Home » Prefab dakopbouw

Prefab dakopbouw: de belangrijkste informatie op rij

Een prefab dakopbouw is een type constructie die bovenop een bestaand dak kan worden geplaatst. Op deze manier creëer je extra leefruimte. Deze constructie wordt kant-en-klaar geleverd door de fabrikant.

Op deze pagina lees je meer over wat een prefab opbouw precies is, welke mogelijkheden er zijn en welke kosten je kunt verwachten. Ook lees je het antwoord op de drie veel gestelde vragen!

Wat is een prefab dakopbouw?

Een prefab dakopbouw is een voorgefabriceerde constructie die bovenop een bestaand dak wordt geplaatst om extra ruimte te creëren. “Prefab dakopbouw” staat voor “prefabricated dakopbouw,” waarbij “dakopbouw” verwijst naar de opbouw van een extra verdieping op een huis. Deze slimme oplossing wordt steeds populairder bij huiseigenaren die behoefte hebben aan extra ruimte zonder te verhuizen.

Voordelen van prefab dakopbouw

Prefab dakopbouw biedt een aantal aantrekkelijke voordelen. Laten we eens kijken naar waarom steeds meer mensen kiezen voor deze innovatieve constructiemethode:

 • Snelle installatie: één van de grootste voordelen van prefab dakopbouw is de snelheid van de installatie. Omdat het grootste deel van de constructie in de fabriek wordt gedaan, is de plaatsing op locatie aanzienlijk sneller dan traditionele bouwmethoden. Dit betekent minder overlast en kortere bouwtijden, waardoor je sneller van je nieuwe ruimte kunt genieten.

 • Kostenbesparend: een prefab dakopbouw kan kostenbesparend zijn in vergelijking met een volledige verbouwing of het verhuizen naar een groter huis. De productie in de fabriek maakt het mogelijk om de kosten te beheersen en efficiënter te werken. Daarnaast zijn de materiaalkosten vaak lager dan bij traditionele bouwmethoden.

 • Minder bouwafval: omdat het grootste deel van de bouw in de fabriek plaatsvindt, is er minder bouwafval op de bouwplaats zelf. Dit is een milieuvriendelijkere optie, omdat het de belasting van stortplaatsen vermindert en de ecologische voetafdruk verkleint.

 • Flexibele ontwerpmogelijkheden: met prefab dakopbouw zijn er talloze ontwerpmogelijkheden beschikbaar. Of je nu een moderne, klassieke of landelijke stijl wilt, alles is mogelijk. Bovendien kun je de opbouw aanpassen aan jouw specifieke behoeften en wensen, waardoor je de perfecte extra ruimte kunt creëren.

Nadelen van prefab dakopbouw

Hoewel prefab dakopbouw vele voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen waarmee rekening moet worden gehouden voordat je besluit om deze constructiemethode te gebruiken:

 • Beperkte aanpassingsmogelijkheden: hoewel prefab dakopbouw flexibele ontwerpmogelijkheden biedt, zijn er toch beperkingen als het gaat om maatwerk. Als je zeer specifieke en unieke ontwerpelementen wilt, kan prefab mogelijk niet aan al je wensen voldoen.

 • Transportbeperkingen: de prefab elementen moeten naar de bouwlocatie worden vervoerd. Als de locatie moeilijk bereikbaar is, kan dit transportproblemen en extra kosten met zich meebrengen.

 • Hoge kosten: het plaatsen van een prefab dakopbouw is niet goedkoop. De exacte kosten hangen vooral af van welk type je kiest. Hierover lees je later meer.

Welke soorten prefab dakopbouw zijn er?

Er zijn verschillende soorten prefab dakopbouw beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen:

 • 1

  Extra verdieping plat dak: dit type prefab dakopbouw wordt geplaatst op een bestaand plat dak. Het is ideaal voor woningen met platte daken en biedt de mogelijkheid om een volledige extra verdieping toe te voegen zonder het bestaande dak te veranderen.

 • 2

  Extra verdieping hellend dak: dit type prefab dakopbouw is geschikt voor woningen met een hellend dak. Het wordt bovenop het bestaande dak geplaatst, waarbij het dak wordt verhoogd om extra ruimte te creëren.

 • 3

  Dakkapel: een dakkapel is een kleinere prefab dakopbouw die wordt toegevoegd aan een schuin dak. Het biedt extra ruimte en natuurlijk licht in de bestaande zolderkamer.

 • 4

  Enkelzijdige nokverhoging: een enkelzijdige nokverhoging wordt aan één zijde van het dak geplaatst. Het creëert extra ruimte onder het dak zonder het uiterlijk van het huis drastisch te veranderen.

 • 5

  Dubbelzijdige nokverhoging: een dubbelzijdige nokverhoging wordt aan beide zijden van het dak geplaatst, waardoor een grotere ruimte onder het dak ontstaat. Dit type opbouw zorgt voor een aanzienlijke uitbreiding van de leefruimte.

Wil je meer lezen over een dak verhoging? Lees dan verder op de pagina dak verhogen.

