Home » Dakpannen » Betonnen dakpannen

Alles over betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen, ook bekend als betondakpannen, zijn een populaire keuze voor huiseigenaren in Nederland. Dit komt vanwege hun duurzaamheid, betaalbaarheid en uiterlijke veelzijdigheid. Ze zijn namelijk verkrijgbaar in diverse vormen en kleuren. Daarnaast hebben betonnen dakpannen een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Op deze pagina lees je alles over betonnen dakpannen, de voor- en nadelen en welke kosten per m² je kunt verwachten. Tot slot lees je het antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat zijn betonnen dakpannen?

Betonnen dakpannen, ook wel betondakpannen genoemd, is een soort dakpan welke een populaire soort dakbedekking is voor schuine daken. Beton dakpannen worden gemaakt van beton en hebben een levensduur van gemiddeld 30 tot 35 jaar. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, afwerkingen en kleuren.

Voordelen van betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen bieden tal van voordelen voor huiseigenaren:

 • Duurzaamheid: betonnen dakpannen staan bekend om hun lange levensduur, van 30 tot 35 jaar. Doordat ze gemaakt zijn van beton, zijn ze goed bestand tegen weersomstandigheden.

 • Weerbestendigheid: deze dakpannen kunnen extreme weersomstandigheden zoals regen, wind, en vorst goed doorstaan. Ze zetten niet uit en krimpen ook niet. Ze zijn bestand tegen verkleuring door UV-straling en behouden hun kleur goed.

 • Betaalbaarheid: betonnen dakpannen zijn over het algemeen betaalbaarder dan andere dakbedekkingsmaterialen, zoals leisteen of keramische dakpannen. Betondakpannen kosten gemiddeld €40,- tot €65,- per m².

 • Milieuvriendelijk: Beton is een duurzaam materiaal en kan worden gerecycled, waardoor betonnen dakpannen een milieuvriendelijke optie zijn.

 • Verscheidenheid aan stijlen: betondakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, vormen en afmetingen. Zo past het eenvoudig bij de stijl van je woning.

Nadelen van betondakpannen

Hoewel betonnen dakpannen veel voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden:

 • Gewicht: betonnen dakpannen zijn zwaarder dan sommige andere dakbedekkingsmaterialen. Hierdoor is een stevige dakconstructie vereist, wat mogelijk extra kosten met zich meebrengt. Het is dus belangrijk om vooraf de draagkracht van je dak te berekenen.

 • Installatiekosten: hoewel betonnen dakpannen betaalbaar zijn, kunnen de installatiekosten hoger uitvallen vanwege het gewicht en de complexiteit van het installatieproces.

 • Onderhoud: Hoewel ze over het algemeen weinig onderhoud vereisen, kunnen betonnen dakpannen na verloop van tijd mos en algen ontwikkelen, wat reiniging vereist.

 • Kwetsbaar: betondakpannen zijn gevoelig voor scheuren ten opzichte van keramische dakpannen.

Wat is de prijs van betonnen dakpannen?

De prijs van betonnen dakpannen ligt gemiddeld tussen de €40,- tot €65,- per m². Ze zijn goedkoper dan andere soorten dakpannen, zoals kleidakpannen.

Betonnen dakpannen zijn niet alleen populair op woningen, maar ook op schuren en tuinhuizen. De gemiddelde oppervlakte van een schuur is 10 m²: je bent dan gemiddeld €400,- en €650,- in totaal kwijt.

De gemiddelde oppervlakte van een woning is 50 m². Wil je hier beton dakpannen op leggen, dan moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de €2.000,- tot €3.250,-.

Betonnen dakpannen prijzen 2024

Dakoppervlak Gemiddelde prijs*
10 m² €400,- tot €650,-
50 m² €2.000,- tot €3.250,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, welke per dakdekker kunnen verschillen. Benieuwd naar de exacte prijs? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan, en bespaar tot 40% op de totaalprijs.

Verschillende soorten dakpannen: welke mogelijkheden zijn er?

Betonnen dakpannen zijn erg veelzijdig. Ze zijn verkrijgbaar in diverse soorten, vormen, afwerkingen en kleuren.

Vlakke betondakpannen

Vlakke betondakpannen bieden een strak en modern uiterlijk. Ze zijn dus ook populair op nieuwbouwwoningen. Ze zijn ideaal voor eigentijdse architectuur en kunnen in verschillende kleuren worden geleverd. Een aandachtspuntje is wel dat je voor vlakke betonnen dakpannen een hogere hellingsgraad nodig hebt, om zo de afwatering te verbeteren en het voorkomen van problemen zoals lekkage en wateroverlast.

