Home » Dakbedekking » Dakshingles

Dakshingles: alles wat je moet weten

Dakshingles, een term die steeds vaker opduikt in de wereld van dakbedekking. Maar wat zijn dakshingles precies? Wat zijn hun voordelen en nadelen? Wat kost het om dakshingles te installeren en welke verschillende soorten zijn er beschikbaar?

Op deze pagina gaan we dieper in op alles wat je moet weten over dakshingles, en ontdek je de vele mogelijkheden die dit veelzijdige type dakbedekking biedt.

Wat zijn dakshingles?

Dakshingles zijn individuele overlappende stukken materiaal die worden gebruikt om daken te bedekken. Ze worden meestal gemaakt van materialen zoals bitumen of hout. Deze shingles zijn ontworpen om duurzaamheid en bescherming te bieden tegen verschillende weersinvloeden, waaronder regen, wind, en UV-straling.

Dakshingles worden ook wel bitumen leien of bitumen dakpanelen genoemd. Het is namelijk niet bij iedereen bekend dat shingles ook worden gemaakt van hout of kunststof.

Shingles dakbedekking prijzen

De prijzen van dakshingles zijn afhankelijk van de gekozen materialen. Kies je voor bitumen dakshingles? Dan betaal je hier gemiddeld €15,- tot €25,- per m² voor. Houten shingles zijn duurder: per vierkante meter betaal je €40,- tot €80,-.

Shingles prijs per m² 2024

Type shingle Gemiddelde prijs per m²*
Bitumen dakshingles €15,- tot €25,-
Houten dakshingles €40,- tot €80,-

*Let op: houd er rekening mee dat genoemde prijzen richtprijzen zijn, en de exacte kosten kunnen verschillen.

Voordelen van dakshingles

De populariteit van dakshingles als dakbedekking groeit. En dat is niet voor niks, want shingles hebben de volgende voordelen:

 • Eenvoudig te plaatsen: dakshingles zijn eenvoudig te plaatsen, waardoor de arbeidskosten van de dakdekker laag blijven. Wanneer je zelf een beetje handig bent, is het mogelijk om ze zelf te plaatsen.

 • Lichtgewicht en flexibel: shingles zijn lichtgewicht en flexibel, wat ze geschikt maakt als dakbedekking p voornamelijk kleine oppervlaktes zoals schuren, tuinhuizen, overkappingen, garages en carports.

 • Verkrijgbaar in tal van kleuren, vormen en afwerkingen: door de brede keuze uit verschillende kleuren en modellen is er altijd een type dakshingle die het beste aansluit bij jou wensen.

 • Goed bestand tegen weersomstandigheden: dakshingles zijn prima bestand tegen verschillende weersomstandigheden, zoals regen, sneeuw en uv-straling.

Nadelen van dakshingles

Hoewel dakshingles veel voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen om in gedachten te houden. In tegenstelling tot andere soorten dakbedekking hebben shingles een korte levensduur. Ze gaan gemiddeld 10 tot 20 jaar mee.

Heb je gekozen voor houten dakshingles? Houdt er dan rekening mee dat deze veel onderhoud vereisen. Zonder een laagje verf of beits zijn deze shingles gevoelig voor vocht en neerslag, waardoor je snel last krijgt van houtrot.

Dakshingles zijn minder geschikt voor daken met goede isolatie. Dit komt door hun gevoeligheid voor temperatuurverschillen en condensvorming aan de onderzijde. Wees je er dus van bewust dat je een goed geventileerde dakconstructie nodig hebt.

Tot slot zijn dakshingles gevoelig voor de vormig van mos en algen. Het is dus belangrijk de shingles regelmatig te laten reinigen, of een speciale anti-mos coating aan te brengen.

Verschillende soorten dakshingles

Er zijn verschillende opties beschikbaar als het gaat om dakshingles. Je kunt kiezen uit verschillende materialen, vormen, kleuren en afwerkingen.

Materialen

Dakshingles zijn beschikbaar van bitumen of hout.

 • 1

  Bitumen dakshingles: bitumen dakshingles zijn gemaakt van asfalt. Dit zijn de goedkoopste dakshingles. Ze geven een moderne, strakke uitstraling aan het dak.

 • 2

  Houten shingles: gemaakt van ceder, grenen of andere houtsoorten. Ze bieden een natuurlijke uitstraling, maar vereisen meer onderhoud.

Vormen

Dakshingles zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Rechthoekig is het meest populair, vanwege de eenvoudige plaatsing. Daarnaast heb je ook vierkante en zeshoekige dakshingles. De vorm van de gekozen dakshingles hebben een grote invloed op de uitstraling van het dak.

Kleuren

Dakshingles zijn verkrijgbaar in diverse kleuren. Denk bijvoorbeeld aan rood, zwart, grijs, groen, blauw, bruin en oranje. Kortom, een brede keuze. Kies voor een kleur die bij de uitstraling van je woning past. Let ook een beetje op de omgeving en bedenk goed wat je zelf mooi vindt.

