Home » Dak ontmossen

Dak ontmossen: mogelijkheden & prijzen

Heb je last van mosgroei op het dak? Dan is het belangrijk om hier zo snel mogelijk wat aan te doen! Mos leidt tot schade aan je dak: de wortels van de mossen dringen je dakbedekking binnen. Wanneer je hier niets aan doet, loop je het risico dat je dakbedekking in de winter kapot vriest. Dit leidt tot scheuren in de dakbedekking, wat lekkage tot gevolg kan hebben.

Door je dak regelmatig te laten ontmossen verleng je de levensduur van je dakbedekking. Tijdens het ontmossen van daken worden ook algen en andere type vervuiling van je dak verwijderd. Je dak ziet er weer netjes en verzorgd uit en gaat langer mee.

Op deze pagina lees je meer over het ontmossen van daken, de werkwijze en de kosten die je kunt verwachten. Tot slot lees je handige tips om de vorming van mos op je dak te voorkomen!

Waarom je dak ontmossen?

Het is belangrijk om je dak te laten ontmossen. Mos, algen en ander organisch materiaal kunnen zich ophopen op je dakbedekking. Dit kan onschuldig lijken, maar het kan leiden tot ernstige problemen. Mos houdt namelijk vocht vast, wat kan leiden tot schade aan je dakbedekking en structuur. Daarnaast speelt je dak een belangrijke rol in het aangezicht van je woning. Een dak vol mos ziet er niet netjes uit.

Er zijn nog een aantal andere redenen waarom je je dak moet ontmossen:

 • Verlengt de levensduur van je dak: door mosgroei te verwijderen, verleng je de levensduur van je dak. Mos kan zich vasthechten aan shingles, dakpannen en andere materialen, wat op den duur tot slijtage kan leiden. Het regelmatig ontmossen van je dak kan deze slijtage verminderen en de levensduur van je dakbedekking verlengen.

 • Voorkomt schade en lekkages: mos kan kleine scheurtjes en barstjes in je dakbedekking veroorzaken. Deze kunnen lekkages tot gevolg hebben, met waterschade aan je interieur als resultaat. Door mosgroei te verwijderen, verminder je het risico op lekkages.

 • Verbeterde energie-efficiëntie: een met mos bedekt dak kan de warmte-isolatie van je huis verminderen. Dit betekent dat je meer energie nodig hebt om je huis te verwarmen, wat resulteert in hogere energierekeningen. Een schoon dak kan de energie-efficiëntie van je huis verbeteren.

 • Mooiere uitstraling: een dak zonder mos ziet er netjes en verzorgd uit. Het ontmossen van je dak verbeterd het aangezicht van je woning.

Dak ontmossen: de werkwijze

Hieronder lees je hoe een dakdekker te werk gaat bij het ontmossen van je dak!

 1. Inspectie van het dak

Wanneer je een dakdekker hebt ingeschakeld voor het ontmossen van je dak, begint hij met een uitgebreide inspectie. Zo wordt de mate van de mosgroei beoordeeld en er kan zo een passende aanpak worden bedacht.

 1. Reiniging van het dak

De volgende stap is het daadwerkelijke reinigen van het dak. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van de ernst van de mosgroei. In de meeste gevallen gebruikt de dakdekker een hogedrukreiniger met vuilvrees. Met behulp van hoge druk wordt water in draaiende bewegingen op het dak gespoten. Hierdoor komt het mos los van de dakbedekking en spoelt het gemakkelijk weg.

Wil je meer lezen over het reinigen van je dak, en dan met name de dakpannen? Op de pagina dakpannen reinigen lees je hier meer over.

 1. Nabehandeling: impregneren en/of coaten

Zodra je dak is gereinigd begint de nabehandeling. Dit is belangrijk, omdat je dak zo wordt beschermd tegen de vorming van mos en het ophopen van ander vuil. Ook wordt je dak hiermee waterafstotend. Het nabehandelen kan op twee verschillende manieren:

 • Dak impregneren: dit is een proces waarbij een waterafstotende laag wordt aangebracht op je dakbedekking. Dit voorkomt dat vocht en mossen zich opnieuw kunnen hechten aan het oppervlak. Het is een effectieve manier om langdurige bescherming te bieden en kost gemiddeld tussen de €5,- en €10,- per m².

 • Dak coaten: coaten is een andere methode om je dak te beschermen. Hierbij wordt een speciale coating aangebracht op je dakbedekking, waardoor mosgroei wordt ontmoedigd. Het biedt niet alleen bescherming tegen mos, maar kan ook de levensduur van je dakbedekking verlengen. De kosten variëren gemiddeld tussen de €20,- en €30,- per m².

Verschillende methodes voor dak ontmossen

Voor het ontmossen van daken zijn er twee verschillende methodes: met en zonder reinigingsmiddel.

