Home » Dakbedekking » Dakpannen

Dakpannen

Als je om je heen kijkt zie je ze vaak: dakpannen. Niet voor niks zijn dakpannen de meest populaire soort dakbedekking voor op hellende daken. Je hebt keuze uit verschillende materialen, vormen en kleuren. Afhankelijk van de soort, gaan dakpannen gemiddeld 30 tot 100 jaar mee. Op deze pagina lees je alles over de verschillende soorten dakpannen, de prijs van de dakpannen en andere mogelijkheden. Zo weet jij precies welke dakpannen het beste bij jou passen!

Soorten dakpannen: waar kan ik uit kiezen?

Dakpannen zijn de populairste soort dakbedekking in Nederland. Er zijn verschillende soorten dakpannen, gemaakt van verschillende materialen. De meeste dakpannen worden gemaakt van beton, keramiek en leisteen. Naast keuze uit materiaal, heb je ook keuze uit verschillende kleuren en vormen. Kortom; er is altijd een dakpan die het beste bij je wensen en woning past.

Hieronder lees je meer over de verschillende soorten dakpannen. Een alternatief voor dakpannen zijn dakpanplaten, ook hierover lees je hieronder meer.

Betondakpannen

Betonnen dakpannen, ook wel sneldakpannen genoemd, zijn onder de dakpannen het meest gekozen. Zoals de naam al zegt worden ze gemaakt van beton en worden ze in de meeste gevallen in een rechthoekige of vierkante vorm geleverd. Betondakpannen worden in fabrieken geproduceerd, waardoor alle losse pannen dezelfde vorm hebben. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren, de meest populaire kleuren zijn grijs, bruin en oranje.

Naast dat de productie van betondakpannen op grote schaal kan worden uitgevoerd, is dit soort dakbedekking ook eenvoudig te leggen. Dit zorgt ervoor dat betondakpannen een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding hebben. Betondakpannen kosten gemiddeld €40,- tot €65,- per m² en de gemiddelde levensduur is 30 tot 35 jaar.

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen zijn één van de populairste soorten dakbedekking. Keramische dakpannen worden gemaakt van natuurlijk materiaal, namelijk klei. Hierdoor is iedere dakpan uniek: dit geeft een charmante uitstraling aan je woning. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren.

Doordat keramische dakpannen worden gemaakt van natuurlijk materiaal, zijn ze erg duurzaam. De dakpannen zijn goed bestand tegen weersinvloeden zoals vorst, regen en hagel. Hierdoor is de levensduur gemiddeld 80 tot 100 jaar! Je betaalt wel meer dan voor betondakpannen. Keramische dakpannen kosten gemiddeld €55,- tot €65,- per m².

Leipannen

Je kunt ook kiezen voor leipannen. Leien hebben een platte, vlakke en kleine vorm waardoor ze zorgen voor een unieke uitstraling. Je hebt keuze uit kunstleien en natuurleien Net als keramische dakpannen worden nauur leipannen ook gemaakt van natuurlijk materiaal. Hierdoor zijn de leien duurzaam en gaan ze lang mee, gemiddeld wel 80 tot 100 jaar. Houd rekening met een gemiddelde prijs van €100,- tot €145,- per m².

Kunstleien hebben een moderne uitstraling, maar ondanks dat behoud het toch dezelfde unieke uitstraling als natuurleien. Kunstleien gaan wel minder lang mee (gemiddeld 35 tot 40 jaar) en zijn ook iets goedkoper: gemiddeld betaal je €55,- tot €95,- per m².

Dakpanplaten: een alternatief voor dakpannen

Dakpanplaten zijn grote platen die dezelfde uitstraling als dakpannen hebben. Ze worden gemaakt van kunststof, aluminium en staal. Het is mogelijk om de dakpanplaten helemaal naar wens te laten maken: kies het materiaal, de kleur, uitstraling en vorm.  Je betaalt gemiddeld tussen de €10,- en €70,- per m2. 

Wanneer je kiest voor dakpanplaten in plaats van traditionele dakpannen, profiteer je van een aantal voordelen:

 • Het belangrijkste voordeel is dat de platen al geïsoleerd zijn, waardoor jij je dak niet meer hoeft te isoleren.