Afwerking

De afwerking van dakshingles kan variëren van glad tot met textuur. Het is maar net wat je eigen voorkeur heeft, omdat de afwerking wel van invloed is op de uitstraling.

Voor het afwerken van de dakranden zijn er aluminium dakstrips beschikbaar. Er zijn verschillende systemen waar je uit kunt kiezen om de shingles goed te laten ventileren.

Omdat dakshingles gevoelig zijn voor de vorming van mos, wordt het aangeraden om de dakshingles te behandelen met een speciale coating. Dit zorgt ervoor dat de shingles water- en vuilafstotend worden.

Hoe dakshingles leggen? De werkwijze

Benieuwd naar hoe je dakshingles moet leggen? De werkwijze van het leggen van dakshingles is als volgt:

 • Voorbereiding: zorg ervoor dat het dakoppervlak schoon en droog is voordat je begint. Dakshingles moeten worden bevestigd op houten plaatmateriaal. Eventuele beschadigde of verrotte delen van de dakconstructie moeten worden gerepareerd.

 • Onderlaag: plaats een onderlaag zoals een folie of dakvilt om extra waterdichtheid te bieden. Het is belangrijk dat de onderlaag goed overlapt.

 • Starten met leggen: begin vanaf de onderkant van het dak en werk naar boven. Leg de eerste rij shingles met de onderkant gelijk met de onderkant van het dak en werk naar boven met overlappingen.

 • Bevestiging: bevestig de shingles met daknagels of speciale bevestigingsstrips om ervoor te zorgen dat ze stevig op hun plaats blijven zitten. De exacte bevestigingsmethode kan variëren afhankelijk van het type dakshingle en het materiaal.

 • Overlappingen: zorg ervoor dat elke rij shingles correct overlapt met de rij eronder om waterafvoer te garanderen en lekken te voorkomen. Dit wordt meestal aangeduid op de verpakkingsinstructies van de shingles.

 • Randen en details: werk de dakranden en andere details af met speciale shinglestroken om een waterdichte afdichting te creëren.

 • Inspectie: nadat alle shingles zijn gelegd, is het belangrijk om een grondige inspectie uit te voeren om ervoor te zorgen dat er geen losse of beschadigde shingles zijn.

Zelf dakshingles plaatsen of dakdekker inschakelen?

Het plaatsen van dakshingles is relatief eenvoudig. Het is daarom mogelijk om het zelf te doen, maar vergeet niet dat werken op hoogte altijd een mate van risico met zich mee brengt. Het is ook belangrijk dat de shingles correct worden geplaatst, wanneer dit niet het geval is loop je het risico op beschadigingen aan de dakconstructie of lekkage.

Dakdekkers beschikken over de juiste kennis, ervaring en materialen om de shingles correct te laten leggen. Daarnaast heb je natuurlijk altijd garantie op de geleverde werkzaamheden.

Ben je op zoek naar een dakdekker? Vraag dan gratis offertes aan en vind een dakdekker bij jou in de buurt.

Alternatieven voor dakshingles

Hoewel dakshingles populair zijn, zijn er ook alternatieve dakbedekkingsmaterialen om te overwegen, afhankelijk van je wensen en budget. Hieronder lees je een aantal opties. Zit er niet tussen wat je zoekt? Op de pagina dakbedekking vind je een overzicht van alle soorten dakbedekking.

Dakplaten

Dakplaten, meestal gemaakt van metaal of kunststof, zijn duurzaam en vereisen weinig onderhoud. Ze zijn snel te installeren en bieden een moderne uitstraling. De kosten variëren, afhankelijk van het materiaal en de kwaliteit.

Dakpannen

Dakpannen zijn een klassieke keuze en bieden een traditionele uitstraling. Ze kunnen worden gemaakt van klei of beton. Dakpannen zijn duurzaam, maar de installatie kan arbeidsintensiever zijn dan bij shingles.

Kunststof dakbedekking

Kunststof dakbedekking, zoals PVC of EPDM, is lichtgewicht en duurzaam. Ze zijn geschikt voor daken met een lichte helling en bieden goede isolatie. De kosten variëren afhankelijk van het type kunststof en de dikte.

Bitumen

Bitumen dakbedekking wordt vaak gebruikt op platte daken en biedt uitstekende waterdichtheid. Het is een betaalbare optie, maar de levensduur kan variëren afhankelijk van de kwaliteit.

Besparen op dakshingles? Vergelijk gratis offertes!

Heb jij gekozen voor dakshingles als dakbedekking? Dat is een goede keuze! Bij dakshingles heb je zoveel keuze uit verschillende kleuren, vormen en afwerkingen dat er altijd wel eentje is die aan je wensen voldoet en helemaal bij de stijl van je woning past.

Wil jij besparen op de kosten van dakshingles? Dat kan! Maak gebruik van onze gratis offerteservice. Na je aanvraag ontvang je namelijk meerdere (maximaal 5) offertes van dakdekkers bij jou in de regio. Vergelijk, kies en bespaar zo tot wel 40% op de prijzen! Je aanvraag is volledig vrijblijvend.