Bitumen dakbedekking – alle mogelijkheden & prijzen

Wil je kiezen voor bitumen dakbedekking? Goed idee! Bitumen dakbedekking is erg populair: en dat is niet voor niks! Bitumen heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding en het is eenvoudig te plaatsen. Wel wordt het aangeraden bitumen door een ervaren dakdekker te plaatsen.

In dit artikel lees je alles over de voor- en nadelen van bitumen dakbedekking, de mogelijkheden met bitumen en de kosten die je kunt verwachten.

Wat is bitumen dakbedekking?

Bitumen dakbedekking is een soort dakbedekking dat gemaakt is van aardolie. Het wordt in rollen geproduceerd en wordt vaak gebruikt op platte en licht hellende daken. Tijdens het proces waarbij ruwe aardolie wordt verwerkt, blijft er bitumen over als bijproduct. Door de harde structuur is bitumen geschikt als dakbedekking: tijdens het plaatsen wordt bitumen verhit waardoor het zacht en soepel wordt. Dit heeft als voordeel dat het materiaal goed flexibel is, waardoor het goed aansluit op je dak. Wanneer bitumen afkoelt, komt de harde structuur weer terug. De hardheid van het materiaal heeft als voordeel dat bitumen goed bestand is tegen veel neerslag en extreme temperaturen. Het verliest dus nooit zijn kracht, sterkte en duurzaamheid.

Bitumen dakbedekking wordt ook wel roofing, dakleer of bitumineuze dakbedekking genoemd.

Wat kost bitumen dakbedekking?

Bitumen dakbedekking kost gemiddeld €40,- tot €60,- per m². Dit zijn alleen de materiaalkosten. Een dakdekker kost gemiddeld €35,- tot €50,- per uur of  €70,- tot €120,- per m².

Heb je nog oude dakbedekking op het dak liggen? Het is mogelijk om hier nieuwe bitumen overheen te laten plaatsen. Dat scheelt behoorlijk in de kosten, omdat de oude dakbedekking niet eerst verwijderd hoeft te worden. Je kunt een gemiddelde prijs tussen de €40,- en €50,- per m² verwachten. Wanneer de oude dakbedekking wel eerst verwijderd moet worden, moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van €65,- tot €75,- per m².

Mogelijkheden Gemiddelde prjis per m2*
Nieuwe bitumen dakbedekking €40,- tot €60,-
Nieuwe bitumen over de bestaande €40,- tot €50,-
Verwijderen oude dakbedekking en nieuwe bitumen €65,- tot €75,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Wat zijn de voor- en nadelen van bitumen dakbedekking?

Iedere soort dakbedekking hebben natuurlijk voor- en nadelen. Hieronder lees je welke voor- en nadelen bitumen dakbedekking heeft!

Voordelen van bitumen

  • Duurzaam: bitumen bestaat grotendeels uit gerecycled materiaal.

  • Gunstige prijs: de prijs van bitumen dakbedekking is voordelig ten opzichte van andere soorten dakbedekking. De prijs-kwaliteitverhouding van bitumen is goed.

  • Eenvoudig te plaatsen: het plaatsen van bitumen op het dak van een woning, aanbouw, dakkapel, schuur of tuinhuis is relatief eenvoudig. Hierdoor lopen ook de kosten voor het plaatsen niet te hoog op.

  • Combineren met isolatie: bitumen dakbedekking kan goed worden gecombineerd met dakisolatie.

Nadelen van bitumen

  • Gevoelig voor weersinvloeden: bitumen is gevoelig voor weersinvloeden, met name voor extreme temperaturen en temperatuurverschillen. Hierdoor kunnen er scheuren ontstaan.

  • Relatief korte levensduur: gemiddeld gaat bitumen dakbedekking 20 tot 30 jaar mee. Dit is niet heel lang, maar ook zeker niet kort. Daar staat tegenover dat bitumen één van de goedkoopste soorten dakbedekking is.

bitumen dakbedekking

Soorten bitumen dakbedekking

Er zijn twee soorten bitumen dakbedekking: APP (atactisch polypropyleen) en SBS (styreen-butadieen-styreen). APP-bitumen is beter bestand tegen UV-straling en hoge temperaturen, terwijl SBS-bitumen flexibeler is en beter bestand tegen lage temperaturen. Het type bitumen dat het beste bij uw dak past, is afhankelijk van de weersomstandigheden in je regio en wat je eigen specifieke wensen zijn.

