Home » Dakbedekking » PVC dakbedekking

Pvc dakbedekking: alles wat je moet weten

Pvc dakbedekking is een type kunststof dakbedekking die erg populair is. En dat is niet voor niks, want het is betaalbaar en heeft een levensduur van ongeveer 15 tot 40 jaar. Daarnaast is pvc elastisch materiaal, waardoor het goed bestand is tegen weersinvloeden en de kans op beschadigingen klein is. Tot slot is pvc onderhoudsvriendelijk.

Op deze pagina lees je meer over pvc dakbedekking, de voor- en nadelen en welke kosten je kunt verwacht. Ook lees je hoe een pvc dak wordt opgebouwd.

Wat zijn de voor- en nadelen van PVC dakbedekking?

Pvc dakbedekking biedt diverse voordelen die het een aantrekkelijke keuze maken voor dakbedekking. Het is duurzaam en heeft een lange levensduur, vaak tot wel 40 jaar. Pvc is bestand tegen extreme weersomstandigheden, zoals regen, sneeuw, hagel en Uv-straling, waardoor het een betrouwbare optie is voor elk klimaat.

Een ander voordeel van pvc dakbedekking is de waterdichtheid. Pvc dakbedekking wordt naadloos geïnstalleerd, waardoor er geen kans is op lekkages. Dit zorgt voor een optimale bescherming van je dak en interieur. Bovendien is pvc een lichtgewicht materiaal, wat de constructie van het dak minder belast. Dit maakt ook dat het vaak wordt gebruik als onderdak voor een groendak.

Hoewel pvc dakbedekking veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is de prijs van pvc dakbedekking hoger dan bij sommige andere materialen. De kosten variëren van €40,- tot €70,- per m2, afhankelijk van de kwaliteit en dikte van het materiaal.

Een ander nadeel van PVC dakbedekking is de milieu-impact. PVC is een kunststof materiaal dat niet biologisch afbreekbaar is. Bij de productie en verwijdering ervan kan schadelijke chemische stoffen vrijkomen.

Voordelen Nadelen
Elastisch materiaal, daardoor goed bestand tegen weersinvloeden Door de jaren heen wordt pvc minder flexibel, waardoor de kans op beschadigingen toeneemt
Ligt gewicht, ook geschikt als onderlaag voor een groendak Lastige en tijdrovende installatie
Waterdicht, kleine kans op lekkages Hoge milieu-impact
Goede prijs/kwaliteitsverhouding Duurder dan andere soorten kunststof dakbedekkingen

Is pvc dakbedekking toch niet helemaal wat je zoekt? Op de pagina soorten dakbedekking vind je een overzicht van alle mogelijke soorten dakbedekking!

Mogelijkheden met PVC dakbedekking

Pvc dakbedekking biedt diverse mogelijkheden. Pvc is verkrijgbaar als folie op rollen, maar je kunt ook kiezen voor pvc dakplaten. Hieronder lees je meer over deze mogelijkheden.

Pvc folie

Pvc folie is een flexibel materiaal dat in rollen wordt geleverd. Het kan op maat worden gesneden en naadloos worden geïnstalleerd op platte en licht hellende daken. Pvc folie is beschikbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waardoor je jouw dak een moderne uitstraling kunt geven die bij de stijl van je huis past.

Pvc dakplaten

Pvc dakplaten zijn stijvere panelen die gemakkelijk te installeren zijn. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende profielen, zoals golfplaten of dakpanprofielen. Pvc dakplaten zijn ideaal voor hellende daken en kunnen een duurzame en onderhoudsvriendelijke oplossing bieden.

Wat kost pvc dakbedekking?

De kosten van pvc dakbedekking variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de oppervlakte van je dak, de kwaliteit van het materiaal en de complexiteit van de installatie. Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat pvc dakbedekking tussen de €40,- en €70,- per vierkante meter kost.

Wanneer je pvc laat plaatsen op een schuur met een dakoppervlak van 10m2, moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de €400,- en €700,-. Wil je pvc laten plaatsen op je woning? De gemiddelde oppervlakte van een dak op een woning is 50 m². Voor pvc dakbedekking ben je dan gemiddeld €2.000,- tot €3.500.- kwijt.

Pvc dakbedekking kan in sommige gevallen over de oude dakbedekking heen worden geplaatst. Dit kost gemiddeld €50,- per m². Wanneer dit niet het geval is, moet de oude dakbedekking eerst worden verwijderd. Houd dan rekening met prijzen vanaf €100,- per m².

Pvc dakbedekking prijzen 2024

Omschrijving Gemiddelde prijs*
Pvc dakbedekking €40,- tot €70,- per m²
Oude dakbedekking verwijderen en pvc plaatsen Vanaf €100,- per m²
Pvc plaatsen over de oude dakbedekking Vanaf €50,- per m²

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. De kosten verschillen per dakdekkersbedrijf. Wil je gratis offertes ontvangen? Vul dan het offerteformulier in!

Pvc dakbedekking plaatsen: opbouw

Het plaatsen van pvc dakbedekking vereist enige expertise en ervaring. Gelukkig beschikken dakdekkers over de juiste kennis, ervaring en materialen.  Het installatieproces omvat meestal de volgende stappen:

 • 1

  Voorbereiding: het dakoppervlak wordt grondig gereinigd en eventuele oude dakbedekking wordt verwijderd.

 • 2

  Onderlaag: een onderlaag of isolatiemateriaal wordt aangebracht om de thermische isolatie te verbeteren en condensvorming te voorkomen.

 • 3

  Bevestiging: de pvc dakbedekking wordt op het dakoppervlak bevestigd met behulp van speciale lijm, schroeven of warmtelassen.

 • 4

  Afwerking: randafwerkingen en dakdetails, zoals dakgoten en afvoerpijpen, worden geïnstalleerd om een waterdichte afdichting te garanderen.

Het is aangeraden om een dakdekker in te schakelen voor de installatie van pvc dakbedekking om ervoor te zorgen dat het correct en duurzaam wordt geplaatst.

Pvc dakbedekking repareren

Hoewel pvc dakbedekking over het algemeen duurzaam is, kunnen er na verloop van tijd schade of lekkages optreden. In geval van kleine beschadigingen kunnen deze meestal worden gerepareerd door het aanbrengen van een pvc reparatiekit. Bij grotere schade is het raadzaam om een professionele dakdekker in te schakelen om de reparatie uit te voeren en ervoor te zorgen dat de waterdichtheid van het dak behouden blijft.

Andere soorten kunststof dakbedekking

Naast PVC dakbedekking zijn er andere soorten kunststof dakbedekking beschikbaar, zoals EPDM, TPO en bitumen.

 • EPDM: EPDM is een synthetisch rubber dat wordt gebruikt voor dakbedekking. Het is duurzaam, flexibel en heeft een lange levensduur. EPDM dakbedekking wordt vaak toegepast op platte daken.

 • TPO: TPO (Thermoplastisch Polyolefin) is een kunststof dakbedekking die populair is vanwege zijn goede weerstand tegen UV-straling en chemische stoffen. TPO dakbedekking wordt meestal toegepast op zowel platte als licht hellende daken.

 • Bitumen: bitumen dakbedekking is een traditionele keuze voor platte daken. Het is gemaakt van een mengsel van bitumen en vezels en biedt een goede waterdichtheid en duurzaamheid.

Elk type kunststof dakbedekking heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Het is belangrijk om de specifieke vereisten van je dak en budget in overweging te nemen bij het kiezen van het juiste materiaal. Een dakdekker helpt je graag bij het uitkiezen van de soort die het beste bij jou past.

Pvc dakbedekking laten plaatsen? Vraag gratis offertes aan!

Ben je op zoek naar een dakdekkersbedrijf voor het plaatsen van pvc dakbedekking? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Via de gratis offerteservice vraag je eenvoudig offertes aan. Na je aanvraag ontvang je prijsopgaven van maximaal 5 dakdekkers bij jou in de regio. De aanvraag is geheel vrijblijvend, er zijn geen verplichtingen aan verbonden.