Home » Plat dak vervangen

Plat dak vervangen – mogelijkheden & prijzen

Het is belangrijk dat u regelmatig het dak van uw woning controleert om te zorgen dat het in goede staat verkeert. Als het dak echter aan vervanging toe is, dan komt er nogal wat kijken bij deze klus. In deze artikel gaan we in op de mogelijkheden en prijzen die verbonden zijn aan het vervangen van een plat dak.

Plat dak vervangen kosten per m2

Een plat dak vervangen is niet goedkoop. Het kost ongeveer €70 per m2 om het dak te vervangen, maar dit is inclusief materiaal- en arbeidskosten. De prijs kan variëren afhankelijk van de grootte en complexiteit van het project.

Soort klus Gemiddelde prijs per m²
Plat dak vervangen € 75,- tot € 100,-
Isoleren warm plat dak € 70,- tot € 115,-
Isoleren omgekeerd plat dak € 50,- tot € 70,-

Dakbedekking plat dak vervangen

Als je een plat dak hebt, is het belangrijk om de juiste dakbedekking te kiezen. Er zijn verschillende soorten dakbedekking die geschikt zijn voor platte daken. Je moet rekening houden met de functie van het dak, de mate van belasting en de kosten. Hier vind je een volledig overzicht van dakbedekking voor een plat dak.

Plat dak vervangen met bitumen

Platte daken worden steeds vaker vervangen door een nieuwe laag bitumen. Dit komt omdat platte daken veel gevoeliger zijn voor weersinvloeden en schade. Ook zorgt een nieuwe laag bitumen dakbedekking ervoor dat het platte dak waterdicht blijft en beschermt het tegen UV-straling.

Plat dak vervangen met EPDM

EPDM dakbedekking zie je veel in Nederland. Het kan echter moeilijk zijn om het juiste materiaal te kiezen voor het vervangen van een plat dak. In deze blogpost bespreken we de verschillende mogelijkheden en prijzen die je kunt verwachten bij het vervangen van een plat dak.

EPDM is een soort rubber dat veel wordt gebruikt als isolatiemateriaal op platte daken. EPDM is relatief betaalbaar, makkelijk te installeren en onderhoudsvriendelijk. Bovendien gaat het lang mee; een EPDM-dak kan wel 30 jaar meegaan. Ook is het milieuvriendelijk omdat het 100% recyclebaar is.

Plat dak vervangen met PVC

Platte daken worden steeds vaker vervangen door een nieuwe laag PVC. PVC dakbedekking is sterk en duurzaam en is perfect geschikt voor platte daken. Het is ook makkelijk te onderhouden en kan vele jaren meegaan. PVC is echter wel iets duurder dan andere opties, maar het is het waard om in te investeren.

Groendak

Als je een plat dak hebt, dan weet je dat het onderhoud ervan niet altijd even makkelijk is. Een groendak is daarom een uitstekende optie! Een groendak is namelijk veel makkelijker in onderhoud en ook nog eens beter voor het milieu. Bovendien zorgt een groendak ervoor dat je huis beter geïsoleerd is, waardoor je energiekosten kunt besparen.

Isolatie aanbrengen

Een plat dak isoleren is een goede manier om geld te besparen op je energiekosten. Er zijn verschillende manieren om je platte dak te isoleren, maar de meest populaire methode is het gebruik van isolatiematerialen. Isolatiematerialen helpen niet alleen bij het besparen van energie, maar ze kunnen ook helpen bij het verlagen van geluidsoverlast en het voorkomen van condensatie op het dak.

Methode plat dak isoleren Plaats van de isolatie Gemiddelde prijs per m²
Warm plat dak Isolatie langs buiten € 70 – 115 (incl. afwerking)
Koud plat dak Isolatie langs binnen € 30 – 40 (excl. afwerking)
Omgekeerd plat dak Op de bestaande dakbedekking € 50 (incl. afwerking)

Warm plat dak

Als je een plat dak hebt, is het belangrijk om het goed te isoleren. Een warm plat dak houdt de warmte binnen en voorkomt dat er koude lucht naar binnen kan komen. Dit kan ervoor zorgen dat je energiekosten vermindert en je huis warmer wordt in de winter. Er zijn verschillende manieren om een plat dak te isoleren en de beste manier hangt af van het type dak dat je hebt.

Koud plat dak

Wanneer je een koud plat dak hebt, is het belangrijk om dit goed te isoleren. Zo voorkom je dat er warmte verloren gaat en bespaar je op energiekosten. Er zijn verschillende manieren om een plat dak te isoleren. Je kan bijvoorbeeld isolatiematerialen gebruiken of een kunststof dakplaat aanbrengen.

Omgekeerd plat dak

Als je een plat dak hebt, is het verstandig om het te isoleren. Doe dit voordat je het dak gaat vervangen. Er zijn verschillende manieren om een plat dak te isoleren, maar de meest effectieve manier is door het omgekeerd plat te maken. Dit houdt in dat je de isolatielaag aanbrengt onder de dakbedekking. Op deze manier wordt voorkomen dat vocht en warmte via het dak naar binnen komen.

Aandachtspunten bij het vervangen van een plat dak

  • Tijdens de renovatie van je plat dak wil je misschien meer lichtinval in je woning. Je kan dan een lichtkoepel of lichtstraat laten plaatsen om je woning letterlijk en figuurlijk op te klaren.
  • Daarnaast is het goed om de afwatering van je plat dak te checken: als de hellingsgraad niet optimaal is, kan een dakdekker een isolatie met afschot plaatsen zodat het water makkelijker wegloopt. Zo verhoog je het wooncomfort en voorkom je waterplassen.
  • Zorg dat je rekening houdt met de eventuele verhoging van je plat dak, vooral wanneer je isolatie aanbrengt.
  • Het is ook belangrijk om het zinkwerk en de dakgoot te laten controleren bij het renoveren van je plat dak.
  • Tenslotte, als je wil genieten van een dakterras of tuin op je plat dak, laat dan controleren of de constructie stevig genoeg is door een dakdekker.