Home » Dakbedekking » Dakpanplaten

Dakpanplaten: informatie, kosten & tips

Dakpanplaten, het woord dat de bouwwereld in Nederland op zijn kop zet. Ze zien eruit als losse dakpannen, maar eigenlijk zijn het platen waar dakpannen al aan bevestigd zijn. Dit maakt ze goedkoper en eenvoudiger te plaatsen ten opzichte van “echte” dakpannen.

Op deze pagina lees je alles over de steeds populairder wordende dakpanplaten. Je leest over de verschillende soorten, welke kosten je kunt verwachten en hoe het plaatsen ervan in zijn werk gaat.

Wat zijn dakpanplaten?

Laten we meteen met de deur in huis vallen: dakpanplaten zijn een innovatieve vorm van dakbedekking die de traditionele dakpannen vervangen. Het zijn namelijk prefab platen met de uitstraling van dakpannen.

Iedere losse plaat bevat meerdere dakpannen. Vaak worden deze gemaakt van staal, kunststof aluminium. Dakpanplaten worden ingezet bij nieuwbouwprojecten en renovatie van bestaande daken. De meest unieke eigenschappen van deze dakpanplaten zijn dat ze gemakkelijk te plaatsen zijn, weinig onderhoud nodig hebben en al vooraf geïsoleerd kunnen worden. Wanneer je kiest voor vooraf geïsoleerde dakpanplaten, hoef je dit zelf niet meer te doen.

Voor- en nadelen van dakpanplaten

Net zoals iedere andere soort dakbedekking hebben ook dakpanplaten voor- en nadelen. Hieronder lees je daar alles over.

Voordelen

We hebben net al een aantal voordelen van dakpanprofielplaten genoemd. Hieronder lees je daar meer over en lees je ook wat nog andere voordelen zijn.

 • Snelle plaatsing: doordat de dakpanplaten prefab geproduceerd zijn, is het plaatsen ervan relatief eenvoudig.

 • Lage kosten: de kosten per vierkante meter blijven laag, door de snelle productie en plaatsen in verhouding tot traditionele dakpannen.

 • Onderhoudsvriendelijk: in tegenstelling tot dakpannen zijn dakpanplaten onderhoudsvriendelijk.

 • Lichtgewicht: dakpanplaten zijn licht van gewicht, wat betekent dat ze geschikt zijn voor bijna elk type dakconstructie. Dit kan ook de constructiekosten verlagen.

 • Duurzaam: dakpanplaten zijn duurzaam doordat ze lang mee gaan: gemiddeld 30 tot 50 jaar. Ze zijn goed bestand tegen weersinvloeden.

 • Geschikt voor veel daktypes: dakpanplaten zijn geschikt voor vele daktypes, ook voor daken met een kleine hellingsgraad (rond de 7 graden).

 • Uitstraling: met dakpanplaten creëer je eenvoudig de uitstraling van een klassiek pannendak.

 • Isolatie: het is mogelijk om te kiezen voor dakpanplaten met isolatie.

Nadelen

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen die je in gedachten moet houden.

 • Installatiecomplexiteit: Het correct installeren van dakpanplaten vereist ervaring en deskundigheid, want het plaatsen rondom bijvoorbeeld schoorstenen en dakkoepels kan een uitdaging zijn. Een onjuiste installatie kan leiden tot lekkages en andere problemen.

 • Geluid: dakpanplaten zijn niet geluidsisolerend. Ze veroorzaken meer geluid bij bijvoorbeeld regen of hagel. Dit is een stuk minder bij dakpanplaten die geïsoleerd zijn.

 • Condensvorming: dit type dakbedekking is gevoelig voor temperatuurverschillen en bij slechte ventilatie in de dakconstructie kan er condensvorming aan de onderkant van de dakpanplaten ontstaan. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je dakconstructie goed ventileert en je kunt speciale folie laten plaatsen om het onderdak te beschermen tegen vocht.

Wat kosten dakpanplaten?

Gemiddeld kosten standaard dakpanplaten (zonder isolatie) tussen de €45,- en €75,- per m². Deze dakpanplaten gaan gemiddeld 20 tot 50 jaar mee.

Voor dakpanplaten met isolatie betaal je iets meer. Geïsoleerde dakpanplaten hebben per m² een prijs tussen €50,- tot €200,-. Dakpanplaten met isolatie hebben een gemiddelde levensduur tussen de 30 en 50 jaar.

Hoewel de kosten voor dakpanprofielplaten met isolatie hoger liggen, bespaar je met goede dakisolatie wel op je energierekening. Hierdoor verdient het prijsverschil zich in de loop der jaren terug.

De exacte prijs voor het plaatsen van dakpanplaten op jouw dak hangt van verschillende factoren af. Denk bijvoorbeeld aan de oppervlakte van je dak, het merk, de complexiteit van het plaatsen en de arbeidskosten van de dakdekker. Wil je besparen op de kosten van dakpanplaten? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Dakpanplaten prijzen 2024

Type dakpanplaten Gemiddelde prijs per m²* Gemiddelde levensduur
Standaard dakpanplaten €45,- tot €75,- 20 tot 50 jaar
Dakpanplaten met isolatie €50,- tot €200,- 30 tot 50 jaar

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen inclusief btw en plaatsing. De exacte prijzen kunnen afwijken.

