Home » Dakpannen » Keramische dakpannen

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen (ook wel kleidakpannen of stormpannen genoemd) zijn een duurzame en mooie manier om uw dak te bedekken. Ze zijn bestand tegen de elementen, waardoor ze langer meegaan dan andere dakbedekking. In dit artikel gaan we in op de verschillende voordelen van het gebruik van keramische dakpannen, zoals hun duurzaamheid, veiligheid en esthetiek.

Wat zijn keramische dakpannen?

Keramische dakpannen zijn dakpannen gemaakt van keramisch materiaal. Keramiek is een sterk en duurzaam materiaal dat goed bestand is tegen weersomstandigheden. Keramische dakpannen zijn daarom een uitstekende keuze voor het bedekken van een dak.

Keramische dakpannen prijs

Keramische dakpannen zijn een duurzaam en mooi materiaal voor uw dak. Helaas zijn ze ook een van de duurdere opties op de markt. In dit artikel bespreken we de gemiddelde kosten van keramische dakpannen, zodat je een beter idee krijgt van wat je kunt verwachten.

Keramische dakpannen kunnen tussen de €50 en €100 per m2 kosten, afhankelijk van het soort pan dat je kiest. Dit is ongeveer twee tot drie keer zo duur als traditionele dakpannen. Sommige mensen vinden het waard om meer te betalen voor hun dak, omdat keramische pannes veel langer meegaan dan traditionele pannes. Ze zijn ook bestand tegen weersinvloeden en hoeven niet zo vaak onderhouden te worden.

Voordelen

Kleidakpannen of stormpannen zijn een populair type dakpan. Ze zijn duurzaam, lichtgewicht en hebben een hoge weerstand tegen vuur en extreme temperaturen. Keramische dakpannen zijn ook bestand tegen rot en schimmel en behouden hun uiterlijk gedurende vele jaren.

Nadelen

Nadelen van keramische dakpannen:

1. Ze zijn erg kwetsbaar en kunnen gemakkelijk breken of barsten.
2. Ze zijn relatief duur in vergelijking met andere dakbedekkingsmaterialen.
3. Ze hebben een hoge warmte-opslagcapaciteit, waardoor ze de temperatuur in huis kunnen verhogen tijdens de zomermaanden.

Vind je de nadelen zwaarder wegen dan de voordelen? Op deze pagina vind je nog meer soorten dakpannen en de bijhorende voor- en nadelen de prijzen.

Vlakke of golvende keramische dakpannen?

Voor een moderne, stijlvolle en duurzame woning kiezen steeds meer mensen voor keramische dakpannen. Maar welke soort pannen moet je kiezen: vlakke of golvende?

In deze blog lees je alles over de verschillende soorten keramische dakpannen en helpen we je graag om de juiste keuze te maken!

Afwerkingsmogelijkheden keramische dakpannen

Keramische dakpannen hebben een hoge weerstand tegen allerlei soorten weersinvloeden. Keramiek is een materiaal dat bestaat uit verschillende mineralen die onder hoge temperaturen geperst worden. Hierdoor zijn de kleidakpannen of stormpannen niet alleen sterk, maar ook bestand tegen extreme temperaturen en vorst. Omdat de pannen zo sterk zijn, kunnen ze direct op het dak (zonder onderlaag) gelegd worden. Dit bespaart niet alleen tijd en kosten, maar verhoogt ook de levensduur van het dak. Een overzicht van de afwerkingsmogelijkheden:

  • Optie 1: verglazen
  • Optie 2: Engoberen
  • Optie 3: Smoren
  • Optie 4: Patineren

Optie 1: Keramische dakpannen verglazen

Keramische dakpannen verglazen is een kostenefficiënte en duurzame manier om uw dak te beschermen. Glazuurlaagjes voorkomen dat vuil en algen zich vastzetten in de poriën van de pannen, waardoor het dak mooi schoon blijft. Bovendien beschermt het glas tegen UV-straling en vermindert het geluid van regen op uw dak.