 • Dakpanplaten zijn lichter dan dakpannen, waardoor ze ook op minder stevige constructies geplaatst kunnen worden.

 • Dakpanplanten zijn gemakkelijk te leggen, waardoor de arbeidskosten laag zijn.

 • Door het gladde materiaal onstaan er minder snel mos- en algen op het dak.

Wist je dat het nodig is om je dakpannen eens in de zoveel tijd te laten reinigen? Met het reinigen van je dakpannen zorg je ervoor dat ze van goede kwaliteit blijven en voorkom je eventuele beschadigingen en lekkages.

Wat is de prijs van dakpannen?

Gemiddeld kosten dakpannen tussen de €40,- en €95,- per m². De prijs van dakpannen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het soort dakpannen die je kiest en de oppervlakte van je dak.

Betondakpannen zijn de goedkoopste optie: deze kosten gemiddeld €40,- tot €65,- per m². Kies je voor keramische dakpannen? Dan betaal je gemiddeld tussen de €55,- en €65,- per m². Deze twee soorten dakpannen geven je huis een moderne uitstraling.

Wil je een natuurlijke uitstraling? Dan zijn leipannen de beste keuze. Je kunt kiezen uit natuurleien, die gemiddeld tussen €100,- en €145,- per m² kosten, en kunstleien. Kunstleien zijn goedkoper, de gemiddelde prijs ligt tussen de €55,- tot €95,- per m².

Een alternatief voor dakpannen zijn dakpanplaten. Een groot voordeel is dat deze budget vriendelijk zijn: per vierkante meter ligt de gemiddelde prijs tussen de €10,- en €70,- per m².

Soort dakpan Gemiddelde prijs Gemiddelde levensduur
Betondakpannen €40,- tot €65,- 30 tot 35 jaar
Keramische dakpannen €55,- tot €65,- 80 tot 100 jaar
Natuurleien €100,- tot €145,- 80 tot 100 jaar
Kunstleien €55,- tot €95,- 35 tot 40 jaar
Dakpanplaten €10,- tot €70,- Afhankelijk van het gekozen materiaal

Mogelijke uitvoeringen dakpannen

Dakpannen zijn niet voor niets het populairste soort dakbedekking voor een hellend dak.  Dakpannen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, vormen, maten en kleuren. Ook de afwerking verschilt per dakpan. Op deze manier is er altijd een dakpan die aan je wensen voldoet. Maar welke mogelijkheden zijn er? In de onderstaande kopjes lees je hier meer over.

Vorm

Dakpannen zijn verkrijgbaar in twee vormen: hol en plat. Welke vorm het meest geschikt is, hangt af van de hellingsgraad van je dak. Het is namelijk belangrijk dat de pannen het regenwater goed kunnen afvoeren: anders krijg je te maken met vervelende lekkages. Holle dakpannen zijn geschikt voor woningen met een hellingsgraad van minimaal 20 tot 25 graden. Holle dakpannen zijn beschikbaar in drie uitvoeringen: een holle dakpan zonder sluiting, een holle dakpan met sluiting en een holle dakpan met lichte golven.

Heb jij een dak met een hellingsgraad van minimaal 35 graden? Dan zijn platte dakpannen voor je het geschiktst. Platte dakpannen zie je ook veel op bedrijfspanden, schuren en garages. Ook platte dakpannen zijn in drie uitvoeringen beschikbaar: platte dakpan met ribben en sluitingen, platte dakpannen met sluitingen en tegelpannen.

Afwerking

Je hebt ook keuze uit verschillende afwerkingen: de uitstraling van een dakpan wordt vooral beïnvloed door het materiaal en de manier van produceren. Dakpannen worden als volgt afgewerkt:

 • Bakken: keramische dakpannen worden gebakken in de juiste vorm. Na afloop hebben deze dakpannen een natuurlijke, rode kleur.

 • Smoren: somer wordt de zuurstoftoevoer tijdens het bakproces afgesloten. Hierdoor krijgt de dakpan een grijsblauwe kleur.

