Home » Dakbedekking » Zinken dak

Zinken dak

Een zinken dak is een goede keuze voor zowel gebouwen als woningen. Zink heeft een lange levensduur en is duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Het is daarom een uitstekende keuze als dakbedekking!

Op deze pagina lees je meer informatie over een zinken dak: de voor- en nadelen, welke kosten je kunt verwachten en hoe een zinken dak wordt geplaatst.

Wat is een zinken dak?

Een zinken dak is een dakbedekking gemaakt van zinkplaten. Het was vooral in de jaren ’90 een populaire keuze. Tot op heden wordt er nog vaak gekozen voor zink vanwege de flexibiliteit, duurzaamheid en lange levensduur van het materiaal. Omdat een zinken dak beschikbaar is in verschillende uitvoeringen, past het bij zowel oudere woningen als nieuwbouwwoningen. Tot slot is zink geschikt voor zowel platte- als hellende daken.

Voordelen van een zinken dak

Zink is nog steeds populair dakbedekkingsmateriaal. Het biedt namelijk verschillende voordelen:

  • Duurzaamheid: zink is duurzaam materiaal, het heeft een levensduur van gemiddeld 50 tot 125 jaar. Het materiaal is goed bestand tegen weersomstandigheden en corrosie.

  • Onderhoudsvriendelijk: doordat zink goed bestand is tegen weersomstandigheden, vereist het weinig onderhoud. Toch is het belangrijk om regelmatig een dakinspectie te laten uitvoeren om problemen te voorkomen.

  • Flexibel en plooibaar: door de flexibiliteit van zink, is het geschikt voor vele dakvormen. Een zinken dak is zowel op platte als hellende daken toepasbaar.

  • Unieke uitstraling: zink is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Hierdoor is er altijd een toepassing die bij jouw wensen past.

  • Recyclebaar: tot slot is zink 100% recyclebaar en daardoor milieuvriendelijk.

Nadelen van een zinken dak

Tegenover de voordelen heeft zink ook een aantal nadelen. Het is namelijk lastig om bij een zinken dak isolatie te plaatsen, ten opzichte van andere soorten dakbedekking. Je hebt niet alleen een goede thermische isolatie nodig, maar ook geluidsisolatie.

Daarnaast is het plaatsen van zink geen eenvoudige klus. Het is daarom belangrijk om dit te laten doen door een ervaren dakdekker. Wanneer zink niet goed wordt geplaatst, loop je het risico op lekkage met alle gevolgen van dien. Via het offerteformulier kun je offertes van dakdekkers aanvragen. Deze ontvang je gratis en vrijblijvend. Op zoek naar een dakdekker? Vraag gratis offertes aan!

Tot slot is zink erg prijzig: het is duurder dan andere soorten dakbedekking. Hier staat de lange levensduur tot wel 125 jaar!

Zinken dak prijs per m²

Over het algemeen ligt de prijs van een zinken dak tussen de €90,- en €110,- per vierkante meter. De prijs van een zinken dak varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het dak, de moeilijkheidsgraad van de installatie en de regio waarin je woont.

Zinken dak kosten 2024

Dakoppervlak Gemiddelde prijs*
10 vierkante meter (schuur) €900,- tot €1.100,-
50 vierkante meter (woning) €4.500,- tot €5.500,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. De exacte prijzen kunnen afwijken.

Verschillende uitvoeringen van een zinken dak

Er zijn verschillende uitvoeringen van een zinken dak, elk met zijn eigen unieke kenmerken en uitstraling. Hieronder lees je meer over deze uitvoeringen.

Zinken dak met staande naad

Een zinken dak met staande naad is een van de meest voorkomende en traditionele uitvoeringen. Hierbij worden zinken platen met elkaar verbonden door opstaande naden, wat zorgt voor een strakke en moderne uitstraling. Dit type dak is zeer waterdicht en duurzaam, waardoor het geschikt is voor zowel hellende als platte daken.

Zinken leien (losanges)

Zinken leien, ook wel bekend als losanges, zijn kleine zinken platen die in een diamantvorm worden geplaatst om een uniek patroon te creëren. Dit geeft het dak een speelse en elegante uitstraling. Zinken leien zijn vooral populair op historische gebouwen vanwege hun traditionele karakter.

Zinken roevendak

Een zinken roevendak bestaat uit langwerpige zinken platen die over elkaar worden gelegd en vastgezet met schroeven. Dit type dakbedekking wordt vaak gebruikt op gevels en daken van moderne architectuur vanwege zijn strakke en minimalistische uitstraling.

Zinken platform (plat dak)

Voor platte daken is een zinken platform een uitstekende keuze. Het bestaat uit zinken platen die op het dak worden gelegd en aan elkaar worden bevestigd. Een zinken platform biedt niet alleen bescherming tegen water, maar kan ook dienen als een aantrekkelijk element dat bijdraagt aan de moderne uitstraling van een gebouw.

Zinken dak plaatsen: de werkwijze

Het proces van een zinken dak plaatsen omvat meerdere stappen, waaronder het op maat snijden van de zinken platen, het vormen van de gewenste uitvoering en het zorgvuldig bevestigen van de platen op het dak. Het is belangrijk dat alle naden en verbindingen goed worden afgedicht om lekkage te voorkomen.

Het plaatsen van een zinken dak vereist ook de nodige kennis en vaardigheden om ervoor te zorgen dat het dak correct wordt geïnstalleerd en lang meegaat. Daarom is het belangrijk om een dakdekker in te schakelen die gespecialiseerd is in het werken met zinken daken. Zij hebben de nodige kennis en ervaring en beschikken over de juiste materialen.

Bij het plaatsen van een zinken dak begint de dakdekker met het voorbereiden van het dakoppervlak. Dit omvat het verwijderen van de oude dakbedekking en het zorgen voor een stevige en vlakke ondergrond. Vervolgens worden de zinken platen op maat gesneden en gevormd volgens de gekozen uitvoering, zoals een dak met staande naad of zinken leien.

De zinken platen worden zorgvuldig bevestigd op het dak met behulp van speciale bevestigingsmaterialen, zoals clips of schroeven. Het is van essentieel belang dat alle verbindingen goed worden afgedicht om lekkage te voorkomen. De dakdekker zal ook aandacht besteden aan de details, zoals het plaatsen van goten en regenpijpen om ervoor te zorgen dat het regenwater effectief wordt afgevoerd.

Na het plaatsen van het zinken dak is het raadzaam om regelmatig onderhoud uit te voeren om de levensduur ervan te verlengen. Dit omvat het controleren op eventuele beschadigingen, zoals deukjes of krassen, en het indien nodig herstellen van de beschermende afwerking. Het is ook belangrijk om eventuele ophopingen van vuil, bladeren of sneeuw te verwijderen, aangezien deze het dak kunnen beschadigen of de waterafvoer kunnen belemmeren.

Zinken dak laten plaatsen? Vind een dakdekker!

Als je overweegt om een zinken dak te laten plaatsen, is het raadzaam om offertes op te vragen. Via onze offerteservice ontvang je maximaal 5 offertes van dakdekkers bij jou in de regio. Door deze te vergelijken, kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Zit er niets passends voor je bij? Geen zorgen, je aanvraag is geheel vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast!