Dakbedekking plat dak: alle opties & prijzen 2024 op rij!

Heb je een plat dak? De keuze voor de juiste dakbedekking is belangrijk bij platte daken. Een plat dak heeft namelijk meer last van weersinvloeden dan een schuin dak, waardoor platte daken gevoeliger zijn voor lekkage en andere waterafvoerproblemen.

Er zijn verschillende soorten dakbedekking voor een plat dak, denk aan EPDM, bitumen, PVC en een groendak. Op deze pagina lees je meer over deze soorten dakbedekking, de kosten en je leest hoe de dakbedekking op een plat dak wordt geplaatst of vervangen. Tot slot geven we je handige tips om de beste dakbedekking voor een plat dak te kiezen!

Soorten dakbedekking plat dak

Je hebt keuze uit verschillende soorten dakbedekking voor een plat dak. Het is belangrijk dat de dakbedekking goed waterdicht is en bestand is tegen weersinvloeden.

Hieronder lees je meer over de 4 soorten dakbedekking voor een plat dak.

1. EPDM

EPDM (Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer) is een synthetisch rubber dat vaak wordt gebruikt voor platte daken. EPDM is gemaakt van zeer elastisch materiaal, waardoor het goed bestand is tegen verschillende weersinvloeden. Daarnaast is EPDM duurzaam: het heeft een lange levensduur van gemiddeld 30 tot 50 jaar.  EPDM-dakbedekking heeft een lange levensduur en vereist weinig onderhoud. De prijs varieert van €60,- tot €80,- per m2.

2. Bitumen

Bitumen, ook wel bekend als roofing, is een van de oudste vormen van dakbedekking voor platte daken. Het is gemaakt van aardolieproducten en is zeer waterbestendig. Bitumineuze dakbedekking is betaalbaar, met prijzen die variëren van €40,- tot €60,- per m2. Bitumen dakbedekking is populair vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding. Het heeft een levensduur van gemiddeld 20 tot 30 jaar.

3. PVC

PVC (Polyvinylchloride) dakbedekking is een kunststof materiaal dat steeds populairder wordt voor platte daken. Het is licht van gewicht, duurzaam en gemakkelijk te installeren. PVC-dakbedekking kost doorgaans tussen de €40,- en €70,- per m2 en gaat 15 tot 40 jaar mee.

4. Groendak

Een groendak, ook wel een groen dak of daktuin genoemd, is een unieke optie voor platte daken. Het bestaat uit planten die op het dak groeien. Er zijn twee soorten groene daken:

 • Extensief groendak: hierbij bestaat de beplanting uit kruiden, grassen en vetplanten. Dit type groendak heeft weinig onderhoud nodig.

 • Intensief groendak: bij een intensief groendak kun je alle beplanting kiezen die je maar wilt, ook bomen en struiken. Dit type groendak wordt de daktuin genoemd, omdat je er ook op kunt lopen. Een intensief groendak vergt wel veel onderhoud.

Een groendak is milieuvriendelijk, verhoogt de biodiversiteit en heeft een uitstekende waterafvoer. Het heeft een lange levensduur tussen de 50 en 70 jaar. Groendak prijzen variëren aanzienlijk en kunnen liggen tussen €60,- en €120,- per m².

Wat kost dakbedekking voor een plat dak?

De prijs van dakbedekking voor een plat dak hangt af van het soort dakbedekking wat je kiest. Bitumen is het voordeligst met een gemiddelde prijs tussen de €40,- en €60,- per m2. Daarna volgt PVC met een gemiddelde prijs tussen de €40,- en €70,- per m². Deze twee soorten dakbedekking hebben de gunstigste prijs-kwaliteitverhouding.

Kies je voor duurzaam? Dan is EPDM een geschikte optie. De gemiddelde kosten liggen tussen de €60,- en €80,- per m². Een groendak is de duurste optie, maar heeft wel de langste levensduur. Voor een intensief groendak betaal je gemiddeld €100,- tot €120,- per m² en voor een extensief groendak €60,- tot €65,- per m².

Andere factoren die de prijs beïnvloeden zijn de oppervlakte van je dak, of je wel of geen dakisolatie wilt en het tarief van de dakdekker. Wil je besparen op de kosten voor dakbedekking plat dak? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!

Dakbedekking plat dak kosten 2024

Soort dakbedekking Gemiddelde prijs per m²* Levensduur
EPDM €60,- tot €80,- 30 tot 50 jaar
Bitumen €40,- tot €60,- 20 tot 30 jaar
PVC €40,- tot €70,- 15 tot 40 jaar
Groendak €60,- tot €120,- 50 tot 70 jaar

*Let op: de prijzen zijn richtprijzen, de exacte kosten kunnen verschillen.

Dakbedekking plat dak: waarop letten?

Bij het kiezen van de juiste dakbedekking voor een plat dak zijn er verschillende belangrijke zaken waar je op kunt letten, zodat je de meest passende soort kiest.

 • Weerbestendigheid: in Nederland worden daken blootgesteld aan regen, sneeuw, vorst en zon. Het is essentieel dat de gekozen dakbedekking bestand is tegen deze weersomstandigheden en waterdicht is om lekkages te voorkomen.

 • Duurzaamheid: je wilt dat je dakbedekking lang meegaat zonder veel onderhoud. Overweeg de levensduur van het materiaal en de garantie die wordt geboden. Je kunt de levensduur van je dakbedekking verlengen door regelmatig een dakdekker in te schakelen voor dakonderhoud.

 • Kosten: bepaal je budget en kies een dakbedekking die binnen dat budget past. Houd echter rekening met de langetermijnkosten, inclusief onderhoud en eventuele reparaties. Let hierbij ook op de levensduur van het soort dakbedekking wat je kiest: de prijs-kwaliteitverhouding speelt ook een belangrijke rol.

 • Isolatie: overweeg of je extra isolatie nodig hebt onder de dakbedekking. Met goede isolatie bespaar je jaarlijks op je energierekening, waardoor deze invetsering zichzelf op termijn terugverdient.

 • Milieu-impact: wanneer je milieubewust bent, overweeg dan materialen zoals EPDM en groendaken, die milieuvriendelijker zijn dan sommige andere opties.

Dakbedekking plat dak vervangen: de werkwijze

Wanneer je dakbedekking op je platte dak verouderd of ernstig beschadigd is, moet je deze vervangen. Hieronder lees je hoe een dakdekker in zijn werk gaat!

 • 1

  Inspectie: de dakdekker inspecteert het bestaande dak om de staat van de huidige dakbedekking en eventuele schade te beoordelen.

 • 2

  Verwijdering: indien nodig wordt de oude dakbedekking verwijderd om een schone ondergrond te creëren.

 • 3

  Reparaties: eventuele schade aan het dakoppervlak of de onderliggende structuur wordt gerepareerd voordat de nieuwe dakbedekking wordt geïnstalleerd.

 • 4

  Installatie: de nieuwe dakbedekking wordt zorgvuldig geïnstalleerd volgens de specificaties van de fabrikant en de ontwerpvereisten van het platte dak. Dit omvat het correct plaatsen van de dakbedekkingsrollen of -platen en het zorgen voor een goede waterafvoer.

 • 5

  Afdichting en lijmen: afhankelijk van het gekozen materiaal, worden de dakbedekkingselementen afgedicht en gelijmd om ervoor te zorgen dat er geen water onder kan sijpelen.

 • 6

  Afwerking: randen en hoeken worden zorgvuldig afgewerkt om ervoor te zorgen dat er geen open ruimtes zijn waar water kan binnendringen.

 • 7

  Testen: het dak wordt grondig getest om ervoor te zorgen dat het volledig waterdicht is en goed functioneert.

 • 8

  Onderhoudsadvies: na de installatie geeft de dakdekker vaak advies over het onderhoud van de nieuwe dakbedekking, inclusief reiniging en inspectie.

 • 9

  Garantie: de meeste dakbedekkingsmaterialen worden geleverd met garanties. Zorg ervoor dat je alle garantievoorwaarden begrijpt en dat je weet hoe je eventuele aanspraken kunt indienen.

Het vervangen van dakbedekking voor een plat dak is een complexe taak die vaak het vakmanschap van een ervaren dakdekker vereist. Het is van essentieel belang om samen te werken met een dakdekker om ervoor te zorgen dat het nieuwe dak duurzaam en waterdicht is. Doe je dit niet, loop je het risico op lekkage wat ernstige schade en hoge kosten met zich mee brengt.

Wat is de beste dakbedekking voor een plat dak?

Wat de beste dakbedekking voor een plat dak is, is per situatie verschillend. Wanneer je op zoek bent naar een soort dakbedekking met een gunstige prijs-kwaliteitverhouding, is bitumen de beste optie. Vind je een lange levensduur belangrijk, kies dan voor EPDM.

Houdt jij je veel bezig met het milieu en het verkleinen van je ecologische voetprint? Dan is een groendak de beste soort dakbedekking voor een plat dak. Kies voor PVC wanneer je de mate van onderhoud belangrijk vindt, want deze soort is het meest onderhoudsvriendelijk.

Kom je er zelf niet uit? Dan raden wij aan om advies in te winnen bij een dakdekker om de juiste keuze te maken voor jouw specifieke situatie. Ben je op zoek naar een dakdekker bij jou in de regio? Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan.

Na je aanvraag ontvang je maximaal 5 offertes van dakdekkers in de buurt. Vergelijk de prijzen en neem de voorwaarden en garanties goed door. Zo kies jij de beste dakdekker! Zit er geen passend aanbod voor je tussen? Je aanvraag is geheel gratis en vrijblijvend!