Soorten dakpanplaten

Er zijn verschillende soorten dakpanplaten beschikbaar. Zo is er altijd een soort die bij jou wensen en je budget aansluit. Hieronder lees je meer over de beschikbare materialen, kleuren, afmetingen en afwerkingen van dakpanplaten.

Materiaal

Dakpanplaten worden meestal gemaakt staal, maar ze zijn ook beschikbaar in andere materialen, zoals aluminium en kunststof. Staal is het meest goedkope materiaal, maar helaas wel gevoelig voor roest. Aluminium is duurder, maar daar staat tegenover dat ze minder gevoelig zijn voor corrosie. Tot slot zijn kunststof dakpanplaten erg duurzaam, maar wel gevoeliger voor wind en geluidsoverlast.

Met of zonder isolatie

Je kunt kiezen tussen dakpanplaten met en zonder isolatie. Platen met isolatie helpen de energie-efficiëntie van je huis te verbeteren en zorgen voor een betere geluidsisolatie.

Kleuren

Dakpanplaten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, ze worden in diverse RAL-kleuren gemaakt. Populaire kleuren zijn kleuren die overeenkomen met traditionele dakpannen, zoals zwart, antraciet en terracotta. Ook groen- en roodtinten zijn populair.

Afmetingen

De afmetingen van dakpanplaten variëren, en je kunt kiezen tussen verschillende lengtes en breedtes om aan je specifieke wensen voldoen. De meest voorkomende afmeting is 1 bij 20 meter. Wist je dat je zelfs de lengte van de pannen kan laten aanpassen? Dakpanplaten worden dus op maat gemaakt!

Afwerkingen

Tenslotte kun je kiezen uit verschillende afwerkingen, zoals matte of glanzende oppervlakken, om de uitstraling van je dakplaten aan te passen aan je voorkeuren. Ook steengranulaten is een afwerkingsmethode die je kunt kiezen. Dit geeft een natuurlijke uitstraling, vergelijkbaar met leien.

Tot slot kun je kiezen voor alle dakvormen.

Dakpanplaten monteren: de werkwijze

Het installeren van dakpanplaten is eenvoudiger ten opzichte van het leggen van dakpannen, maar toch zijn er de nodige uitdagingen tijdens het plaatsen.

 • 1

  Voorbereiding: controleer eerst de staat van de dakconstructie en zorg ervoor dat deze geschikt is voor dakpanplaten. Eventuele reparaties moeten worden uitgevoerd.

 • 2

  Onderdak en isolatie: plaats indien nodig een geschikt onderdak, isolatiemateriaal en/of folie. Dit helpt bij het reguleren van temperatuur en vochtigheid.

 • 3

  Installatie van de platen: de platen worden vastgeschroefd aan de panlatten. Ze worden van onder naar boven gelegd en netjes op elkaar aangesloten.

 • 4

  Bevestiging: de platen worden stevig aan elkaar en de dakconstructie bevestigd met speciale bevestigingsmiddelen. Dit vereist precisie om een strakke en veilige installatie te garanderen.

 • 5

  Randafwerking: de randen van het dak worden afgewerkt met speciale afwerkingsstukken om de dakpanplaten een nette uitstraling te geven.

 • 6

  Controle en afwerking: tot slot vind de controle van het gehele dak op eventuele gebreken plaats. Daarnaast wordt er gezorgd voor de juiste afwerking, zoals het afdichten van naden en het schilderen van de platen indien nodig.

Zelf plaatsen of laten doen?

Nu je bekend bent met de voordelen, nadelen en de installatie van dakpanplaten, sta je voor een belangrijke beslissing: moet je de installatie zelf uitvoeren of deze klus aan professionals overlaten?


Het plaatsen van dakpanplaten is een complexe taak die aanzienlijke kennis en vaardigheden vereist. Hoewel je kunt overwegen om het zelf te proberen, zijn er diverse belangrijke overwegingen.

In de eerste plaats is het van groot belang dat je beschikt over de juiste expertise en ervaring om dakpanplaten op een veilige wijze te installeren. Daarnaast is het essentieel om te zorgen dat je de benodigde gereedschappen en machines hebt om de klus correct uit te voeren.

Bovendien is een adequate verzekering van groot belang voor het geval er schade optreedt tijdens de installatie.

Overwegende dat, kan het uitbesteden van deze taak aan een dakdekker wellicht de meest verstandige optie zijn om te verzekeren dat alles zonder problemen verloopt. Een dakdekker beschikt namelijk over de juiste kennis, ervaring en materialen om het plaatsen van de dakpanplaten snel en soepele laten verlopen. Daarnaast weet je zeker dat het plaatsen goed gebeurd en heb je garantie op het geleverde werk wanneer er toch iets niet goed is gegaan.

Ben je op zoek naar een dakdekker? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes bij ons aan. Na je aanvraag ontvang je maximaal 5 offertes van dakdekkers bij jou in de buurt. Vergelijk de offertes op basis van prijs en voorwaarden en kies de dakdekker die het beste bij jou past.