Home » Dakbedekking » Dakbedekking overkapping

Dakbedekking overkapping: de mogelijkheden!

Veel mensen hebben een overkapping of hebben het plan er eentje te bouwen. Maar welke dakbedekking is geschikt voor een overkapping? Als eerste hangt de keuze voor het soort dakbedekking van het type dak af: plat of schuin. Er zijn verschillende soorten dakbedekking geschikt voor je overkapping, en er zijn ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Op deze pagina lees je alles over de soorten dakbedekking die geschikt zijn voor de overkapping. Ook ontdek je welke kosten je kunt verwachten en geven we handige aandachtspunten om op te letten wanneer je een soort dakbedekking kiest.

Welke soorten dakbedekking voor een overkapping zijn er?

Je hebt ruime keuze uit soorten dakbedekking die geschikt zijn voor een overkapping. Het is als eerste belangrijk om stil te staan bij het type dak die je hebt: een schuin of plat dak. Niet iedere soort dakbedekking is geschikt voor elk daktype. Daarnaast moet je ook rekening houden met:

  • Je eigen wensen en de omgeving: denk goed na over de uitstraling die je de overkapping wilt geven.

  • Je budget: bij iedere soort dakbedekking komen andere kosten kijken. Bepaal vooraf wat je budget is en pas je keuze voor de dakbedekking op de overkapping hier op aan.

  • De levensduur: de gemiddelde levensduur van de dakbedekking verschilt per soort. Het enne gaat langer mee als de ander, dus kijken naar de prijs-kwaliteitverhouding is ook belangrijk.

Dakbedekking overkapping schuin dak

Heb je een overkapping met een hellend dak? Dakpannen zijn ideaal voor een klassieke uitstraling, terwijl dakshingles een meer moderne uitstraling bieden. Overweeg ook de weersomstandigheden in jouw regio bij de materiaalkeuze: over het algemeen gaat dakbedekking op een schuin dak langer mee dan dakbedekking op een plat dak. Niet iedere soort dakbedekking is even goed bestand tegen weersinvloeden.

Dakpannen

Dakpannen zijn een traditionele keuze voor dakbedekking overkapping met een schuin dak. Ze zijn verkrijgbaar in diverse materialen en prijsklassen, variërend van €40,- tot €95,- per m².

Betonnen dakpannen zijn duurzaam en betaalbaar, beschikbaar in verschillende kleuren en hebben een levensduur van 30 tot 35 jaar. Ze geven een moderne uitstraling aan je overkapping.

Keramische dakpannen zijn gemaakt van natuurlijke materialen en geven daardoor ook een natuurlijke uitstraling. Daardoor gaan ze ook langer mee: gemiddeld 80 tot 100 jaar! Keramische dakpannen passen goed in een landelijke omgeving.

Dakshingles

Dakshingles zijn dunne, overlappende platen die een unieke uitstraling geven aan je overkapping. Dakshingles zijn eenvoudig zelf te plaatsen, door de eenvoudige bevestiging. Ze zijn beschikbaar in verschillende materialen, zoals hout, bitumen en metaal.

Afhankelijk van het materiaal gaan dakshingles gemiddeld 10 tot 20 jaar mee. De kosten liggen gemiddeld tussen de €15,- en €80,- per m2.

Golfplaten

Golfplaten zijn populair als dakbedekking op een overkapping. Dit komt omdat ze ideaal zijn voor kleine oppervlaktes, waardoor ze naast overkappingen ook erg geschikt zijn voor op thuinhuizen, carports en schuurtjes.

Golfplaten zijn een budgetvriendelijke keuze voor schuine daken en kosten ongeveer €10,- tot €20,- per m². Ze zijn licht van gewicht en eenvoudig te monteren. Golfplaten zijn ideaal voor overkappingen waar functionaliteit en kostenbesparing centraal staan. Golfplaten zijn geschikt voor daken met een lichte helling.

Rieten dak

Een rieten dak op je overkapping geeft een super natuurlijke, landelijke uitstraling aan je overkapping. Rieten dakbedekking is duurzaam, gaat gemiddeld 30 tot 40 jaar mee en kost gemiddeld €85,- tot €100,- per m².

Dakbedekking overkapping plat dak

Veel mensen kiezen voor een overkapping met een plat dak. Platte daken hebben doorgaans meer last van weersinvloeden, waardoor de dakbedekking eerder aan vervanging toe is. Daar staat tegenover dat de beschikbare soorten dakbedekking betaalbaarder zijn.

EPDM overkapping

EPDM (Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer) is een synthetisch rubber dat veel wordt gebruikt voor platte daken van overkappingen. De kosten variëren van €60,- tot €80,- per m². EPDM is duurzaam, waterdicht en bestand tegen UV-straling. EPDM gaat wel tot 50 jaar mee!

EPDM wordt ook gebruikt als onderlaag bij een groendak.

Bitumen

Bitumen is een andere veelvoorkomende optie voor overkappingen en kost ongeveer €40,- tot €60,- per m². Het is een bewezen materiaal met uitstekende waterdichtingseigenschappen. Bitumen dakbedekking is relatief goedkoop en kan gemakkelijk worden gerepareerd in geval van schade. De gemiddelde levensduur van bitumen op een overkapping is 20 tot 30 jaar.

