Home » Dakbedekking » Natuurleien

Natuurleien

Natuurleien worden gemaakt van natuurlijk gesteente. Dit maakt iedere lei uniek qua kleur, structuur en vorm. Natuurleien is een echt natuurproduct en geven je dak een unieke, authentieke uitstraling. Daarnaast zijn natuurleien populair vanwege de duurzaamheid en lange levensduur.

Op deze pagina lees je meer over natuurleien: de voordelen, mogelijkheden prijzen.

Wat zijn natuurleien?

Natuurleien worden gemaakt van natuursteen, afkomstig uit steengroeves. Deze leien worden gewonnen uit groeves in Europa, Amerika, Azië en Afrika,  en vervolgens gespleten tot dunne platen die geschikt zijn voor dakbedekking. Kenmerken aan natuurleien is dat iedere lei uniek is. Omdat het een natuurproduct is, verschilt de kleur, structuur en vorm. Ze geven veel charme en karakter aan een woning of gebouw.

Natuurleien zijn verkrijgbaar in diverse kleuren zoals grijs, blauw, groen, antraciet of zelfs paars. De kleur hangt af van de steengroeve waaruit de lei is gewonnen.

Zijn natuurleien niet jouw ding? Je kunt ook kiezen voor kunstleien of bitumen leien. Op de pagina leien dak vind je hier meer informatie over.

Voordelen van natuurleien

Veel mensen kiezen voor natuurleien. En dat is niet zo gek, want natuurleien hebben een mooi lijstje met voordelen.

  • Unieke, authentieke uitstraling

  • Verkrijgbaar in verschillende kleuren

  • Lange levensduur, ongeveer 80 tot 100 jaar

  • Natuurleien bieden goede geluidsisolatie

Wat kosten natuurleien per m²?

Gemiddeld kosten natuurleien tussen de €100,- tot €145,- per m². Ze zijn dus een stuk duurder dan kunstleien, die gemiddeld tussen de €55,- en €95,- per m² kosten. Daar staat tegenover dat natuurleien een langere levensduur hebben.

Voor een dak van 50 m² moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van €5.000,- tot €7.250,-

Natuurleien prijzen 2024

Oppervlakte Gemiddelde prijs*
1 vierkante meter €100,- tot €145,- per m²
10 vierkante meter (schuur) €1.000,- tot €1.450.-
50 vierkante meter (woning) €5.000,- tot €7.275,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. De tarieven kunnen per dakdekker verschillen. Benieuwd naar exacte prijzen? Vraag gratis offertes aan!

Kunstleien vs. Natuurleien: welke kiezen?

Er zijn twee verschillende soorten leien: kunstleien en natuurleien. Bij het kiezen tussen kunstleien en natuurleien zijn er enkele belangrijke verschillen om rekening mee te houden.

Zo worden kunstleien gemaakt van vezelcement. Ze verliezen de unieke uitstraling want de kleur, structuur en vorm is gelijk. Hoewel kunstleien in de kosten een stuk voordeliger zijn, is de levensduur daarentegen niet zo lang als bij natuurleien. Ook zijn kunstleien gevoeliger voor mos en algen.

Wat voor jou de beste keuze is, hangt natuurlijk af van je eigen wensen en budget. Benieuwd naar andere soorten dakbedekking? Op deze pagina vind je een handig overzicht!

Natuurleien plaatsen: de werkwijze

Wil je natuurleien laten plaatsen? Het is belangrijk om hiervoor een dakdekker in te schakelen. Het plaatsen van natuurleien is namelijk geen eenvoudige klus en het werken op hoogte brengt altijd een zeker risico met zich mee.

Wanneer je natuurleien wilt laten plaatsen, kun je kiezen uit de volgende mogelijkheden:

  • Dubbele dekking

  • Dubbele dekking met open voeg

  • Enkelvoudige horizontale dekking

  • Enkelvoudige ruitdekking

Wanneer je de keuze hebt gemaakt, begint de dakdekker met het verwijderen van de oude dakbedekking en het eventueel herstellen van de dakconstructie. Vervolgens plaatst de dakdekker een onderdak, welke dient als bescherming tegen vocht en condensatie.

Dan is het tijd voor het plaatsen van de leien! Deze worden één voor één op het dak vastgemaakt met behulp van spijkers of haken. Het is belangrijk dat de leien goed op elkaar aansluiten. Is dit niet het geval, dan ontstaat er vaak lekkage.

Wanneer alle natuurleien zijn geplaatst, wordt het dak behandeld met een speciale coating. Deze beschermt de natuurleien tegen water, vuil en verkleuring door de zon.

Onderhoud van natuurleien dak

Eén van de voordelen van natuurleien is dat ze goed bestand zijn tegen weersinvloeden zoals regen, wind en zon. Maar dat betekent niet dat een natuurleien dak geen onderhoud nodig heeft. Ieder dak heeft regelmatig onderhoud nodig om problemen zoals lekkage en ernstige beschadigingen te voorkomen en de levensduur van je dak te verlengen.

Het onderhoud van een natuurleien dak bestaat meestal uit het inspecteren van de leien op eventuele beschadigingen, het verwijderen van vuil en bladeren en het controleren van de staat van de dakgoten. Een voordeel is dat je bij natuurleien weinig kans hebt op de vorming van mos en algen. Toch kan het eens in de zoveel jaar nodig zijn om het natuurleiendak te laten reinigen.

Het is raadzaam om een dakdekker in te schakelen voor regelmatig onderhoud, zodat eventuele problemen tijdig kunnen worden opgespoord en gerepareerd.

Dakdekker voor natuurleien gezocht? Gratis offertes vergelijken!

Wil je graag natuurleien laten plaatsen en ben je op zoek naar een dakdekker? Of ben je er nog niet helemaal uit, en wil je graag persoonlijk advies? Ook dan kun je terecht bij een dakdekker.

Via onze offerteservice kom je gemakkelijk en snel in contact met een dakdekker in je regio. Vergelijk, kies en bespaar zo tot wel 40% op de kosten! Je aanvraag is geheel vrijblijvend: je zit nergens aan vast.