Plat dak isoleren

Het verduurzamen van je woning wordt steeds belangrijker binnen de maatschappij. Isolatie speelt hierin een grote rol: dankzij dakisolatie verlies je veel minder warmte via het dak. Dit zorgt ervoor dat je minder hoeft te stoken om je woning op temperatuur te houden. Zo bespaar je al snel honderden euro’s per jaar op je energierekening.

Op deze pagina lees je alles over het isoleren van een plat dak. Je krijgt informatie over isolatiemethodes, materialen en inzicht in de kosten en jaarlijkse besparing.

Dakisolatie: de voordelen

Laten we beginnen met de voordelen van dakisolatie, want er zijn er genoeg. Een goed geïsoleerd plat dak biedt:

  • Energiebesparing: één van de meest voor de hand liggende voordelen van dakisolatie is energiebesparing. Door je platte dak goed te isoleren, blijft de warmte in de winter binnen. Zo bespaar je al snel €500,- op je energierekening! In de zomer houdt een goed geïsoleerd dak de warmte buiten, waardoor het koeler is in huis.

  • Verbeterd comfort: een goed geïsoleerd dak zorgt voor een comfortabeler binnenklimaat. Geen tocht in de winter en geen extreme hitte in de zomer. Het is de ideale manier om je leefruimte aangenamer te maken.

  • Verminderd geluid: dakisolatie kan ook geluidsoverlast verminderen. Regen, hagel en omgevingsgeluiden worden gedempt, wat zorgt voor een rustigere leefomgeving.

  • Verhoogde woningwaarde: een goed geïsoleerd huis is meer waard op de vastgoedmarkt. Potentiële kopers zijn bereid meer te betalen voor een energiezuinige woning.

Hoe een plat dak isoleren?

Heb je een plat dak? Het plaatsen van dakisolatie is op verschillende manieren mogelijk. Er zijn drie veelvoorkomende isolatiemethoden: het warme dak, het koude dak en het omgekeerde dak. Hieronder lees je meer informatie over de verschillende methodes.

1.      Plat dak isoleren buitenzijde – warm dak

Het warme dak is de meest gebruikelijke methode voor het isoleren van platte daken. Bij deze methode wordt de isolatie boven op de dakbedekking geplaatst, aan de buitenzijde van het dak. Dit wordt ook wel een omgekeerd dak genoemd.

Een andere mogelijkheid is dat het isolatiemateriaal op het dakbeschot wordt geplaatst, onder de dakbedekking. Dit kun je het beste laten uitvoeren met andere werkzaamheden, bijvoorbeeld tijdens het vervangen van een plat dak. De dakbedekking wordt dan sowieso verwijderd en er wordt nieuwe dakbedekking op het platte dak geplaatst, waardoor je in de tussentijd het dak kunt laten isoleren.

Het isoleren van de buitenzijde van een plat dak wordt een warm dak genoemd, omdat de schil warm blijft.

Omgekeerd dak

Het omgekeerde dak is een interessante optie waarbij de isolatie boven op de dakbedekking wordt geplaatst, maar direct onder de ballastlaag, zoals grind of tegels. Dit zorgt voor extra bescherming van de dakbedekking en verlengt de levensduur ervan. Het voordeel hiervan is dat de dakbedekking niet eerst verwijderd hoeft te worden.

Dakopbouw en isolatiematerialen omgekeerd dak

Bij een omgekeerd dak is het belangrijk om te kiezen voor isolatiematerialen die bestand zijn tegen vocht, omdat ze direct aan weersinvloeden worden blootgesteld. Daarom wordt er in bijna alle gevallen gekozen voor XPS-platen.

Isolatiematerialen voor warm dak

Voor het isoleren van een warm dak zijn er verschillende materialen beschikbaar. De meest gebruikte zijn PIR-platen, EPS-isolatie en minerale wol. Deze materialen bieden uitstekende thermische prestaties en zijn duurzaam. Andere soorten isolatieplaten, zoals XPS en PUR, worden ook vaak gekozen.

2.      Plat dak isoleren binnenzijde  – koud dak

Bij het isoleren van een plat dak aan de binnenzijde, ook wel een koud dak genoemd, wordt de isolatie tussen de dakconstructie en het plafond geplaatst. De dakconstructie is een koude, niet geïsoleerde schil: de hoge temperatuurverschillen tussen binnen en buiten kunnen ervoor zorgen dat de dakbedekking of constructie beschadigd raken.

Isolatiematerialen plat dak isoleren langs binnen

De materialen die vaak worden gebruikt bij het isoleren van een koud dak aan de binnenzijde zijn glaswol en steenwol. Deze materialen zijn flexibel en kunnen goed tussen de balken worden geplaatst. Ook wordt er vaak gekozen voor isolatieplaten, bijvoorbeeld van XPS, EPS, PUR of PIR.

Kosten plat dak isoleren

Natuurlijk is de kostprijs een belangrijk aspect bij het overwegen van dakisolatie. De kosten voor het isoleren van een plat dak kunnen variëren, afhankelijk van de gekozen methode en materialen. Wanneer je dakisolatie langs binnen wilt laten plaatsen, moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van €25,- tot €40,- per m². Voor dakisolatie langs buiten betaal je gemiddeld tussen de €45,- en €60,- per m².

