Home » Plat dak vervangen

Alles wat je moet weten over plat dak vervangen

Een plat dak is een veelvoorkomend kenmerk van moderne gebouwen en biedt tal van voordelen, zoals extra leefruimte en een strak uiterlijk. Maar net als elk ander deel van je huis heeft ook je platte dak onderhoud nodig, en op een gegeven moment moet je misschien overwegen om het te vervangen.

Op deze pagina gaan we dieper in op wanneer je een plat dak moet vervangen, de verschillende soorten dakbedekking die je kunt overwegen, isolatiemethoden, kosten en belangrijke aandachtspunten bij het renoveren van een plat dak.

Wanneer plat dak vervangen?

Het moment waarop je je platte dak moet vervangen, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Waaronder het type dakbedekking, de weersomstandigheden en hoe goed je het hebt onderhouden.

Over het algemeen kun je de volgende richtlijnen volgen:

 • Zichtbare beschadigingen aan je dakbedekking, zoals scheuren en bubbels.

 • Vochtplekken aan de binnenkant op je plafond, een klamme en vochtige lucht in huis.

 • Daklekkage of een lekkage aan je dak die ondanks reparatie terug blijft keren.

 • De dakbedekking is verouderd en heeft de maximale levensduur bereikt.

 • Steeds dezelfde problemen die blijven terugkeren.

De mogelijkheden voor het vervangen van een plat dak

Het vervangen van een plat dak biedt verschillende mogelijkheden die afhangen van de huidige staat van het dak, het budget en de gewenste resultaten.

Eén optie is om nieuwe dakbedekking rechtstreeks over de oude te plaatsen, wat bekend staat als “overlagen.” Dit kan een goedkope en tijdbesparende oplossing zijn, omdat het verwijderen van de oude dakbedekking en de onderliggende materialen niet nodig is. Er zijn echter enkele voorwaarden waaraan moet worden voldaan, zoals een structuur die de extra belasting kan dragen en de oude dakbedekking die nog in goede staat verkeert.

Een andere mogelijkheid is het volledig verwijderen van de oude dakbedekking voordat de nieuwe wordt geïnstalleerd. Dit kan noodzakelijk zijn als de oude dakbedekking ernstig beschadigd is of als er structurele problemen zijn. Het biedt ook de kans om isolatie en andere onderliggende elementen te inspecteren en te verbeteren. Hoewel dit proces meer tijd en kosten met zich meebrengt, kan het resulteren in een duurzamer en betrouwbaarder dak op de lange termijn.

Mis je licht in huis? Door een lichtkoepel te plaatsen, creëer je natuurlijke lichtinval en lijkt de ruimte groter.

Dakbedekking plat dak vervangen: welke soorten dakbedekking zijn er?

Voordat je je platte dak gaat vervangen, moet je beslissen welk type dakbedekking het beste bij je behoeften past. Hieronder lees je meer over deze opties!

1. Plat dak vervangen met bitumen

Bitumen dakbedekking, ook wel roofing, is een van de meest traditionele keuzes voor platte daken. Het is duurzaam en bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Als je een bestaand bitumen dak hebt, kun je overwegen om nieuwe bitumen over de oude laag te plaatsen, wat kosten kan besparen.

De gemiddelde prijs hiervoor ligt tussen €40 en €60 per m² Als je de oude dakbedekking volledig wilt verwijderen en nieuwe bitumen wilt plaatsen, moet je rekening houden met een prijs van €75 tot €85 per m², inclusief btw.

2. Plat dak vervangen met EPDM

EPDM is een synthetisch rubber dat steeds populairder wordt als dakbedekking voor platte daken. Het is duurzaam, elastisch en bestand tegen UV-straling.

Voor het plaatsen van nieuwe EPDM over oude dakbedekking kun je rekenen op een prijs van €60 tot €80 per m².  Als je de oude dakbedekking volledig wilt verwijderen en nieuwe EPDM wilt plaatsen, moet je rekening houden met een prijs van €80 tot €90 per m², inclusief btw.

3. Plat dak vervangen met PVC

PVC dakbedekking is licht van gewicht en gemakkelijk te installeren. Voor nieuwe PVC over oude dakbedekking variëren de prijzen van €40 tot €70 per m².

