Home » Dakbedekking » Dakshingles

Dakshingles

Dakshingles is populaire dakbedekking voor tuinhuisjes, schuren en dierenverblijven. En dat is niet zo gek: dakshingles zijn goedkoop, flexibel en licht van gewicht. In de volksmond worden shingles ook wel bitumen leien genoemd. Dit is alleen niet helemaal terecht: dakshingles zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende materialen.

Op deze pagina lees je alles over dakshingles, de mogelijkheden en de kosten. Ook lees je alles over de voor- en nadelen van deze soort dakbedekking.

Wat zijn dakshingles?

Dakshingles is een soort dakbedekking, welke op zowel platte als hellende daken kan worden geplaatst. Hieronder lees je de voor- en nadelen van shingles.

Voordelen dakshingles

Als je kiest voor dakshingles, kies je voor een duurzame en betaalbare optie. Dakshingles zijn namelijk gemaakt van asfalt en hebben een levensduur van minimaal 25 jaar. Bovendien zijn ze makkelijk te installeren, wat betekent dat je minder tijd en geld kwijt bent aan de installatie ervan.

Nadelen dakshingles

Nadelen dakshingles
Alhoewel dakshingles voordelen hebben, zijn er ook een aantal nadelen. Dakshingles kunnen minder goed tegen extreme weersomstandigheden en veel wind dan andere soorten dakbedekking. Ook zijn ze gevoelig voor vuil en vervuiling, wat ervoor kan zorgen dat het dak er minder mooi uitziet. Daarnaast zijn ze relatief duur in aanschaf en onderhoud.

Prijs dakshingles per m²

De prijs voor dakshingles hangt af van de grootte, het materiaal en de kwaliteit ervan. Gemiddeld ligt de prijs tussen € 15,- en € 25,- per m². Dit is echter niet vast, want er zijn aanbieders die dakshingles aanbieden voor slechts € 10,- per m². Let wel op dat je dan vaak minder kwaliteit krijgt.

Dakshingles laten leggen (materiaal + arbeidskosten)

Dakshingles zijn dunne, platte stukjes dakbedekkingsmateriaal die in rijen gelegd worden. Shingles worden gemaakt van verschillende materialen, maar de meeste zijn gemaakt van asphalt of Fiberglas. Dakshingles komen in een breed scala aan kleuren en stijlen en kunnen het uiterlijk van elk dak aanzienlijk verbeteren.

De prijs voor het laten leggen van dakshingles hangt af van verschillende factoren, waaronder het type materiaal dat je kiest, de grootte van je dak, en hoeveel mensen je nodig hebt om het werk te doen. In sommige gevallen kan het goedkoper zijn om dakshingles zelf te leggen, maar als je niet veel ervaring hebt met dit soort projecten, is het raadzaam om een professional in te schakelen.

Als je besluit om dakshingles door een professional laten leggen, kan de prijs oplopen tot €1000 of meer, afhankelijk van de

Zelf dakshingles leggen (enkel materiaalkosten)

Zelf dakshingles leggen is een simpele klus die iedereen aankan. Het enige dat je nodig hebt is wat tijd en de juiste materiaalkosten. In dit artikel gaan we in op de verschillende stappen die je moet nemen om dakshingles succesvol te leggen.

De eerste stap is het berekenen van de benodigde hoeveelheid materiaal. Dit doe je door het aantal vierkante meter te berekenen dat je nodig hebt. Je neemt hiervoor de afmetingen van je dak multiplied by twee. Voorbeeld: Een dak met een oppervlakte van 100m2 zou ongeveer 200m2 shingles nodig hebben (100 * 2 = 200). De meeste leveranciers verkopen hun product per vierkante meter, dus houd hier rekening mee bij het maken van je aankoop.

De volgende stap is het strippen van je old shingles. Dit doe je door ze los te maken van de onderliggende laag met behulp van een crow

Mogelijke uitvoeringen van dakshingles

Dakshingles zijn beschikbaar in verschillende stijlen, kleuren en texturen. Hierdoor is er altijd een dakshingle die perfect aansluit bij het ontwerp van uw huis. Bovendien kunnen dakshingles ook worden geïnstalleerd met verschillende installatietechnieken, zoals spijkertechniek of lijmtechniek.