Gewelfde betonnen dakpannen

Gewelfde betonnen dakpannen hebben een gebogen ontwerp en creëren een meer traditioneel uiterlijk. In plaats van 1 golf, wat je ziet in klassieke betonnen dakpannen, hebben deze gewelfde betondakpannen 2 golven.  Ze zijn geschikt voor zowel moderne als klassieke woningen, omdat ze een veelzijdige uitstraling hebben. Een voordeel van deze vorm is dat ze gemakkelijk geplaatst kunnen worden.

Sneldakpannen

Sneldakpannen is een soort beton dakpan. Ze zijn groter en kunnen snel worden geïnstalleerd, waardoor ze een populaire keuze zijn. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen en hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Verschillende kleuren dakpannen van beton

Betonnen dakpannen zijn beschikbaar in een breed scala aan kleuren, variërend van traditioneel rood en grijs tot moderne tinten zoals antraciet en terracotta. Hierdoor kun je de dakpannen aanpassen aan de stijl van je huis. Je kunt betondakpannen kopen in de volgende kleuren:

 • Rood

 • Bruin

 • Antraciet

 • Terracotta

 • Grijs

 • Blauw

 • Zwart

Afmetingen betonnen dakpannen

Betondakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende standaardformaten. Deze omvatten:

 • Vlakke betondakpannen: ongeveer 42 x 33 cm

 • Golvende betondakpannen: ongeveer 45 x 35 cm

 • Romaanse betondakpannen: ongeveer 45 x 38 cm

 • Kruispan betondakpannen: ongeveer 41 x 33 cm

Betonnen dakpannen laten plaatsen? Vind een geschikte dakdekker!

Wil je betonnen dakpannen laten plaatsen? Schakel dan een dakdekker in!

Betonnen dakpannen zijn een duurzame en esthetisch aantrekkelijke keuze voor je dakbedekking. Ze weerstaan verschillende weersomstandigheden en vergen minimaal onderhoud. Hoewel ze enkele nadelen hebben, kunnen de voordelen de kosten en uitdagingen ruimschoots compenseren. Overweeg de mogelijkheden die keramische dakpannen bieden en maak een weloverwogen beslissing voor je woning.

Ben je op zoek naar een ervaren dakdekker om betonnen dakpannen te laten plaatsen? Vraag dan vrijblijvend offertes aan. Na je aanvraag ontvang je tot maximaal 5 offertes van dakdekkers in jouw regio. Vergelijk de aanbiedingen en bespaar tot wel 40% op de totale kosten! Als er geen geschikte optie tussen zit, maak je geen zorgen, je zit nergens aan vast. Je aanvraag is volledig vrijblijvend!

Veelgestelde vragen

Hieronder lees je het antwoord op de veelgestelde vragen over betondakpannen.

Betonnen dakpannen hebben doorgaans een levensduur van 30 tot 50 jaar, afhankelijk van de kwaliteit en de mate van onderhoud. Regelmatige reiniging en inspectie, onderhoud kunnen de levensduur verlengen.

Het onderhoud van betonnen dakpannen omvat meestal het verwijderen van mossen, algen en bladeren. Periodieke inspecties en reparaties van beschadigde dakpannen zijn ook belangrijk om lekkages te voorkomen.

Het coaten van betonnen dakpannen kan de levensduur verlengen en hen beschermen tegen verkleuring en vocht. Het kan ook de energie-efficiëntie van je huis verbeteren door de reflectiviteit van het dak te vergroten.

 

Betonnen dakpannen zijn gevoelig voor de vorming van mos en algen. Hierdoor is het extra belangrijk om de dakpannen regelmatig te laten reinigen, om ernstige beschadigingen te voorkomen

Veel fabrikanten bied en garanties op hun betonnen dakpannen. De garantieperiode kan variëren afhankelijk van de fabrikant, maar ligt meestal tussen de 10 en 30 jaar. Deze garantie dekt meestal defecten in het materiaal en de kleurbehoud. Het is essentieel om de garantievoorwaarden van de specifieke fabrikant te controleren en ervoor te zorgen dat je aan de vereisten voldoet om aanspraak te kunnen maken op garantie. Over het algemeen geldt dat de garantie van kracht blijft zolang je je dakpannen volgens de voorschriften laat installeren en onderhouden.