Als je de oude dakbedekking volledig wilt verwijderen en nieuwe PVC wilt plaatsen, moet je rekening houden met een prijs van €85 tot €95 per m², inclusief btw.

4. Plat dak vervangen door groendak

Een groendak is een milieuvriendelijke optie waarbij je dak wordt bedekt met levende planten. Dit biedt niet alleen isolatie, maar ook een mooie, aantrekkelijke groene ruimte. Het plaatsen van een groendak kost gemiddeld €60 tot €120 per m².

Meer hierover lezen? Op de pagina dakbedekking plat dak vind je meer informatie!

Kosten plat dak vervangen

De kosten van het vervangen van een plat dak kunnen sterk variëren, afhankelijk van het gekozen materiaal en de grootte van je dak. Op de pagina kosten dak vervangen vind je meer prijsinformatie.

In sommige gevallen kan de nieuwe dakbedekking over de oude heen worden geplaatst, waardoor je bespaart op de kosten van het verwijderen van de oude dakbedekking. Kies je voor bitumen over de oude heen, dan kost dit gemiddeld €40 tot €60 per m². Kies je voor EPDM, dan moet je rekening houden met gemiddelde kosten tussen de €60 tot €80 per m².

Moet de oude dakbedekking verwijderd worden? Voor het verwijderen van de oude laag en het plaatsen van PVC-dakbedekking, betaal je ongeveer tussen de €85 tot €95 per m². Wil je graag een groendak? Dan kost dit gemiddeld tussen de €60 tot €120 per m².

Plat dak vervangen kosten per m² 2024

Werkzaamheden en dakbedekkingsmateriaal Gemiddelde kosten per m²*
Bitumen over oude dakbedekking €40,- tot 60,-
Dakbedekking verwijderen en bitumen plaatsen €75,- tot €85,-
EPDM over  oude dakbedekking €60,- tot €80,-
Dakbedekking verwijderen en EPDM plaatsen €80,- tot €90,-
PVC over oude dakbedekking €40,- tot €70,-
Dakbedekking verwijderen en PVC plaatsen €85,- tot €95,-
Groendak over oude dakbedekking €60,- tot €120,-
Oude dakbedekking verwijderen en groendak aanleggen €80,- tot €210,-

*Let op: houd er rekening mee dat deze prijzen inclusief btw zijn en dat arbeidskosten en extra materialen niet zijn inbegrepen. Het is altijd verstandig om offertes op te vragen bij verschillende dakdekkers om een nauwkeurige schatting te krijgen voor jouw specifieke project. Dit kan via onze gratis offerteservice.

Plat dak isoleren: de methodes

Bij het vervangen van je platte dak is het ook essentieel om na te denken over isolatie. Goede isolatie verbetert de energie-efficiëntie van je huis en zorgt voor meer comfort. Je bespaard jaarlijks honderden euro’s op je energierekening, omdat je via je dak minder warmte verlies.

Er zijn verschillende isolatiemethoden voor platte daken, hieronder lees je daar meer over. Of neem een kijkje op de pagina plat dak isoleren, voor uitgebreidere informatie.

1. Warm plat dak

Een warm plat dak heeft isolatie bovenop het dak en is de meest voorkomende isolatiemethode. Hierbij wordt isolatiemateriaal direct onder de dakbedekking geplaatst, waardoor de zolder of bovenverdieping van het huis verwarmd blijft.

2. Koud plat dak

Bij een koud plat dak wordt de isolatie boven het plafond van de bovenverdieping geplaatst, zodat de dakconstructie zelf niet wordt geïsoleerd. Dit kan een kosteneffectieve optie zijn, maar kan leiden tot koudebruggen en energieverlies.

3. Omgekeerd plat dak

Een omgekeerd plat dak heeft de isolatie bovenop het dakmembraan. Dit type dakconstructie wordt vaak gebruikt bij terrasdaken en biedt een goede bescherming tegen temperatuurfluctuaties.

Aandachtspunten bij het renoveren van een plat dak

Bij het renoveren van een plat dak zijn er enkele belangrijke aandachtspunten waarmee je rekening moet houden:

 • Vergunningen: controleer of je voor de renovatie van je platte dak vergunningen nodig hebt volgens de lokale bouwvoorschriften.

