Home » Dakpannen » Leipannen

Leipannen: info & prijzen

Leipannen zijn platte dakpannen gemaakt van gebakken rivierklei. Qua kwaliteit en structuur lijken ze veel op keramische dakpannen. Dankzij deze pannen kunt u de meest verschillende architectonische daken verfraaien met een mooi, egale uitstraling. Ze zijn net zo geschikt voor klassieke als voor moderne daken en gevels.

Leipannen: klein maar stijlvol

Platte dakpannen of leien gebruiken is een slimme, veelzijdige oplossing: ze zijn geschikt voor daken met een helling van minstens 35° en je kunt ze ook als gevelbekleding gebruiken op zowel traditionele als moderne, strakke gebouwen. Overal waar je bent, zie je ze terug in het straatbeeld.

Leipannen prijs per m²

Leipannen zijn een soort dakpan die gemaakt is van aluminium. Ze worden geleverd in verschillende maten en diktes, afhankelijk van het type leipan dat je kiest. Leipannen worden meestal bevestigd met schroeven of nagels, en hebben een laagje polyurethaan om de bovenkant te beschermen.

Leipannen zijn eigenlijk heel simpel in elkaar gezet: ze bestaan uit twee lagen aluminium die aan elkaar gelast zijn. Deze constructie maakt leipannen erg sterk, maar ook lichtgewicht. Dit is ideaal voor toepassingen waarbij het dak moet worden vervangen of gestructureerd, bijvoorbeeld bij nieuwbouwprojecten.

Voordelen

Tegelpannen hebben vele voordelen.

  • Ze hebben een zeer lange levensduur van meer dan 100 jaar
  • Ze zijn kleurvast en geschikt voor verschillende dakvormen en architecturale stijlen.
  • Daarnaast is er een grote diversiteit aan kleuren en afwerkingen beschikbaar.

Nadelen

  • Het plaatsen is uitdagend (extra tengellatten en panlatten moeten worden toegevoegd)
  • Kostbaar (er zijn veel pannen nodig per vierkante meter en het plaatsen kost veel tijd)

Vind je de nadelen zwaarder wegen dan de voordelen? Op de dakpannen overzichtspagina vind je een overzicht van andere soorten dakpannen en de prijzen.

Uit welke kleuren leipannen kan ik kiezen?

Tegelpannen komen in een breed scala aan kleuren en afwerkingen. Je moet rekening houden met de architectuur van je woning wanneer je kiest voor het juiste type pannen. Voor traditionele woningen zijn mooie tinten uit het rode kleurspectrum interessant (bruin, rood, oranje). Als je gaat voor een moderne woning met strakke daken, dan passen de kleuren grijs, zwart en grijsblauw het beste. Maar er zijn ook veel andere varianten waaruit je kunt kiezen. Net zo belangrijk als de kleur is de afwerking van de tegelpannen. Populaire opties zijn: gesmoord, engobe en geglazuurd.

Soorten afwerkingen tegelpannen

De vorm, de kleur en de afwerking zorgen voor de typische uitstraling van leipannen. Populaire afwerkingen zijn:

  • Het aanbrengen van een ijzeroxidehoudende klei-emulsie (engobe).
  • Een speciale smooroven behandeling (gesmoord)
  • Het aanbrengen van een harde keramische toplaag (geglazuurd).

Elk heeft zijn eigen unieke look: engobe met een verouderde uitstraling, gesmoord met een blauwgrijze gloed en geglazuurd met een mooie glans.

Bosrijke omgeving? Kies geglazuurde leipannen

Als je woont in een bosrijke omgeving of het dak vaak vochtig is, dan zijn geglazuurde leipannen een prima optie. De harde glasachtige toplaag beschermt tegen aangroei van mossen, algen en schimmels. Daarnaast zijn ze ook makkelijker te reinigen dan de niet-geglazuurde pannen.

Bourgondische tegelpannen

Bourgondische tegelpannen (of Leipannen) zijn een soort geglazuurde keramische pannen die vooral in Zuid-Nederland veelvoorkomend zijn. Bourgondische tegelpannen worden gemaakt van een kleiachtige lei, waardoor ze relatief sterk en duurzaam zijn. Omdat Bourgondische tegelpannen glazuur bevatten, hebben ze ook een goede weerstand tegen vuil en water.

Leipannen leggen

Leipannen leggen is een eenvoudige, maar tijdrovende klus. Als je niet weet hoe je moet beginnen, kan het lastig zijn om de juiste techniek toe te passen. In dit artikel leer je hoe je leipannen moet leggen, zodat je klus soepel verloopt en het resultaat professioneel oogt!

Levensduur leipannen

Hoe lang een leipan meegaat, hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste zijn de kwaliteit van het materiaal en de manier waarop je ermee omgaat. Goed onderhouden leipannen kunnen wel tientallen jaren meegaan.

Leipannen die van minder goede kwaliteit zijn of niet goed onderhouden worden, gaan doorgaans minder lang mee. Het is dus belangrijk om bij het aanschaffen van een leipanne te letten op de kwaliteit ervan. Als je eenmaal een goede leipan hebt, is het belangrijk om deze goed te onderhouden.

Onderhoud van keramische leipannen

Na verloop van tijd kan er, afhankelijk van het type afwerking, een patina optreden door bijvoorbeeld luchtvervuiling of aangroei van mossen. Keramische dakpannen reinigen doe je daarom het beste met een niet-agressief moswerend middel. Het is sterk af te raden om ze onder hoge druk of met een harde borstel schoon te maken, omdat je hiermee het oppervlak kunt beschadigen. Laat de reiniging altijd over aan een gespecialiseerd bedrijf.

Hoeveel leipannen per m2?

De hoeveelheid leipannen die je nodig hebt, hangt af van de grootte van je project. Een leipan is ongeveer 50 cm breed en 100 cm lang. Als je een klein project hebt, kan je dus met minder dan 10 leipannen toe.