Home » Dakpannen » Keramische dakpannen

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen worden ook wel kleidakpannen genoemd. Het is de populairste dakpan in Nederland. En dat is niet voor niks: keramische dakpannen zijn populair vanwege hun mooie, moderne uitstraling en duurzaamheid. Daarnaast zijn keramische dakpannen verkrijgbaar in verschillende kleuren, waardoor er altijd een type is dit het beste bij jou wensen aansluit.

Op deze pagina lees je alles over keramische dakpannen: de voor- en nadelen, de prijzen en de mogelijkheden.

Wat zijn keramische dakpannen?

Laten we beginnen met de basis. Keramische dakpannen zijn gemaakt van gebakken klei. Ze hebben een traditionele uitstraling en worden al eeuwenlang gebruikt om daken te bedekken. Het productieproces omvat het vormen van de klei in pannen, waarna ze worden gebakken op hoge temperaturen. Dit zorgt voor een sterke en duurzame afwerking.

Voordelen van keramische dakpannen

Moeten jouw dakpannen vervangen worden? Dan heb je de mogelijkheid om te kiezen voor keramische dakpannen. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee:

  • Duurzaamheid: keramische dakpannen hebben een lange levensduur, doordat ze goed bestand zijn tegen verschillende weersinvloeden. Ze gaan gemiddeld 80 tot wel 100 jaar mee!

  • Onderhoudsvriendelijk: keramische dakpannen zijn onderhoudsvriendelijk. Geen enkele dakpan is geheel onderhoudsvrij, maar een kleidakpan komt wel aardig in de buurt. Het is belangrijk om de dakpannen regelmatig te laten reinigen.

  • Milieuvriendelijk: doordat keramische dakpannen worden gemaakt van klei, zijn ze volledig recyclebaar.

  • Unieke uitstraling: keramische dakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, kleuren en met diverse afwerkingen.

Nadelen van keramische dakpannen

Hoewel keramische dakpannen veel voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden.

  • Gewicht: keramische dakpannen zijn vrij zwaar en vereisen mogelijk structurele aanpassingen aan je dakconstructie. Zorg ervoor dat je de draagkracht van je dak wordt gecontroleerd voordat je keramische dakpannen laat plaatsen. Het is van belang hiervoor een dakdekker in te schakelen. Bij ons kun je gratis offertes aanvragen.

  • Prijs: een ander nadeel is de prijs. Keramische dakpannen kunnen duurder zijn dan andere dakbedekkingsmaterialen. De prijzen variëren, maar reken op een gemiddelde prijs van €55,- tot €65,- per m². Hier tegenover staat wel de lange levensduur van 80 tot 100 jaar!

  • Ongeschikt voor sommige daken: keramische dakpannen zijn niet geschikt voor iedere dakconstructie, denk bijvoorbeeld aan gebogen daken of een lage hellingsgraad.

  • Installatie: het plaatsen van dakpannen is geen klus die je zelf moet uitvoeren. Schakel hiervoor altijd een dakdekker in.

Keramische dakpannen: prijs

De prijzen voor keramische dakpannen beginnen vanaf €55,- per m². Gemiddeld ligt de prijs tussen de €55,- en €65,- per m². Hierdoor zijn ze duurder dan betondakpannen. Maar, ze hebben wel een langere levensduur.

Keramische dakpannen kunnen op verschillende gebouwen worden geplaatst. De gemiddelde oppervlakte van een schuur is 10 m², waardoor je gemiddeld tussen de €550,- en €650,- kwijt bent.

Wil je keramische dakpannen op je woning? Het dakoppervlak is dan gemiddeld 50 m². Houd dan rekening met een gemiddelde prijs tussen de €2.750,- en €3.250,-.

Keramische dakpannen kosten 2024

Dakoppervlak Gemiddelde prijs*
10 vierkante meter (schuur) €550,- tot €650,-
50 vierkante meter (woning) €2.750,- tot €3.250,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. De kosten voor keramische dakpannen zijn van verschillende factoren afhankelijk.

Mogelijkheden met keramische dakpannen

Zoals al benoemd heb je met keramische dakpannen vele mogelijkheden. Je kunt kiezen uit verschillende afwerkingen, vormen en kleuren.

1.      Vlak of golvend

Keramische dakpannen zijn verkrijgbaar in zowel vlakke als golvende vormen. Vlakke dakpannen hebben een strakke en moderne uitstraling, terwijl golvende dakpannen een meer traditioneel en rustiek uiterlijk hebben. Kies een stijl die past bij de architectuur van je huis en je persoonlijke voorkeur.

2.      Verglazen

Een andere mogelijkheid is om keramische dakpannen te verglazen. Dit geeft ze een glanzend en glanzend aantrekkelijk uiterlijk.  Je kunt ook kiezen voor de matte versie. Verglaasde dakpannen zijn ook beter bestand tegen vuil en mosgroei, wat kan helpen bij het behouden van hun oorspronkelijke uitstraling.

3.      Engoberen

Engobes zijn kleurlagen die worden aangebracht op keramische dakpannen. Ze voegen kleur en textuur toe aan het oppervlak en kunnen het uiterlijk van je dak aanzienlijk veranderen. Engoberen biedt talloze mogelijkheden om je dak een unieke uitstraling te geven die past bij je persoonlijke stijl.

4.      Smoren

Smoren is een techniek waarbij keramische dakpannen worden blootgesteld aan een specifiek rookproces. Dit geeft ze een verouderde, rustieke uitstraling. Het kan een geweldige optie zijn als je op zoek bent naar een dak dat er doorleefd en karaktervol uitziet.

5.      Patineren

Ten slotte kun je keramische dakpannen patineren. Dit proces omvat het aanbrengen van een speciale coating op de pannen om ze een verweerde uitstraling te geven. Patineren kan een geweldige manier zijn om een oudere woning nieuw leven in te blazen of een nostalgische sfeer te creëren.

6.      Kleuren

Keramische dakpannen bieden talloze mogelijkheden om je huis een unieke uitstraling te geven. Overweeg de verschillende opties en kies degene die het beste bij jou en je woning passen.

Naast de verschillende mogelijkheden qua vorm en afwerking, zijn keramische dakpannen verkrijgbaar in verschillende kleuren. Zoals de klassieke rood-bruin tinten en zwart en grijstinten.

Keramische dakpannen plaatsen? Schakel een dakdekker in!

Keramische dakpannen bieden een duurzame en aantrekkelijke oplossing voor je dakbedekking. Ze zijn bestand tegen diverse weersomstandigheden en hebben minimale onderhoudsvereisten. Hoewel ze enkele nadelen hebben, kunnen de voordelen opwegen tegen de kosten en uitdagingen. Overweeg de mogelijkheden die keramische dakpannen bieden en maak een weloverwogen keuze voor je huis.

Ben je op zoek naar een dakdekker voor het plaatsen van keramische dakpannen? Vraag dan gratis offertes aan. Na je aanvraag ontvang je maximaal 5 offertes van dakdekkers bij jou in de regio. Vergelijk, kies en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs! Zit er geen passend aanbod tussen? Geen zorgen, je aanvraag is volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast!