Home » Dakbedekking » Sandwichpanelen dak

Sandwichpanelen dak – alles wat je moet weten

Sandwich panelen zijn een goede keuze wanneer je het dak van je woning of bedrijfspand snel, goedkoop en eenvoudig wilt laten renoveren en isoleren. Daarnaast zijn sandwich panelen ook erg geschikt als dakbedekking op je tuinhuis, schuur en garage.

In dit artikel lees je alle belangrijke informatie over sandwich panelen, de mogelijkheden en kosten. Tot slot lees je het antwoord op de meest gestelde vragen over sandwich panelen.

Wat zijn sandwich dakplaten?

Sandwich dakplaten bestaan uit enkele of dubbelwandige metalen dakplaten. Hier tussenin bevindt zich thermisch isolatiemateriaal.

Deze dakplaten zijn ideaal voor het bedekken van grote oppervlakken, zoals daken van industriële gebouwen en magazijnen. Maar ze zijn dus ook erg geschikt voor woningen, tuinhuisjes, schuren en garages. Sandwich dakplaten verstevigen daken en muren en verbeteren de isolatie. Dit maakt het een duurzame soort dakbedekking!

Voordelen van sandwich panelen

  • Goede isolatiewaarde

  • Goede prijs-kwaliteitverhouding

  • De panelen zijn licht en flexibel

  • Het plaatsen is eenvoudig

  • Naast warmte-isolerend werken de panelen ook geluidsisolerend

Soorten sandwichpanelen daken

Er zijn verschillende soorten sandwich dakplaten beschikbaar op de markt. De keuze hangt af van je eigen wensen en eisen. Hieronder lees je meer over de mogelijkheden!

Sandwichpanelen dakpanplaten

Sandwich dakpanplaten zijn een soort sandwichpanelen die zijn ontworpen om eruit te zien als traditionele dakpannen. Ze bestaan uit een laag geïsoleerd materiaal tussen twee lagen metalen of kunststof dakpannen. Sandwich dakpanplaten bieden de voordelen van traditionele dakpannen, zoals een mooie uitstraling en een goede waterdichtheid, maar met de extra voordelen van isolatie en duurzaamheid. Ze zijn lichter en gemakkelijker te installeren dan traditionele dakpannen en kunnen de kosten van de dakconstructie verminderen. Sandwich dakpanplaten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten en diktes en zijn geschikt voor verschillende soorten daken.

Sandwich trapezium dakplaten

Sandwich trapezium dakplaten zijn een type dakbedekking dat de voordelen van zowel sandwichpanelen als trapeziumprofiel combineert. Het bestaat uit een laag geïsoleerd materiaal tussen twee lagen trapeziumvormige metalen of kunststofplaten. Deze dakplaten bieden uitstekende thermische en akoestische isolatie, evenals goede waterdichtheid en duurzaamheid. De trapeziumvormige golven zorgen voor een sterke constructie en een goede afvoer van regenwater. Sandwich trapezium dakplaten zijn lichter en gemakkelijker te installeren dan traditionele dakbedekkingen en kunnen de kosten van de dakconstructie verminderen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten en diktes en zijn geschikt voor verschillende soorten daken.

Sandwich golfplaten

Sandwich golfplaten zijn een type sandwichpaneel dat wordt gebruikt voor het bedekken van daken en gevels. Ze bestaan uit een laag geïsoleerd materiaal tussen twee lagen golfplaten van metaal of kunststof. De golfplaten zorgen voor een sterkere constructie en een betere afvoer van regenwater, terwijl de isolatielaag zorgt voor thermische en akoestische isolatie.

Sandwich golfplaten zijn lichter en gemakkelijker te installeren dan traditionele dakbedekkingen en bieden uitstekende duurzaamheid en waterdichtheid. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten en diktes en kunnen worden aangepast aan de specifieke eisen van elk project. Sandwich golfplaten zijn een betaalbare en duurzame optie voor dak- en gevelbekleding.

Wat kost een sandwichpanelen dak?

De prijs van sandwichpanelen dak varieert afhankelijk van het materiaal, de dikte en de grootte van de panelen. Gemiddeld liggen de kosten rond de  €50,- per m2, exclusief btw en plaatsing.

Soort sandwichpaneel Gemiddelde kosten per m²*
Sandwich dakpanplaten €50,-
Sandwich trapezium platen €50,-
Sandwich golfplaten €50,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen exclusief btw en montage kosten! Vraag voor exacte prijzen gratis offertes aan.

Uitvoeringen sandwichpanelen

Sandwichpanelen dak zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen.

Kleuren

Er zijn verschillende uitvoeringen van sandwichpanelen beschikbaar op de markt, elk met zijn eigen specificaties en kenmerken. De kleuren van sandwichpanelen variëren van neutrale tinten tot felle kleuren, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende toepassingen.

Afwerking

Afwerkingen kunnen variëren van gladde en strakke oppervlakken tot reliëf- en houtnerfafwerkingen, waardoor het mogelijk is om panelen te kiezen die passen bij de architectuur van het gebouw.

