Home » Dakbedekking » EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekking – alle opties en prijzen

EPDM dakbedekking is een veelgebruikt materiaal voor platte daken. Het is duurzaam, flexibel en waterdicht. Daarnaast is EPDM ook relatief onderhoudsvrij en heeft het een lange levensduur. Tot slot is EPDM ook de perfecte onderlaag voor een groendak.

Op deze pagina lees je alles over EPDM: de voor- en nadelen, kosten en hoe het plaatsen van EPDM door de dakdekker wordt gedaan.

Wat is EPDM?

EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. Het is een synthetisch rubber dat veel wordt gebruikt als dakbedekking voor platte daken, zowel van woningen maar ook op schuren, tuinhuizen en garages.

EPDM is een erg populair materiaal vanwege zijn duurzaamheid, flexibiliteit en waterdichtheid. Het materiaal kan tot wel 50 jaar meegaan en is goed bestand tegen UV-straling en extreme weersomstandigheden.

Voordelen van EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekking heeft verschillende voordelen:

  • Lange levensduur: EPDM heeft een erg lange levensduur in tegenstelling tot andere soorten dakbedekking voor platte daken. Het gaat gemiddeld 40 tot 50 jaar mee!

  • Goed bestand tegen weersinvloeden: door de samenstelling van het materiaal is EPDM flexibel en goed bestand tegen uv-straling, neerslag en extreme temperaturen. EPDM is ook wortelbestendig, waardoor het ook geschikt is als onderlaag voor een groendak.

  • Zo goed als onderhoudsvrij: EPDM heeft weinig onderhoud nodig

  • Eenvoudig te plaatsen: het plaatsen van EPDM is eenvoudig en kan in sommige gevallen over de oude dakbedekking heen worden geplaatst.

Nadelen van EPDM dakbedekking

Hoewel EPDM dakbedekking veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen. Zo is EPDM relatief duur in vergelijking met andere soorten dakbedekking, zoals bitumen.

Ook is het materiaal minder geschikt voor daken met veel hoeken en naden, omdat het lastiger is om het materiaal op deze plekken goed te bevestigen.

Wat kost EPDM dakbedekking?

EPDM kost gemiddeld €60,- tot €80,- per vierkante meter. Deze prijs is exclusief de kosten voor het verwijderen van de oude dakbedekking. De grootte van je dak en het tarief van de dakdekker bepaald natuurlijk de totaalprijs. Voor een schuur met een dakoppervlak van 10 m2 kost EPDM dus €600,- tot €800,-. Heeft je woning een oppervlakte van 50 m2? Dan kost EPDM dakbedekking gemiddeld €3.000,- tot €4.000,-.

Dit zijn gemiddelde prijzen. Wil je graag exacte prijzen weten? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend offertes.

EPDM prijs per vierkante meter 2024

Oppervlakte Gemiddelde prijs
1 vierkante meter €60,- tot €80,-
10 vierkante meter €600,- tot €800,-
50 vierkante meter €3.000,- tot €4.000,-

EPDM dakbedekking aanbrengen: werkwijze van de dakdekker

Het aanbrengen van EPDM dakbedekking gebeurt in verschillende stappen.

  • Stap 1 – Verwijderen van de oude dakbedekking: indien de oude dakbedekking niet meer in goede conditie is, wordt deze als eerste verwijderd. In de meeste gevallen is dat niet nodig en wordt de nieuwe dakbedekking over de oude heen geplaatst.

  • Stap 2 – Schoonmaken van het dakoppervlak: vervolgens moet het dakoppervlak goed worden schoongemaakt. Dit zorgt er namelijk voor dat de lijm waarmee het EPDM wordt bevestigd beter hecht.

  • Stap 3 – Op maat snijden: EPDM wordt altijd op maat gesneden. Daarna wordt het materiaal op ht dak gelegd.

  • Stap 4 – Bevestigen dakbedekking: vervolgens wordt het materiaal met behulp van lijm of een speciale kit bevestigd aan het dak. Na het aanbrengen van de EPDM wordt er een afwerkingsrand geplaatst om het dak waterdicht af te sluiten.

  • Stap 5 – Afwerking en controle: tot slot controleert de dakdekker of alles goed is afgewerkt en of het dak waterdicht is.

Aandachtspunten bij het plaatsen van EPDM dakbedekking

Bij het plaatsen van EPDM dakbedekking is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Ten eerste is het belangrijk dat het dakoppervlak goed schoon is voordat de EPDM wordt aangebracht.

Ook moet er rekening gehouden worden met de temperatuur en luchtvochtigheid tijdens de installatie, omdat deze van invloed kunnen zijn op de hechting van het materiaal. Verder is het belangrijk om voldoende afwatering te voorzien en te zorgen dat er geen plooien of luchtbellen ontstaan in het materiaal.

Onderhoud van EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekking heeft weinig onderhoud nodig, maar het is wel belangrijk om het dak regelmatig te inspecteren. Controleer bijvoorbeeld of er geen scheuren, barsten of andere beschadigingen in het materiaal zitten. Ook is het belangrijk om te zorgen dat er geen zware voorwerpen op het dak worden geplaatst en om eventuele begroeiing te verwijderen.

Wanneer er toch beschadigingen in het EPDM zijn ontstaan, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te repareren. Schakel hiervoor een dakdekker in.

EPDM plaatsen? Vind een dakdekker in je regio!

EPDM dakbedekking is een duurzaam, flexibel en waterdicht materiaal dat veel wordt gebruikt als dakbedekking voor platte daken. Hoewel het materiaal relatief duur is, heeft het vele voordelen ten opzichte van andere soorten dakbedekking.

Het aanbrengen van EPDM dakbedekking gebeurt in verschillende stappen en vereist de nodige aandachtspunten. Het onderhoud van EPDM dakbedekking is relatief eenvoudig en beperkt zich tot het regelmatig inspecteren van het dakoppervlak. Het is daarom belangrijk om hier een dakdekker voor in te schakelen.

Een dakdekker beschikt over de juiste kennis, ervaring en materialen om EPDM te plaatsen, onderhouden en eventuele schade te herstellen. Via de onderstaande button vraag je gratis offertes van dakdekkers aan. Je aanvraag is geheel gratis en vrijblijvend.