Materiaal dakshingles

Daksingles zijn een veelgebruikt materiaal voor daken. Ze worden gemaakt van verschillende soorten materialen, waaronder asphalt, vezelcement en kunststof. Asphalt shingles zijn de meest voorkomende en worden gemaakt van asfalt en vezelglas of cellulose. Vezelcement shingles zijn sterk en bestand tegen vuur, maar ze kunnen moeilijk te installeren zijn. Kunststof shingles zijn lichtgewicht en eenvoudig te installeren, maar ze zijn minder duurzaam dan andere opties.

Kleur dakshingles

Bij het kiezen van dakshingles hebt u keuze uit veel verschillende kleuren. Kleur kan een grote rol spelen in de uiteindelijke uitstraling van uw woning. Wanneer u kiest voor een donkere dakkapel, zorg dan dat de rest van het dak ook donker is, anders zal het contrast te groot zijn. Houd bij het maken van een keuze altijd rekening met de kleur van de buitenkant van uw huis. Een felrode dakkapel staat bijvoorbeeld niet mooi op een groene muur.

Wanneer je twijfelt over welke kleur dakshingles te kiezen, ga dan voor een neutrale tint zoals grijs of zwart. Dit geeft uw huis een chique en tijdloze look.

Vorm dakshingles

De vorm van dakshangles is erg belangrijk. Daarom moet je altijd goed nadenken over de vorm voordat je ze koopt. Dakshangles zijn er in verschillende vormen, maar de meest populaire zijn rond en rechthoekig. Sommige mensen kiezen ook voor een ovale of vierkante vorm.

Afwerking dakshingles

Er zijn verschillende soorten dakshingles om uit te kiezen. Sommige mensen kiezen voor de traditionele, houten dakshingles. Anderen kiezen voor de meer moderne metalen of plastic dakshingles. Wanneer u dakshingles selecteert, is het belangrijk om te overwegen welk materiaal het best bij uw huis en budget past.

Welk type dakshingles zijn het meest geschikt?

Wanneer u dakshingles gaat kopen, is het belangrijk om te weten welk type het meest geschikt is voor uw dak. Er zijn twee soorten dakshingles: asfalt en ceder. Asfaltdakshingles zijn de meest voorkomende en worden gemaakt van vezelglas of organisch materiaal, zoals katoen of papier, dat is bedekt met een laag asfalt en geschuurd om een ​​rougheidslaag te creëren. Ze zijn licht van gewicht, maar niet zo sterk als cederhout. Cederhouten dakshingles zijn minder voorkomend, maar bieden een aantal voordelen. Ze zijn gemaakt van 100% natuurlijk hout en zijn daardoor sterker dan asfaltdakshingles. Ook geven ze uw huis een natuurlijke uitstraling.

Zelf dakshingles leggen of dakdekker inschakelen?

Als je een schuin dak hebt, is het aan te raden om dakshingles te leggen. Dit kan je zelf doen of je kunt een dakdekker inschakelen. Als je zelf dakshingles gaat leggen, moet je rekening houden met de volgende stappen:

1. Je moet eerst het dak voorbereiden door eventuele oude shingles te verwijderen en het dak schoon te maken.

2. Vervolgens moet je de nieuwe shingles op maat snijden en ze vastmaken met behulp van spijkers of lijm.

3. Tot slot moet je de randen van het dak afdichten met behulp van sealant of siliconendichtingskit.

Alternatieven voor dakshingles

Als u op zoek bent naar alternatieven voor dakshingles, zijn er een aantal opties die u kunt overwegen. Een overzicht van de diverse soorten dakbedekkingen vind je hier. Een van de meest populaire alternatieven is Metal Roofing. Metalen dakplaten zijn lichter dan shingles en vereisen minder onderhoud. Ze hebben ook een lange levensduur en kunnen weerstaan ​​aan hoge windsnelheden en zware regenval. Echter, ze zijn duurder dan shingles en kunnen moeilijker te installeren zijn.

Een andere optie is rubber dakbedekking. Rubber dakbedekking is gemaakt van recycled rubber en plastic, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is. Het is ook lichtgewicht, waterdicht en bestand tegen UV-straling. Rubber dakbedekking is echter niet zo populair als metalen dakplaten omdat het nog steeds relatief nieuw op de markt is.

Ten slotte kunt u overwegen om hout te gebruiken als alternatief voor dakshingles.