 • Engoberen: met engoberen wordt de dakpan voor het bakken voorzien van een klei laagje. Hier wordt metaal of een kleurstof aan toegevoegd om de dakpan te kleuren. Een bijkomend voordeel is dat dankzij deze afwerking de dakpan minder snel poreus is.

 • Edel-engobe: bij deze manier van afwerken wordt er een laagje van klei en glazuur aan de dakpan toegevoegd, voordat de dakpan wordt gebakken. Met deze afwerking zijn heel veel verschillende kleuren mogelijk.

 • Glazuren: glazuur bestaat uit klei met veel glasbestanddelen. Hierdoor krijgt de dakpan een harde, glasachtige laag. Er zijn verschillende kleuren en uitstralingen mogelijk. Je kunt kiezen voor een glanzende, half-matte en matte dakpan.

Afmetingen

Je hebt keuze uit verschillende afmetingen. Ook dit heeft een grote invloed op de uitstraling van je dak. Grote dakpannen worden minder vaak gebruikt dan kleinere. De grote maten hebben als voordeel dat ze nog sneller gelegd kunnen worden, waardoor de arbeidskosten lager zijn.

Kleur

Zowel betondakpannen als keramische dakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Houd in je kleurkeuze rekening met de omgeving: als je buren rode dakpannen hebben is het minder mooi als jij kiest voor grijs of bruin. Let ook op de kleur van je kozijnen en deuren, en de omgeving waarin je woont. Beide soorten dakpannen zijn erg kleurvast, waardoor de originele kleur lang wordt behouden en niet vervaagd door weersinvloeden.

Extra opties dakpannen

Wanneer je dakpannen worden vervangen, zijn er nog een aantal extra opties. Heb je nog geen dakisolatie? Dan is dat een goede overweging. Dankzij dakisolatie verlies je een stuk minder warmte via het dak, waardoor je minder hoeft te stoken om je woning op temperatuur te houden. Zo bespaar je op je energierekening.

Ook het installeren van zonnepanelen behoort tot de opties. Met zonnepanelen ben je in staat je eigen stroomverbruik te dekken. Alles wat je extra opwekt, wordt teruggeleverd aan het energienet. Hier krijg je een vergoeding van de energieleverancier voor. Ook met zonnepanelen bespaar je dus op je energierekening en houd je er zelfs iets aan over!

Dakpannen kopen: waarop letten?

Door het grote aanbod aan soorten dakpannen is het logisch dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Onderstaand vind je handige tips met factoren waar je op moet letten bij het kopen van dakpannen:

 • Materiaal: de keuze voor materiaal hangt af van je eigen voorkeur. Je kunt kiezen uit beton, klei, keramiek of leien. Wanneer je gaat voor dakpanplaten, heb je nog meer keuze!

 • Stijl: woon je in een moderne, landelijke of stedelijke omgeving? Dit bepaalt voor een groot deel de keuze van de stijl van de dakpan.

 • Kleur: je kleurkeuze is niet alleen afhankelijk van je eigen wensen, maar ook van je omgeving. Kijk naar het dak van de buren, de kleur van je huis en de kleuren van de kozijnen en deuren. Stem hier de kleur van je dakpannen op af.

 • Afmeting: je hebt keuze uit grote en kleine dakpannen. Welke je kiest, hangt af van je eigen voorkeur. Let er wel op dat de keuze een grote invloed heeft op het eindresultaat.

 • Kwaliteit: de kwaliteit van de dakpan heeft een grote invloed op de levensduur. Dakpannen met een lange levensduur, zijn vaak ook duurder. Maar omdat ze langer mee gaan, hoef je de dakpannen minder vaak te vervangen.

 • De hellingsgraad van je dak: de hellingsgraad van je dak is leidend voor de vorm van de dakpannen.

 • Je eigen budget: tot slot is ook je eigen budget belangrijk in je keuze.

Welke soort dakpannen kopen?

Welke soort dakpan in jouw situatie het geschiktst is, hangt van veel factoren af. We hopen je met dit artikel voldoende informatie gegeven te hebben om een goede keuze te maken.

Kom je er niet uit? Vraag dan advies aan een dakdekker. Een dakdekker heeft veel kennis en ervaring en kan je helpen met de keuze voor de perfecte dakpan.