Afmeting

De afmetingen van sandwichpanelen zijn ook zeer divers en kunnen worden aangepast aan de specifieke wensen bij een project. De standaardafmetingen voor sandwichpanelen zijn: 1200mm x 1000mm, 1500mm x 1000mm en 1800mm x 1000mm.

Isolatiewaarde

Een belangrijk kenmerk van sandwichpanelen is de isolatiedikte. De isolatie tussen de binnen- en buitenplaten kan variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters, afhankelijk van de gewenste isolatiewaarde. Panelen met een hogere isolatiedikte bieden betere thermische en akoestische isolatie, waardoor ze geschikt zijn voor gebouwen met hogere energie-eisen.

Zelf plaatsen of een dakdekker inschakelen?

Het laten plaatsen van sandwichpanelen op het dak is een klus die het beste uitgevoerd kan worden door een dakdekker. Het plaatsen van deze panelen vereist namelijk specifieke kennis en ervaring, waarover een gemiddelde doe-het-zelver vaak niet beschikt.

Een dakdekker kan niet alleen zorgen voor een correcte plaatsing van de panelen, maar ook voor een juiste afwerking en aansluiting op de rest van het dak. Bovendien beschikken professionele dakdekkers vaak over de benodigde gereedschappen en materialen om de klus goed uit te kunnen voeren.

Het inhuren van een dakdekker kan daarnaast ook bijdragen aan een hogere kwaliteit van het dak en een langere levensduur van de sandwichpanelen. De dakdekker kan namelijk adviseren over de juiste onderhouds- en reinigingsmethoden, waardoor het dak in goede staat blijft en eventuele problemen voorkomen kunnen worden.

Via de onderstaande button vraag je gemakkelijk offertes aan van dakdekkers bij jou in de buurt. De offerteaanvraag is volledig gratis en geheel vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast!

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je het antwoord op de veelgestelde vragen over sandwich panelen!

Sandwichpanelen dak bieden goede isolatie, vooral als ze worden gebruikt in combinatie met een geschikte isolatielaag. De isolatiewaarde van sandwichpanelen wordt gemeten door de R-waarde, die aangeeft hoe goed het materiaal warmte tegenhoudt. Over het algemeen hebben sandwichpanelen een hoge R-waarde, waardoor ze effectief zijn in het verminderen van warmteverlies en het handhaven van een comfortabel binnenklimaat.

 

Sandwichpanelen dak worden bevestigd door middel van schroeven die in het metaal worden gedraaid. De schroeven worden vervolgens afgedekt met een dopje.

Het is belangrijk om de panelen op de juiste manier te bevestigen om lekkages en schade aan het dak te voorkomen.

Ja, het is mogelijk om sandwichpanelen op een plat dak te gebruiken. Sandwichpanelen bieden goede isolatie en waterdichtheid, wat essentieel is voor een plat dak. Door de lichtgewicht constructie van de panelen kunnen ze gemakkelijk op het dak worden geplaatst.

Ja, naast dakbedekking kunnen sandwichpanelen ook worden gebruikt voor het bekleden van gevels. Het gebruik van sandwichpanelen voor de gevelbekleding biedt dezelfde voordelen, zoals isolatie en duurzaamheid.

Over het algemeen zijn sandwichpanelen dak een kosteneffectieve optie in vergelijking met soorten dakbedekkingen. Ze bieden een combinatie van dakbedekking en isolatie in één product.

Ja, het is mogelijk om zonnepanelen op sandwichpanelen te installeren. De gladde en stevige oppervlakte van de sandwichpanelen biedt een goede ondergrond voor het plaatsen van zonnepanelen.

Sandwichpanelen dak hebben over het algemeen een lange levensduur. Met goed onderhoud en regelmatige inspecties kunnen de panelen tot wel 40 jaar meegaan. Het is belangrijk om eventuele schade of slijtage tijdig te repareren om de levensduur van de panelen te verlengen.

Sandwichpanelen dak zijn meestal gemaakt van metalen zoals staal of aluminium, die beide gevoelig zijn voor roestvorming. Om roest te voorkomen, worden de panelen behandeld met coatings die bescherming bieden tegen vocht en corrosie. Het is belangrijk om de panelen regelmatig te inspecteren en eventuele beschadigingen aan de coating bij te werken om roestvorming te voorkomen.

Over het algemeen zijn sandwichpanelen niet ontworpen om belopen te worden. Ze zijn bedoeld als dakbedekking en niet als loopoppervlak. Als er onderhoud of inspecties op het dak moeten worden uitgevoerd, is het raadzaam om loopbruggen of loopplanken te gebruiken om de panelen te beschermen.

De dikte van sandwichpanelen dak varieert, afhankelijk van de gewenste isolatiewaarde en structurele vereisten. Over het algemeen varieert de dikte van sandwichpanelen tussen de 40 en 200 millimeter. Hoe dikker de panelen, hoe beter de isolatiewaarde, maar dit kan ook leiden tot hogere kosten.