PVC

PVC, afgeleid van polyvinylchloride, is een veelzijdig kunststofmateriaal dat geschikt is voor diverse toepassingen. Het is robuust, waterdicht en kostenefficiënt. Dankzij de elasticiteit van dit materiaal is de kans op scheuren en andere beschadigingen minimaal. PVC-dakbedekking heeft doorgaans een levensduur van 15 tot 40 jaar en de prijs varieert gemiddeld van €40,- tot €70,- per m².

Dakplaten

Voor dakbedekking overkapping met een plat dak zijn dakplaten een populaire keuze. Deze lichtgewicht platen variëren in prijs van €10,- tot €70,- per m²Ze zijn gemakkelijk te installeren, wat ze erg geschikt maken voor een overkapping.  De levensduur is afhankelijk van het gekozen materiaal.

Je hebt keuze uit diverse materialen, kleuren en afwerkingen. Zo is er altijd iets wat bij de uitstraling van je overkapping past!

Wist je dat er ook doorzichtige dakplaten verkrijgbaar zijn? Het gebruik van doorzichtige dakplaten op een overkapping geeft een erg leuk effect, het zorgt voor veel lichtinval en laat de overkapping groot lijken.

Groendak

Een groendak is een groene oase bovenop je overkapping. De dakbedekking bestaat namelijk uit verschillende soorten beplanting. Het is een ecologisch verantwoorde keuze die bijdraagt aan isolatie en de biodiversiteit bevordert.

Groendak prijzen variëren van €60,- tot €120,- per m². Houd er rekening mee dat een groendak een zwaardere dakconstructie vereist vanwege de extra belasting van de begroeiing. Wist je dat een groendak ook geschikt is voor licht hellende daken?

Wat kost dakbedekking voor een overkapping?

De kosten van dakbedekking overkapping variëren aanzienlijk, afhankelijk van het gekozen materiaal en de oppervlakte van het dak. De goedkoopste dakbedekking voor een overkapping met een schuin dak.

Kosten dakbedekking overkapping 2024

Soort dakbedekking Gemiddelde prijs per m²*
Overkapping schuin dak
Dakpannen €40,- tot €95,-
Dakshingles €15,- tot €80,-
Golfplaten €10,- tot €20,-
Overkapping plat dak
EPDM €60,- tot €80,-
Bitumen €40,- tot €60,-
PVC €40,- tot €70,-
Dakplaten €10,- tot €70,-
Groendak €60,- tot €120,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Welke dakbedekking voor mijn overkapping kies ik?

De keuze van de juiste dakbedekking hangt af van verschillende factoren, waaronder het ontwerp van je overkapping, je budget en persoonlijke voorkeur.

Bedenk goed welke uitstraling je wilt dat de overkapping heeft. Meestal wordt een overkapping gebruikt om lekker onder te ontspannen. Ook is het een plek om samen te komen met vrienden of familie. Wanneer je overkapping enkel gebruikt wordt als droge opslag plaats, is de uitstraling minder belangrijk.

Naast je eigen wensen zal je budget ook een grote rol spelen in de keuze. Let ook op de duurzaamheid van het materiaal en maak een keuze met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Goedkope dakbedekking op je overkapping gaat minder lang mee dan wanneer je iets meer betaald.

Kijk ook goed naar de eigenschappen van de dakbedekking. Het enne materiaal kan beter over veel UV-straling dan het andere. Wanneer je overkapping in de volle zon staat, is dat iets waar je rekening mee moet houden.

Wil je een dakdekker inschakelen voor het plaatsen van de dakbedekking op je overkapping, of wil je dit zelf gaan doen? Wanneer je het zelf wilt gaan uitvoeren, is het verstandig te kiezen voor materialen die je eenvoudig zelf kan installeren. Denk aan dakplaten, golfplaten, bitumen en dakshingles.

Kom je er zelf niet helemaal uit, of wil je de dakbedekking op je overkapping laten plaatsen door een dakdekker? Dan kun je altijd een dakdekker inschakelen voor advies. Ben je op zoek naar een betrouwbare dakdekker? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan.

Handige tips voor dakbedekking overkapping

  • Onderhoud is belangrijk om de levensduur van je dakbedekking te verlengen. Reinig regelmatig bladeren, vuil en sneeuw om verstoppingen en schade te voorkomen.

  • Controleer jaarlijks op lekkages en schade aan de dakbedekking. Vroegtijdige reparaties voorkomen grotere problemen.

  • Investeer in hoogwaardige dakbedekkingsmaterialen om op lange termijn kosten te besparen.

  • Wil je extra verduurzamen? Laat dan zonnepanelen plaatsen op je overkapping. Hiermee kun je een deel van je energieverbruik zelf opwekken, wat jaarlijks op de energierekening zal schelen.

Op zoek naar een dakdekker? Gratis offertes!

Wil je graag advies, omdat je nog niet goed weet welke dakbedekking het meest bij jou situatie past? Of wil je de dakbedekking op je overkapping graag laten plaatsen door een dakdekker?

Via onze gratis offerteservice ontvang je gratis en vrijblijvend offertes van dakdekkers bij jou in de regio. Zo kun je zelf de beste dakdekker kiezen en vergelijken op basis van prijs en voorwaarden. Je aanvraag is volledig vrijblijvend, je zit nergens aan vast wanneer er voor jou geen passend aanbod tussen zit.