Optie 2: Keramische dakpannen engoberen

Keramische dakpannen engoberen is een veelgebruikte methode om de pannen een mooie, egale kleur te geven. Bij het engoberen wordt een dun laagje klei of glazuur op de pan aangebracht.

Optie 3: Keramische dakpannen smoren

Keramische dakpannen zijn een populair type dakpan. Ze zijn gemaakt van klei en hebben een glazuurlaag die ervoor zorgt dat ze waterdicht zijn. Keramische dakpannen smoren vaak, wat betekent dat er as op de pannen komt te liggen. Dit kan problematisch zijn, want als de as niet regelmatig wordt verwijderd, dan kan het ernstige schade toebrengen aan de pannen.

Optie 4: Keramische dakpannen patineren

Keramische dakpannen patineren is een goede manier om uw dak te beschermen. Patineren is het proces waarbij een laagje kalk of olie wordt aangebracht op de pannen. Dit zorgt ervoor dat de pannen minder vatbaar zijn voor vuil en water. Bovendien geeft het uw dak een mooie, warme uitstraling.

Bekende merken keramische dakpannen

Keramische dakpannen zijn een populaire keuze onder huiseigenaren en bouwers vanwege hun vele voordelen. Ze zijn duurzaam, mooi en eenvoudig te onderhouden. Enkele van de bekendste merken keramische dakpannen zijn Monier, Gerard, Marley en Tileco. Onderstaand meer informatie over een aantal bekendste merken.

  • Koramic
  • Eternit
  • Monier
  • Tileco
  • Marley
  • Gerard

Koramic

Koramic is een van de grootste producenten van keramische dakpannen in Europa. Het bedrijf produceert sinds 1892 dakpannen en heeft inmiddels meer dan 125 jaar ervaring. Koramic heeft een uitgebreid assortiment aan dakpannen, waaronder verschillende soorten en maten. Het bedrijf levert wereldwijd aan zowel particulieren als bedrijven.

Eternit

Eternit is een fabrikant van keramische dakpannen. Het bedrijf is opgericht in 1892 en heeft sindsdien vele innovaties doorgevoerd in de productie van dakpannen. Eternit produceert zowel keramische pannen voor hellende als platte daken. De pannen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten en profielen.

Monier

Monier is een toonaangevende fabrikant van keramische dakpannen. Het bedrijf produceert en levert hoogwaardige dakproducten die worden gebruikt voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Monier biedt een uitgebreid assortiment van producten, waaronder verschillende soorten dakpannen, afdekplaten, isolatiematerialen en onderdakshinges.

Tileco

Tileco is een toonaangevend producent van keramische dakpannen. De pannen worden geproduceerd volgens de hoogste kwaliteitsnormen en bieden uitstekende bescherming tegen weersomstandigheden. Bovendien zijn onze pannen gemakkelijk te installeren en onderhouden. Dankzij hun uitstekende kwaliteit zijn Tileco dakpannen een populaire keuze onder bouwers en architecten.

Marley

Keramische dakpannen van Marley zijn gemaakt van hoogwaardig materiaal en hebben een uniek ontwerp dat ze mooi combineert met elk type dak. Het materiaal is licht, waardoor ze eenvoudiger te installeren zijn. Bovendien zorgt het unieke ontwerp ervoor dat er minder kans is op lekkage bij hevige regenval.

Gerard

Gerard dakpannen zijn gemaakt van hoogwaardig keramiek, wat zorgt voor een uitstekende bescherming tegen weersinvloeden. Bovendien zijn deze pannen ook bestand tegen hitte en extreme kou, waardoor ze perfect geschikt zijn voor elk klimaat. Gerard dakpannen zijn ook mooi afgewerkt, waardoor ze een aantrekkelijke optie zijn voor elk huis.