APP-bitumen

Een ander type bitumen is APP. Dit type is zeer goed bestand tegen uv-straling dankzij de toevoeging van kunststofvezels (plastomeren). Helaas is APP bitumen wel iets minder elastisch door deze toevoeging, waardoor het sneller kan scheuren bij temperatuurswisselingen. Daarom wordt dit type dakbedekking alleen gelegd op daken die nauwelijks uitzetten of krimpen.

SBS-bitumen

SBS bitumen is een soort bitumen dakbedekking waarbij elastomeer aan het materiaal is toegevoegd. Door de toevoeging van elastomeer wordt het materiaal elastischer en scheurt het minder snel. Daarnaast heeft SBS een sterke hechtkracht. Het nadeel van SBS-bitumen is dat het niet goed tegen uv-straling kan: dit zorgt ervoor dat het materiaal poreus kan worden. Daarom wordt er vaak voor gekozen om grind over de bitumen te storten.

Bitumen dakbedekking plaatsen: de werkwijze

Voordat de dakdekker begint met het leggen van de bitumen dakbedekking, moet hij eerst het oppervlak van het dak berekenen en bepalen hoeveel rollen hij nodig heeft. De rollen zijn meestal 100 centimeter breed en er is een overlap van 10 centimeter nodig om het dak goed af te dichten.

Daarna begint de dakdekker met het aanbrengen van de onderlaag. Hierbij begint hij altijd met de randen en plaatst hij vervolgens een daktrim, een aluminium strip die de verbinding tussen het dak en het materiaal afsluit. Daarna bedekt hij de rest van het dak.

Als de onderlaag goed is aangebracht, gaat de dakdekker verder met de bovenlaag. Hij begint met het dakvlak en bedekt daarna de randen. Om het dakleer te plaatsen, verhit de vakman de onderkant van het materiaal met behulp van een brander. Hierdoor smelt de onderkant van het materiaal en plakt het vast aan het onderdak.

Zelf bitumen plaatsen of een dakdekker inschakelen?

Hoewel het plaatsen van bitumen dakbedekking eenvoudig klinkt, is dat niet helemaal waar. Voor het aanbrengen van dakleer heb je speciale apparatuur nodig, zoals een brander. Dit brengt de nodige risico’s met zich mee. Een dakdekker beschikt over de juiste kennis, ervaring en materialen om bitumen te plaatsen. Daarnaast werkt de dakdekker volgens veiligheidsvoorschriften, wat niet alleen zorgt voor veiligheid bij werkzaamheden op hoogte, maar ook om brand te voorkomen.

Wanneer je zelf aan de slag gaat loop je niet alleen het risico op gevaarlijke situaties, maar ook dat je de dakbedekking niet goed plaatst. Dit kan leiden tot vervelende lekkages en schade aan de dakconstructie, met alle gevolgen van dien.

Het inschakelen van een dakdekker bespaar je dus een hoop tijd, geld en stress. Je weet zeker dat de werkzaamheden goed worden uitgevoerd en hebt garantie op het geleverde werk. Ben je op zoek naar een dakdekker? Vul dat het offerteformulier in.

Alternatieven voor bitumen

Ben je op zoek naar een alternatief voor bitumen? Voor een plat dak zijn ook EPDM, pvc of een groendak geschikt. Wat voor jou de beste keuze is, hangt van verschillende factoren af. Je kunt, mocht je er zelf niet uitkomen, een dakdekker altijd om advies vragen.

Onderhoud van bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking vereist weinig onderhoud, maar het is belangrijk om regelmatig inspecties uit te voeren en eventuele scheuren of beschadigingen te repareren. Hiermee voorkom je problemen zoals lekkage. Het is ook belangrijk om het dakoppervlak schoon te houden en bladeren en takken te verwijderen die zich kunnen ophopen en de afvoer kunnen blokkeren.

Wanneer je je dak regelmatig laat onderhouden, verleng je de levensduur van je dak!

Op zoek naar een dakdekker?

Ben jij op zoek naar een dakdekker voor het plaatsen van bitumen? Via de onderstaande knop kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Je ontvangt maximaal 5 offertes van dakdekkers bij jou in de regio. Vergelijk, kies en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!