Home » Dakbedekking » Roofing

Roofing: alles over roofing dakbedekking

Roofing, ook wel bekend als bitumen dakbedekking, is een van de meest populaire keuzes als het gaat om dakbedekking voor een plat dak. Of je nu een nieuw dak nodig hebt of je bestaande dak wilt vernieuwen, roofing is een goede keuze vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding. Daarnaast is roofing goed waterdicht en duurzaam.

Op deze pagina lees je meer over roofing: wat het precies is, welke soorten er zijn, de kosten en je leest hoe het plaatsen van roofing in zijn werk gaat.

Wat is roofing?

Roofing kennen we in de volksmond ook wel als bitumen dakbedekking. Het wordt gemaakt van aardolie, polyester of glasvlies. Het materiaal wordt geleverd in de vorm van stroken, maar je kunt ook kiezen voor bitumen leien (ook wel dakshingles genoemd).

Roofing is een populaire soort dakbedekking voor platte daken. Het kan ook op licht hellende daken worden toegepast. Het is elastisch materiaal wat daardoor goed bestand is tegen weersinvloeden, wat erg belangrijk is.

De voordelen van roofing

Zoals je al gelezen heb is roofing de populairste soort dakbedekking voor platte daken. En dat is natuurlijk niet voor niks: roofing biedt namelijk verschillende voordelen.

 • Duurzaamheid: een van de grootste voordelen van roofing is de duurzaamheid. Het wordt gemaakt van gerecycled materiaal en zou in theorie wel 50 jaar mee kunnen gaan. Dankzij de elasticiteit van het materiaal is roofing goed bestand tegen weersinvloeden.

 • Waterdichtheid: roofing staat bekend om zijn uitstekende waterdichtheid. Door de naadloze installatie zijn er geen naden waar water kan binnendringen. Dit maakt roofing ideaal voor gebieden met veel regenval. Het beschermt je huis tegen lekkages en waterschade.

 • Waterdichtheid: roofing staat bekend om zijn uitstekende waterdichtheid. Door de naadloze installatie zijn er geen naden waar water kan binnendringen. Dit maakt roofing ideaal voor gebieden met veel regenval. Het beschermt je huis tegen lekkages en waterschade.

 • Goede prijs-kwaliteitverhouding: roofing is relatief goedkoop, je betaald gemiddeld €40,- tot €60,- per m². Roofing heeft een gemiddelde levensduur tussen de 20 en 40 jaar.

Wat zijn de nadelen van roofing?

Hoewel roofing tal van voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen waar rekening mee moet worden gehouden:

 • Milieukwesties: roofing wordt gemaakt van aardolieproducten, wat bijdraagt aan de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Bovendien is het niet volledig recyclebaar, wat een nadelige invloed kan hebben op het milieu. Daar staat tegenover dat roofing wordt gemaakt van gerecycled materiaal.

 • Gevoeligheid voor temperatuur: roofing kan gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen. Bij extreem hoge temperaturen kan het zachter worden, en bij koude temperaturen kan het harder en brozer worden. Dit kan leiden tot scheuren en beschadigingen over een lange periode.

Welke soorten roofing zijn er?

Er zijn twee hoofdtypen roofing die veel worden gebruikt:

 • APP (Atactisch Polypropyleen): APP roofing is flexibel en kan gemakkelijk worden aangebracht op verschillende soorten daken. Het is bestand tegen UV-stralen en heeft een goede weerstand tegen temperatuurschommelingen. Dit type roofing wordt vaak gekozen vanwege de veelzijdigheid en duurzaamheid.

 • SBS (Styreen-Butadieen-Styreen): SBS roofing is elastischer dan APP roofing en is daardoor beter bestand tegen temperatuurschommelingen. Het kan worden gebruikt op complexe dakstructuren en biedt een uitstekende waterdichtheid. SBS roofing is ook geschikt voor groendaken.

Wat zijn de Verschillen tussen APP en SBS Roofing?

Het belangrijkste verschil tussen APP en SBS roofing ligt in hun elasticiteit en weerstand tegen temperatuurschommelingen. Dit zijn de verschillen:

 • APP Roofing is flexibel en duurzaam. Het is ideaal voor daken met weinig beweging, zoals platte daken. Het is beter bestand tegen UV-stralen dan SBS roofing.

 • SBS Roofing is elastischer en kan beter omgaan met temperatuurschommelingen en bewegende dakoppervlakken. Het is ideaal voor daken met veel structurele beweging, zoals boogdaken.

De keuze tussen APP en SBS roofing hangt af van je eigen situatie.

Wat is de kostprijs van roofing?