Wanneer het ontmossen zonder reinigingsmiddel gebeurt, wordt er alleen gewerkt met een hogedrukspuit met vuilvrees. Wanneer je dak met reinigingsmiddel wordt ontmost, dan wordt het reinigingsmiddel op het dak verneveld, krijgt het tijd om in te werken en wordt daarna het dak gereinigd met een hogedrukspuit met vuilvrees.

Prijs dak ontmossen

Een dak ontmossen kost gemiddeld tussen de €10,- en €15,- per m². Wil je je dak, naast ontmossen, ook laten impregneren? Het impregneren van een dak kost gemiddeld tussen de €5,- en €10,- per m². Kies je voor coating, dan moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de €20,- en €30,- per m².

Het is belangrijk om meerdere offertes aan te vragen en verschillende dakdekkers te vergelijken om de beste prijs te vinden voor jouw specifieke situatie.

Dak ontmossen prijs per m² 2024

Werkzaamheden Gemiddelde prijs per m²*
Dak ontmossen €10,- tot €15,-
Dak impregneren €5,- tot €10,-
Dak coaten €20,- tot €30,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Ben je benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan, en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!

5 tips om mosgroei te voorkomen

Nu je dak weer schoon en beschermd is, wil je natuurlijk voorkomen dat mos opnieuw de overhand krijgt. Hier zijn vijf handige tips om mosgroei te voorkomen:

 • 1

  Snoei overhangende takken: overhangende takken kunnen schaduw creëren op je dak, waardoor het een ideale omgeving wordt voor mosgroei. Snoei overhangende takken regelmatig om direct zonlicht op je dak toe te laten.

 • 2

  Houd je dak schoon: verwijder bladeren, vuil en ander organisch materiaal regelmatig van je dak. Dit voorkomt dat mos een voedingsbodem vindt om te groeien.

 • 3

  Verbeter de luchtcirculatie: zorg ervoor dat je dak goed geventileerd is. Een goede luchtcirculatie helpt vocht verdampen en voorkomt dat mos zich kan hechten.

 • 4

  Laat regelmatig dakonderhoud uitvoeren: regelmatig onderhoud van je dak is cruciaal om mosgroei te voorkomen. Laat je dak jaarlijks inspecteren door een professional en neem zo nodig maatregelen om eventuele problemen vroegtijdig aan te pakken.

 • 5

  Gebruik zink- of koperstrips: zink- of koperstrips langs de nok van je dak kunnen helpen bij het voorkomen van mosgroei. Deze metalen geven kleine hoeveelheden metalen deeltjes af wanneer het regent, wat mosgroei ontmoedigt.

Dakdekker inschakelen voor het ontmossen van je dak?

Het is verstandig om het ontmossen van je dak uit te besteden aan een dakdekker. De klus vereist de nodige kennis en ervaring, om zo gevaarlijke situaties en beschadigingen aan je dak te voorkomen.

Via onze gratis offerteservice kom je gemakkelijk en snel in contact met dakdekkers bij jou in de regio. Vergelijk, kies & bespaar zo tot wel 40% op de kosten. Je aanvraag is volledig gratis en vrijblijvend: je zit dus nergens aan vast.

Veelgestelde vragen

Hieronder lees je het antwoord op de meest gestelde vragen over het ontmossen van daken.

De frequentie van dak ontmossen hangt af van de mate van mosgroei en je locatie. Over het algemeen wordt aanbevolen om je dak om de 3 tot 5 jaar te laten ontmossen. Als je echter merkt dat mos snel terugkeert, kan het nodig zijn om het vaker te doen. Ook wanneer je zichtbaar mos op je dak hebt, moet je je dak zo snel mogelijk laten ontmossen.

Het interval voor dak ontmossen hangt af van verschillende factoren, waaronder het klimaat, de omgeving en de dakbedekking. Over het algemeen wordt aanbevolen om je dak om de paar jaar te laten inspecteren en ontmossen indien nodig.

De delen van je dak die het meest vatbaar zijn voor mosgroei zijn meestal diegene die minder zonlicht krijgen en vocht vasthouden. Dit omvat meestal de noordzijde van het dak en plaatsen met veel schaduw.

Het is niet aanbevolen om een asbest dak zelf te ontmossen vanwege de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met asbestblootstelling. Als je vermoedt dat je dak asbest bevat en mosgroei wilt aanpakken, schakel dan altijd een gespecialiseerde professional in.

Ja, mos op het dak kan schade veroorzaken. Mos houdt vocht vast, wat kan leiden tot slijtage en lekkages. Daarnaast kan het de energie-efficiëntie van je huis verminderen. Het is dus belangrijk om mosgroei op je dak aan te pakken.