Home » Dakpannen » Leipannen

Leipannen – info & prijzen

Leipannen is een populaire soort dakpannen. Ze worden ook wel dakleien genoemd. Ze zijn populair door de klassieke uitstraling en duurzaamheid. Je zit leipannen vaak op historische en traditionele gebouwen.

Op deze pagina lees je wat leipannen zijn, de verschillende soorten leipannen, de voor- en nadelen, de prijs per vierkante meter, hoe leipannen worden gelegd, de gemiddelde levensduur van leipannen en hoe u leipannen kunt onderhouden.

Wat zijn leipannen?

Leipannen zijn dakleien die gemaakt zijn van leisteen, een natuurlijk materiaal dat bekend staat om zijn duurzaamheid en weerbestendigheid. Leipannen zijn klein en dun, waardoor ze gemakkelijk te hanteren en te leggen zijn. Ze hebben een klassieke uitstraling die perfect past bij historische gebouwen, maar ook bij moderne woningen.

In de onderstaande tabel lees je de voor- en nadelen van leipannen!

Voordelen Nadelen
Duurzaamheid – een lange levensduur tot wel 100 jaar Relatief prijzig
Weersbestendig Zwaar van gewicht
Eenvoudig te vervangen Het plaatsen is arbeidsintensief, er zijn panlatten nodig om de constructie stevig te maken
Verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen
Kleurvast

Welke soorten leipannen zijn er?

Er zijn twee soorten leipannen: kunstleien en natuurleien. Hieronder lees je meer over deze twee soorten leipannen.

Natuurleien

Natuurleien worden gemaakt van stenen afkomstig uit steengroeves over de hele wereld. Iedere leisteen is uniek: zowel in kleur als in vorm. Dit geeft een unieke en charmante uitstraling aan je dak. Doordat natuurleien gemaakt zijn van natuurlijk materiaal, hebben ze een lange levensduur: leipannen van natuurleien gaan tot wel 100 jaar mee!

Kunstleien

Kunstleien worden gemaakt van vezelcementleien en ze worden eenvoudig geproduceerd. De leipannen van kunstleien hebben allemaal een vergelijkbare uitstraling. Er zijn geen verschillen in kleuren en vormen, waardoor de uitstraling moderner is. Kunstleien gaan tot wel 40 jaar mee en zijn goedkoper dan natuurleien.

Bitumen leien

Je kunt ook kiezen voor leipannen gemaakt van bitumen: dit worden ook wel dakshingles genoemd. Bitumen leipannen zijn goedkoop in de aanschaf. Je zit ze vaak op tuinhuisjes, schuurtjes en carports.

Verschillende uitvoeringen leipannen

Leipannen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, variërend van afwerking tot kleur en coating. Hieronder worden de verschillende opties beschreven.

Afwerking

Leipannen zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, zoals natuurlijk en gezoet. Natuurlijke leipannen zijn onbewerkt en hebben een natuurlijke, rustieke uitstraling. Gezoete leipannen zijn gladgemaakt en hebben een meer gestileerde uitstraling. Het is belangrijk op te merken dat gezoete leipannen meer gevoelig kunnen zijn voor vuil en groenaanslag dan natuurlijke leipannen.

Kleur

Leipannen zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, variërend van natuurlijke tinten zoals grijs, zwart, groen en bruin tot levendigere kleuren zoals blauw, rood en paars. Bij het kiezen van de kleur van leipannen is het belangrijk om rekening te houden met de stijl van het gebouw en de omgeving. Ook moet je overwegen hoe de kleur van de leipannen zal veranderen na verloop van tijd door blootstelling aan de elementen.

Coating

Sommige leipannen hebben een coating om de duurzaamheid en weerbestendigheid te verbeteren. Coatings kunnen variëren van natuurlijke coatings zoals lijnolie tot synthetische coatings zoals acrylaat of siliconen. Een coating kan de levensduur van leipannen verlengen en ze beschermen tegen vervuiling en groenaanslag, maar kan ook invloed hebben op de uitstraling van de leipannen.

Prijs leipannen per vierkante meter

De prijs van leipannen per vierkante meter varieert afhankelijk van het type leipan en de afwerking, kleur en coating die je kiest. Over het algemeen zijn natuurleien duurder dan kunstleien. Natuurleien kosten gemiddeld tussen de €100,- en €145,- per m2. Voor kunstleien moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van €55,- tot €95,- per m2. Dit zijn wel gemiddelde prijzen. Ben je benieuwd naar de exacte prijs? Vraag dan gratis offertes aan.

Soort leipen Gemiddelde prijs* Gemiddelde levensduur
Natuurleien €100,- tot €145,- 70 tot 100 jaar
Kunstleien €55,- tot €95,- 35 tot 40 jaar

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen inclusief btw.

Leipannen leggen: de werkwijze

Het leggen van leipannen is een specialistisch werk dat meestal wordt uitgevoerd door een dakdekker. Het is belangrijk om een dakdekker in te schakelen: zo ben je verzekerd van een kwalitatief goed resultaat en heb je garantie op het geleverde werk.

De dakdekker doorloopt de volgende stappen bij het leggen van leipannen:

  • Verwijderen van oude dakbedekking: als eerste wordt de oude dakbedekking verwijderd. Indien nodig worden ook de oude panlatten verwijderd.

  • Isolatie controleren: is je dak geïsoleerd? Dan controleert de dakdekker het isolatie materiaal.  Indien nodig kan beschadigd materiaal worden vervangen. Wanneer je dak nog niet geïsoleerd is, is dit het overwegen waard: je bespaard op de arbeidskosten als je het plaatsen van nieuwe leipannen en het isoleren van je dak combineert.

  • Dakdoorvoer plaatsen: in sommige gevallen moet een dakdoorvoer voor ventilatie worden geplaatst.

  • Nieuwe daklatten plaatsen: de daklatten worden horizontaal op het dak geplaatst. Hier worden straks de nieuwe leipannen aan vast gezet.

  • Leipannen leggen: de volgende stap is het leggen van de leipannen. Dit gebeurt in reijen: waarbij elke rij over de vorige rij wordt gelegd. De pannen worden vastgezet met speciale haken of nagels. Om een goede afwatering te garanderen, worden de leipannen met een kleine helling geplaatst.

  • Afwerking: tot slot wordt het netjes afgewerkt.

Onderhoud van leipannen

Leipannen, en met name natuurleien, hebben weinig onderhoud nodig. Het is wel belangrijk om je dak regelmatig te laten onderhouden door een dakdekker. Tijdens een onderhoudsbeurt wordt je dak grondig geïnspecteerd op eventuele beschadigingen. Deze worden, afhankelijk van de ernst van de schade, direct gerepareerd.

Bij leipannen is het wel belangrijk om je dak te reinigen bij vervuiling, zoals mosgroei. Het is daarom belangrijk om je dak ongeveer na 10 jaar te laten ontmossen.

Leipannen plaatsen? Schakel een dakdekker in

Wil je graag leipannen laten plaatsen op je dak? En ben je op zoek naar een ervaren dakdekker? Vraag dan gratis offertes aan. Na je aanvraag ontvang je gratis offertes van dakdekkers bij jou in de regio. Kies zelf de dakdekker die bij jou past en bespaar tot wel 40% op de totaalkosten!