Wat kost een prefab dakopbouw?

De kosten van een prefab dakopbouw kunnen variëren afhankelijk van het type opbouw en de specifieke wensen. Kies je voor een extra verdieping? Dan moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de €25.000,- en €35.000,-.

Een nokverhoging is iets goedkoper: voor een enkelzijdige nokverhoging betaal je ongeveer €500,- tot €1.000,- per m² en voor een dubbelzijdige nokverhoging €800,- tot €1.200,- per m².

Prefab dakopbouw kosten 2024

Omschrijving Gemiddelde prijs*
Extra verdieping €25.000,- tot €35.000,-
Dakkapel €3.000,- tot €4.500,-
Enkelzijdige nokverhoging €500,- tot €1.000,- per m²
Dubbelzijdige nokverhoging €800,- tot €1.200,- per m²

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Benieuwd naar de exacte prijs? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Prefab dakopbouw plaatsen

Het plaatsen van een prefab dakopbouw is een gecontroleerd proces dat in verschillende stappen verloopt:

 • 1

  Ontwerp: eerst wordt het ontwerp van de opbouw gemaakt, rekening houdend met de wensen en behoeften van de klant. De afmetingen en specificaties worden vastgesteld.

 • 2

  Productie: in de fabriek worden de elementen van de dakopbouw geprefabriceerd. Hier worden de materialen nauwkeurig samengevoegd en voorbereid voor transport.

 • 3

  Transport: de geprefabriceerde elementen worden naar de bouwlocatie vervoerd. Dit gebeurt meestal met behulp van vrachtwagens of andere geschikte transportmiddelen. Het voordeel van prefab constructies is dat de elementen compact zijn en gemakkelijk kunnen worden vervoerd, zelfs naar moeilijk bereikbare locaties.

 • 4

  Plaatsing: eenmaal op de bouwlocatie aangekomen, wordt de prefab dakopbouw geïnstalleerd. Een kraan wordt vaak gebruikt om de elementen op hun plaats te tillen. De bouwvakkers zorgen ervoor dat alles nauwkeurig wordt uitgelijnd en stevig wordt bevestigd aan het bestaande dak. Met prefab dakopbouw is de plaatsing meestal binnen enkele dagen afgerond, wat veel sneller is dan traditionele bouwmethoden.

 • 5

  Aansluiting op bestaande structuren: het is van cruciaal belang dat de prefab dakopbouw naadloos aansluit op de bestaande structuur van het huis. Dit voorkomt lekkages en zorgt voor een solide constructie. Het gebruik van hoogwaardige materialen en ervaren vakmensen is essentieel om een duurzaam en goed geïntegreerd resultaat te bereiken.

 • 6

  Afwerking: nadat de prefab dakopbouw op zijn plaats is gezet, is het tijd voor de afwerking. De binnen- en buitenkant worden afgewerkt volgens het gekozen ontwerp en de specificaties van de klant. Dit omvat het plaatsen van ramen, deuren, isolatie, elektrische installaties, en eventueel het aanleggen van leidingen voor sanitair. Het doel is om een ruimte te creëren die perfect past bij de rest van het huis en aan alle comforteisen voldoet.

Dakdekker inschakelen voor het plaatsen van een prefab dakopbouw?

Ben je op zoek naar een dakdekker voor het plaatsen van een prefab dakopbouw? Of wil je graag advies van een specialist, omdat je overweegt of het bij je past of niet? Via onze gratis offerteservice kun je offertes van dakdekkers in je regio aanvragen. Na je aanvraag ontvang je maximaal 5 offertes, waaruit je zelf de meest geschikte dakdekker kunt kiezen. Zit er niks voor je bij? Geen zorgen, je aanvraag is geheel vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast!

Veelgestelde vragen

Hieronder lees je het antwoord op de veelgestelde vragen over een prefab dakopbouw!

Ja, in de meeste gevallen is een vergunning nodig voor het plaatsen van een prefab dakopbouw. De vereisten kunnen echter variëren afhankelijk van de locatie en de specifieke regelgeving. Het is altijd verstandig om contact op te nemen met de lokale gemeente of een bouwexpert om te controleren welke vergunningen en procedures van toepassing zijn.

De duur van het plaatsen van een prefab dakopbouw hangt af van verschillende factoren, waaronder het type opbouw, de grootte en de complexiteit van het ontwerp. Over het algemeen kan het plaatsingsproces enkele dagen tot enkele weken in beslag nemen. Het is echter nog steeds veel sneller dan traditionele bouwmethoden, waarbij het maanden kan duren om een vergelijkbare uitbreiding te realiseren.

Ja, het is mogelijk om met een prefab dakopbouw een hellend dak te maken van een plat dak. Door de juiste elementen te gebruiken, kunnen bouwvakkers een hellend dak creëren dat de esthetiek van een traditioneel huis heeft. Het plaatsen van een dakkapel kan ook extra charme en functionaliteit toevoegen aan een opbouw met een plat dak.