De kosten voor het plaatsen van roofing kunnen variëren op basis van verschillende factoren, waaronder de omvang van het dak, de complexiteit van de installatie en je locatie. Roofing kost gemiddeld tussen de €40,- en €60,- per m².

Wil je roofing over de bestaande dakbedekking laten plaatsen? Dan kost dit gemiddeld tussen de €40,- en €50,- per m². Wanneer je eerst de oude dakbedekking moet verwijderen, ben je gemiddeld €65,- tot €75,- per m² kwijt.

Ben je op zoek naar een dakdekker voor het plaatsen van roofing, of wil je besparen op de kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan. Zo vind je een dakdekker in je regio en kun je tot wel 40% op de kosten besparen.

Prijs roofing per m² 2024

Wat? Gemiddelde prijs per m²*
Roofing €40,- tot €60,-
Roofing over oude dakbedekking €40,- tot €50,-
Oude dakbedekking verwijderen, roofing plaatsen €65,- tot €75,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Roofing plaatsen: de werkwijze

Het plaatsen van roofing vereist een zorgvuldige en professionele aanpak. Wanneer het niet goed wordt aangebracht, kan dit leiden tot lekkage. Lekkage heeft grote gevolgen en brengt hoge reparatiekosten met zich mee.

 • 1

  Inspectie: de dakdekker begint met een grondige inspectie van het bestaande dak om eventuele schade of problemen vast te stellen.

 • 2

  Voorbereiding: het dakoppervlak wordt schoongemaakt en eventuele oude dakbedekking wordt verwijderd indien nodig.

 • 3

  Onderlaag aanbrengen: een onderlaag van dakbedekkingsmateriaal, zoals dakvilt, wordt op het dakoppervlak aangebracht. Deze onderlaag fungeert als extra bescherming tegen vocht en zorgt voor een gelijkmatig oppervlak voor de roofing.

 • 4

  Roofing aanbrengen: de roofing wordt in rollen over het dak uitgerold en zorgvuldig uitgelijnd. Het wordt bevestigd met behulp van daknagels of andere geschikte bevestigingsmiddelen. Tijdens dit proces worden overlappende lagen gecreëerd om een naadloze barrière te vormen.

 • 5

  Naden afdichten: de naden tussen de afzonderlijke lagen roofing worden zorgvuldig afgedicht met behulp van een hittebron. Dit zorgt voor een volledig waterdichte dakbedekking.

 • 6

  Dakdetails aanpakken: dakdetails, zoals dakgoten, schoorstenen en dakramen, worden speciaal behandeld om ervoor te zorgen dat er geen water kan binnendringen. Flashing, speciale metalen strips, worden vaak gebruikt om deze gebieden te beschermen.

 • 7

  Inspectie en kwaliteitscontrole: na de installatie wordt het dak grondig geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat alles correct is uitgevoerd. Eventuele onvolkomenheden worden onmiddellijk aangepakt om een langdurige prestatie te garanderen.

 • 8

  Onderhoud en inspectie: na de installatie is het essentieel om regelmatig onderhoud en inspecties uit te voeren om de levensduur van het roofingdak te maximaliseren. Het controleren op beschadigingen, het schoonmaken van goten en het verwijderen van vuil en bladeren is belangrijk om de prestaties te behouden.

Roofing laten plaatsen? Gratis offertes!

Roofing is een duurzame en betrouwbare dakbedekkingsoptie die, mits correct geïnstalleerd en onderhouden, jarenlang bescherming kan bieden tegen weersinvloeden. Het is belangrijk om een dakdekker in te schakelen voor de installatie en periodiek onderhoud om ervoor te zorgen dat je roofingdak in optimale conditie blijft.

Vraag via onze offerteservice gratis offertes aan. Je ontvangt maximaal 5 offertes van dakdekkers in je regio. Vergelijk deze op basis van prijs en voorwaarden en kies de beste dakdekker bij jou in de regio! Geen zorgen: je aanvraag is geheel vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Veelgestelde vragen over roofing

Hieronder lees je het antwoord op de veelgestelde vragen over roofing!

Roofing heeft een gemiddelde levensduur tussen de 20 en 40 jaar.

Je moet roofing vervangen wanneer je last hebt van steeds terugkerende problemen, zoals lekkages of beschadigingen. Maar dat niet alleen, je moet roofing ook vervangen wanneer het beschadigingen heeft, wanneer je last hebt van vocht aan de binnenkant van het plafond en wanneer de maximale levensduur is bereikt.

De prijs van roofing varieert tussen de €40,- en €60,- per m². De goede prijs-kwaliteitverhouding maakt dat roofing een populaire soort dakbedekking is.