,- tot €95,-
Dakleien €55,- tot €145,- per m²
Groendak €60,- tot €120,- per m²

Met welke prijzen moet je rekening houden?

Als je een volledig nieuwe serre nog moet laten bouwen, moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de €5.000,- tot €60.000,-. De prijs is afhankelijk van de grootte van de serre en het materiaal.

Grootte van de serre Gemiddelde prijs*
Klein – ongeveer 6 m² €5.000,- tot €12.000,-
Middel – ongeveer 12 m² €9.000,- tot €25.000,-
Groot – ongeveer 20 m² €18.000,- tot €60.000,-

Wat is het beste dak voor een serre?

Wat het beste dak voor jouw serre is, hangt af van je eigen wensen en je budget. Bepaal als eerste of je kiest voor een open of gesloten dak. Vervolgens kun je dan gaan kijken naar de verschillende materialen.

Hieronder lees je meer over de mogelijkheden die je hebt.

Materialen open serredak

Bij een open serredak wordt er vaak gekozen voor de volgende materialen: 

  • Glas: glas zorgt voor veel lichtinval en geeft een ruimtelijk gevoel. In vergelijking met andere materialen is glas duurder en is het gevoelig voor scheuren en andere beschadigingen.

  • Polycarbonaat: dit materiaal heeft hetzelfde effect als glas, de ruimte oogt groot en er komt veel natuurlijk licht binnen. Het voordeel van polycarbonaat is dat het lichtgewicht materiaal is en het beter isoleert dan glas. Daarnaast is het sterk en flexibel wat het minder kwetsbaar maakt: polycarbonaat is 25 keer sterker dan glas.

  • Acrylaat: tot slot is acrylaat een veel gekozen materiaal, vooral vanwege de prijs. Dit is namelijk de goedkoopste optie. Acrylaat laat veel licht naar binnen, maar het grote nadeel is dat het niet uv-bestendig is. Na verloop van tijd ontstaat verkleuring van het materiaal.

Dakbedekking serre dak

Wanneer je kiest voor een gesloten serre dak, heb je keuze uit verschillende soorten dakbedekking.

EPDM serredak

Is het dak van je serre een plat dak? Dan is EPDM een geschikte soort dakbedekking. EPDM is gemaakt van duurzaam, elastisch materiaal wat door de elasticiteit goed bestand is tegen weersinvloeden. Deze soort dakbedekking heeft weinig onderhoud nodig en eventuele beschadigingen zijn vaak makkelijk te herstellen.

Zinken serre dak

Naast EPDM is ook zink geschikt voor een serredak. Vaak zie je dit materiaal op onconventionele dakvormen, omdat zink flexibel materiaal is. Het geeft een moderne uitstraling. Net zoals EPDM is zink goed bestand tegen weersinvloeden en heeft het weinig onderhoud nodig.

Serredak met dakpannen of leien

Heeft jouw serre een hellend dak? Dan zijn dakpannen of dakleien ook geschikte materialen. Je mogelijkheden zijn hiermee eindeloos: je hebt keuze uit diverse materialen, vormen, kleuren en afmetingen. Beide soorten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Groendak op een serre

Tot slot is het ook mogelijk om een groendak op je serre te laten plaatsen. Een groendak is geschikt voor platte en hellende daken tot 5 graden. Doordat de dakdekking uit beplanting bestaat, is een groendak een erg duurzaam. Je draagt bij aan de biodiversiteit, hemelwaterafvoer en profiteert zelf van goede isolatie.

Besparen op een serre dak? Vergelijk offertes!

Wil je besparen op de kosten van een serre dak? Of ben je op zoek naar een vakman voor het plaatsen van een serre dak? Dan ben je bij Topdak aan het goede adres. Wij brengen je in contact met een geschikte dakdekker bij jou in de buurt. Vergelijk via de onderstaande knop gratis dakdekker offertes. Na je aanvraag ontvang je maximaal 4 gratis offertes van dakdekkers. Vergelijk, kies en bespaar zo tot wel 40% op je serredak!