 • Professionele hulp: get vervangen van een plat dak is een complexe taak die professionele expertise vereist. Kies een ervaren dakdekker om ervoor te zorgen datje platte dak op de juiste manier wordt vervangen. Een ervaren dakdekker kan de juiste materialen selecteren, de isolatie correct installeren en zorgen voor een waterdichte afwerking.

 • Inspectie van de dakconstructie: voordat de nieuwe dakbedekking wordt geïnstalleerd, moet de dakconstructie grondig worden geïnspecteerd op eventuele schade of rot. Eventuele problemen moeten worden gerepareerd voordat de nieuwe dakbedekking wordt geplaatst om verdere schade te voorkomen.

 • Kwaliteit van materialen: investeer in hoogwaardige materialen voor je nieuwe platte dak. Kies voor dakbedekking met een goede garantie om je investering te beschermen.

 • Isolatie: denk goed na over het type isolatie dat je wilt gebruiken en zorg ervoor dat het voldoet aan de geldende isolatienormen. Een goede isolatie kan helpen om je energierekening te verlagen en je huis comfortabeler te maken.

 • Onderhoud: na de vervanging van je platte dak is regelmatig onderhoud essentieel om de levensduur te verlengen. Verwijder bladeren, takken en ander vuil van het dakoppervlak en controleer regelmatig op tekenen van slijtage of schade.

 • Garantie: vraag je dakdekker naar de garantie op het werk en de materialen. Zorg ervoor dat je alle garantievoorwaarden begrijpt en dat je de nodige documentatie ontvangt.

Werkwijze plat dak vervangen

Het proces van het vervangen van een plat dak kan enigszins variëren afhankelijk van het type dakbedekking dat je kiest, maar over het algemeen omvat het de volgende stappen:

 • 1

  Inspectie en Voorbereiding: een dakdekker zal eerst een grondige inspectie uitvoeren van je bestaande platte dak. Eventuele schade of gebreken worden geïdentificeerd en gerepareerd. Daarnaast wordt de huidige dakbedekking verwijderd indien nodig.

 • 2

  Isolatie plaatsen: de volgende stap is het plaatsen van isolatie op het dakoppervlak. Dit kan zowel bij een warm plat dak als bij een omgekeerd plat dak worden uitgevoerd, afhankelijk van de gekozen isolatiemethode.

 • 3

  Dakbedekking plaatsen: nu is het tijd om de nieuwe dakbedekking te installeren. Of je nu voor bitumen, EPDM, PVC of een groendak hebt gekozen, de dakdekker zal ervoor zorgen dat de dakbedekking nauwkeurig wordt geplaatst en waterdicht wordt afgedicht.

 • 4

  Afwerking: na het leggen van de dakbedekking wordt het dak afgewerkt met randafwerkingen en eventuele dakdoorvoeren, zoals dakgoten en regenpijpen. Deze zorgen voor een goede afvoer van regenwater.

 • 5

  Inspectie en onderhoudsadvies: na voltooiing van het project zal de dakdekker een laatste inspectie uitvoeren om ervoor te zorgen dat alles naar behoren functioneert en er geen problemen zijn. Ze zullen ook onderhoudsadvies geven om ervoor te zorgen dat je nieuwe platte dak zijn levensduur bereikt.

Plat dak vervangen? Schakel een dakdekker in!

Kortom, het vervangen van een plat dak is een complexe taak die professionele expertise vereist, maar het kan de levensduur van je dak verlengen en je huis beschermen tegen schade door lekkages. Door de juiste materialen te kiezen, de juiste isolatiemethode toe te passen en goed onderhoud te plegen, kun je genieten van een duurzaam en waterdicht plat dak.

Hopelijk heb je nu een beter begrip van het proces van plat dak vervangen, de verschillende soorten dakbedekking die beschikbaar zijn en de kosten die ermee gemoeid zijn. Als je overweegt om je platte dak te vervangen, zorg er dan voor dat je samenwerkt met een ervaren en betrouwbare dakdekker om het beste resultaat te garanderen. Een goed onderhouden plat dak biedt niet alleen bescherming voor je huis, maar kan ook de waarde ervan verhogen.

Ben je op zoek naar een dakdekker voor het vervangen van een plat dak? Via onze gratis offerteservice ontvang je gratis offertes van dakdekkers bij jou in de regio. Wist je dat je zo tot wel 40% op de kosten kun besparen? Je aanvraag is volledig gratis en vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.