Het isoleren van je platte dak via de binnenzijde is goedkoper omdat de dakbedekking hiervoor niet verwijderd hoeft te worden, wat wel het geval is wanneer je de buitenzijde wilt laten isoleren.

Met dakisolatie langs binnen bespaar je jaarlijks ongeveer €500,- op je energierekening. Laat je het platte dak via de buitenzijde isoleren? Dan bespaar je jaarlijks gemiddeld €550,- op je energierekening.

Kosten plat dak isoleren per m² 2024

Isolatiemethode Gemiddelde prijs per m² Gemiddelde kosten bij 50 m² Gemiddelde jaarlijkse besparing bij 50 m²
Plat dak isoleren langs binnen €25,- tot €40,- €1.250,- tot €2.000,- €500,-
Plat dak isoleren langs buiten €45,- tot €60,- €2.250,- tot €3.000,- €550,-

*Let op: Dit zijn de kosten voor de isolatie zelf, exclusief eventuele afwerking en arbeidskosten. Ben je benieuwd naar de exacte prijs? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan.

Kosten dakisolatie plat dak 2024

Soort isolatiemateriaal Gemiddelde prijs per m²*
XPS-platen €30,- tot €40,-
EPS-platen €20,- tot €25,-
PIR-platen €15,- tot €25,-
PUR-platen €15,- tot €25,-
PUR-schuim €25,- tot €30,-
Minerale wol €7,- tot €20,-
Schapenwol, papierwol, houtwol, kurk en hennep (ecologische dakisolatie) €25,- tot €45,-

*Let op: de prijzen zijn richtprijzen. Let bij de keuze voor materiaal niet alleen op de prijs, maar kijk ook naar de isolatiewaarde. Hoe hoger deze waarde, hoe meer je bespaard.

Isolatie plat dak uitbesteden of zelf doen?

Een andere belangrijke overweging is of je de isolatiewerkzaamheden wilt uitbesteden aan een vakman of dat je het zelf wilt doen. Beide opties hebben voor- en nadelen.

Uitbesteden

Het uitbesteden van dakisolatie aan ervaren vakmensen kan zorgen voor een probleemloze installatie en een garantie op kwaliteit. Professionals hebben de expertise en benodigde apparatuur om het werk snel en efficiënt uit te voeren. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over mogelijke fouten die tot lekkages of andere problemen kunnen leiden.

Natuurlijk brengt professionele installatie extra kosten met zich mee. Je moet rekening houden met arbeidskosten bovenop de prijs van de isolatiematerialen. Het kan echter de moeite waard zijn, gezien de kwaliteit en duurzaamheid van het resultaat. Een extra voordeel van uitbesteden is dat je gebruik kunt maken van het verlaagde btw-tarief op isolatie. Je betaald dan slechts 9% in plaats van 21% btw.

Zelf doen

Als je handig bent en over de benodigde vaardigheden beschikt, kun je overwegen om de isolatie zelf uit te voeren. Dit kan kosten besparen, vooral als je al het benodigde gereedschap hebt. Daarnaast heb je volledige controle over het proces en kun je het op je eigen tempo doen.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat zelfisolatie risico’s met zich mee kan brengen als het niet correct wordt uitgevoerd. Fouten kunnen leiden tot problemen zoals lekkages en verminderde isolatieprestaties. Zorg ervoor dat je grondig onderzoek doet, de juiste materialen kiest en alle stappen nauwgezet volgt als je besluit om zelf te isoleren.

Welke isolatiemethode is het beste?

Er is niet één isolatiemethode de beste. Dit is namelijk erg afhankelijk van je eigen situatie. Denk bijvoorbeeld aan je budget, de conditie van je dak of dakconstructie en je eigen voorkeur. Ook het soort isolatiemateriaal wat je kiest, is afhankelijk van jou situatie.

Het voordeel van een warm dak is dat dit de efficiëntste methode is om je platte dak te isoleren. Toch heb je soms geen andere keuze en moet je kiezen voor een koud of omgekeerd dak. Het voordeel van een omgekeerd dat is dat je dakbedekking extra wordt beschermd dankzij de ballast.

Welk isolatiemateriaal is het beste?

Het beste isolatiemateriaal hangt ook af van je specifieke situatie. PIR-platen en EPS-isolatie bieden uitstekende thermische prestaties en zijn populair vanwege hun efficiëntie. Glaswol en steenwol zijn goede opties als je een koud dak aan de binnenzijde isoleert vanwege hun flexibiliteit en geluidsabsorberende eigenschappen.

Bij het isoleren van een omgekeerd dak, is het cruciaal om materialen te kiezen die bestand zijn tegen vocht en de zware last van de ballastlaag kunnen dragen. XPS-isolatie en geëxtrudeerd kurk zijn populaire keuzes vanwege hun duurzaamheid en waterbestendigheid.

Bovendien is het belangrijk om naar de isolatiewaarde te kijken, uitgedrukt in de R-waarde. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de isolatie.

Kom je er zelf niet uit? Dan kun je altijd een dakdekker inschakelen voor advies. Ben je op zoek naar een dakdekker? Wanneer je bij ons gratis en vrijblijvend offertes aanvraagt, krijg je maximaal 5 offertes van dakdekkers bij jou in de regio. Je kiest zelf de dakdekker die het beste bij je past. Je aanvraag is volledig gratis en vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.