Home » Plat dak isoleren

Plat dak isoleren

Een goed geïsoleerd plat dak is een van de belangrijkste onderdelen van het comfort en energie-efficiëntie van uw woning. In dit artikel gaan we in op het nut, de verschillende soorten isolatie en de kosten om een plat dak te isoleren. Lees verder voor meer informatie over hoe u uw energierekening kunt verlagen door het isoleren van uw plat dak!

Hoe plat dak isoleren? – 3 methodes

De meeste mensen denken dat je een plat dak kunt isoleren door het dak te bedekken met isolatiemateriaal. Dit is echter niet de enige, of zelfs de beste manier om een plat dak te isoleren. Er zijn verschillende methodes die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je plat dak optimaal geïsoleerd is.

Warm dak (plat dak isoleren buitenzijde)

De meeste woningen in Nederland hebben een plat dak. Het isoleren van een plat dak aan de buitenzijde wordt vaak aangeraden om de woning beter tegen extreme weersomstandigheden te beschermen. Dit kan echter lastig zijn, met name als het dak niet goed geïsoleerd is of er sprake is van een lekkage. In dat geval moet er professional hulp worden ingeschakeld.

Vaak gebruikte materialen voor plat dak isolatie langs de buitenkant:

  • XPS-platen: Dit harde geëxtrudeerde polystyreen biedt een gesloten celstructuur met uitstekende drukvastheid en vochtwerende eigenschappen. Ze zitten tussen EPS en PUR in wat betreft isolatiewaarde, waardoor ze vooral stevigheid bieden.
  • PUR-platen: Deze plaven hebben een hoger isolatieniveau dan EPS, maar minder dan PIR.
  • PIR-platen: Het isocyanaat materiaal van deze platen is brandveiliger dan PUR, maar hun isolatiekracht ligt hoger, waardoor ze dunner aangebracht kunnen worden. Ze hebben meestal een dampdichte laag om alleen de naden af te sluiten.
  • EPS-platen: Geëxpandeerd polystyreen isoleert beter dan minerale wol, hoewel minder goed dan andere isol

Is een plat dak isoleren langs de buitenzijde een goed idee?

Nee, het is niet verstandig om een plat dak te isoleren vanaf de buitenkant. Dit kan leiden tot condensatie en schimmelgroei op het dakbedekkingsmateriaal. Het is veel beter om het dak te isoleren vanaf de binnenkant, zodat er geen vochtproblemen ontstaan. Bekijk hier de mogelijkheden voor dakbedekking van een plat dak.

Omgekeerd dak (plat dak isoleren buitenzijde)

Isolatie van het platte dak aan de buitenkant is eenvoudig te realiseren met behulp van speciale isolatieplaten. Deze platen worden vastgezet op het dak en bedekt met een laag waterdicht materiaal. Vervolgens wordt een laag gravel of zand aangebracht om het water af te voeren.

Is een omgekeerd dak isoleren een goed idee?

Ja, in sommige gevallen kan het zeker een goed idee zijn om je dak te isoleren. Het hangt echter wel af van verschillende factoren, zoals het soort dak, de mate van isolatie die je nodig hebt en je budget. Als je bijvoorbeeld een oud huis hebt met een minder goede isolatie, kan het isoleren van je platte dak heel wat geld besparen op je energiekosten.

Koud dak (plat dak isoleren binnenzijde)

Is jouw platte dak ongeïsoleerd? Dan is het tijd om dat te veranderen! Een koud dak is namelijk niet alleen onplezierig, maar ook energieverslindend. Gelukkig is het mogelijk om een plat dak van binnenuit te isoleren. In deze blog lees je hoe dat precies werkt.

Vaak gebruikte materialen om een plat dak te isoleren langs binnen:

Wanneer u een plat dak heeft, zijn minerale wol isolatiedekens de beste oplossing. Ze zijn flexibel en makkelijk aan te brengen en bieden een goede thermische en akoestische isolatie. Glaswol en rotswol worden meestal gekozen als isolatiemateriaal, waarbij laatstgenoemde een ecologisch alternatief is dat afkomstig is van gesteente. Bij gewelven vormen XPS-, EPS-, PUR- en PIR-isolatieplaten de beste optie door hun hoge isolatiewaarde en geringe dikte. Ze kunnen rechtstreeks gelijmd of gevijzeld worden.

Is een plat dak isoleren langs de binnenzijde een goed idee?

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen die je kunt gebruiken om je platte dak mee te isoleren. Een van de opties is isolatie langs de binnenzijde. Maar is dat wel een goed idee?

In sommige gevallen kan het inderdaad verstandig zijn om het dak vanaf de binnenkant te isoleren. Bijvoorbeeld als je een oudere woning hebt waarbij de muren niet sterk genoeg zijn voor externe isolatie. Ook kan het een goede optie zijn als je woning niet geschikt is voor gevelisolatie of als er geen ruimte is voor isolatiemateriaal aan de buitenzijde.

Let wel op: als je ervoor kiest om het dak vanaf de binnenzijde te isoleren, moet je er rekening mee houden dat dit invloed kan hebben op de ventilatie in je woning. Zorg ervoor dat er voldoende ventilatievoorzieningen aanwezig zijn

Welke isolatiemethode is de beste?

Wanneer je een plat dak gaat isoleren, zijn er verschillende methodes die je kunt toepassen. Het kan verstandig zijn om te overleggen met een specialist welke methode het beste bij jouw situatie past. In deze blogpost lees je meer over de verschillende manieren waarop je een plat dak kunt isoleren.

Plat dak isoleren kosten

Dak isoleren is een goede manier om geld te besparen op uw energiekosten. Isolatie kan worden bereikt door het toepassen van verschillende materialen zoals glaswol, polystyreenschuim of pur. Het soort materiaal dat u kiest, hangt af van de situatie en het doel van de isolatie. Dak isolatiewerkzaamheden zijn over het algemeen niet erg moeilijk of tijdrovend, maar het is belangrijk om te weten hoeveel isolatiematerialen nodig zijn voor uw project.

Plat dak isoleren kost ongeveer €200 per 100m2. Wanneer u ervoor kiest om uw platte dak zelf te isoleren, kan dit aanzienlijk schelen in de totale projectkosten.

Isolatie plat dak laten uitvoeren of zelf isoleren?

Een plat dak isoleren kan op verschillende manieren. Het is belangrijk om te bepalen wat voor soort isolatie u nodig heeft en of u het zelf kunt aanbrengen of dat u een professional inschakelt.

Er zijn twee soorten isolatie: thermische isolatie en akoestische isolatie. Thermische isolatie wordt gebruikt om de temperatuur in een ruimte te reguleren. Akoestische isolatie wordt gebruikt om geluid te dempen of te absorberen.

Wanneer u zelf een plat dak wilt isoleren, moet u eerst bepalen welke soort isolatie u nodig heeft. Vervolgens kunt u de juiste materialen selecteren en deze aanbrengen volgens de instructies. Als u niet zeker weet hoe dit moet, kunt u altijd een professional inschakelen.