Home » Soorten daken

Soorten daken – Inzicht in alle type daken

Heb je net een nieuwbouwwoning gekocht? Dan moet je waarschijnlijk ook nadenken over het ontwerp van het dak. Het kan ook zo zijn dat je dak vervangen wordt en je daarom moet verdiepen in soorten daken.

Het is van groot belang om zorgvuldig na te denken over de vorm van je dak, aangezien dit in hoge mate de uitstraling van je woning bepaalt. Op deze pagina ontdek je welke daktypen vaak gekozen worden, wat hun voordelen zijn en welke dakbedekking geschikt is.

Typen daken: schuin

Het verschil tussen een plat en een schuin dak is je wel duidelijk. Op het gebied van schuine daken zijn er verschillende ontwerpen waaruit je kunt kiezen.

Hieronder lees je meer over de soorten schuine daken.

1.      Zadeldak

Het zadeldak staat bovenaan de lijst als het meest gangbare daktype. Deze traditionele omgekeerde V-vorm komt werkelijk overal voor. De twee hellende dakdelen kunnen zowel symmetrisch als asymmetrisch zijn. Zolang de helling minimaal 15 graden bedraagt, betreft het een zadeldak. Dit type dak is veelvoorkomend bij rijtjeshuizen en twee-onder-een-kapwoningen.

Het zadeldak is niet voor niets zo populair: het is relatief eenvoudig te bouwen en biedt uitstekende waterafvoermogelijkheden, omdat slechts twee dakgoten nodig zijn. Daarnaast bevordert een zadeldak de ventilatie en past het goed bij de meeste bouwstijlen en woningtypen. Dankzij het eenvoudige ontwerp kun je kiezen uit diverse soorten dakbedekking en isolatiematerialen, waardoor de mogelijkheden met een zadeldak vrijwel eindeloos zijn!

Voordelen van een zadeldak

 • Waterafvoer: een zadeldak heeft door de schuine helling een goede waterafvoer, waardoor het risico op daklekkage een stuk kleiner is.

 • Ruimte: de hoge nok van een zadeldak zorgt ervoor dat je op zolder voldoende opbergruimte hebt. Je zou ook de zolder kunnen gebruiken als extra slaapkamer of werkruimte.

 • Sterke constructie: de dakconstructie van een zadeldak is goed bestand tegen harde windstoten.

 • Diverse mogelijkheden: een zadeldak is geschikt voor vrijwel elke soort dakbedekking en ook qua isolatiematerialen heb je ruime keuze.

 • Past goed bij verschillende bouwstijlen: een zadeldak past al snel bij de bouwstijl van een woning.

2.      Schilddak

Een schilddak bestaat uit vier hellende dakdelen en vormt als het ware een schild om de woning heen. Dit daktype komt veel voor bij oudere gebouwen, zoals boerderijen, maar is ook zeker te vinden op moderne woningen, vooral die met een rechthoekige vorm. Het kan beschouwd worden als een variatie op het zadeldak.

Het grote voordeel van een schilddak is de uitstekende wind- en waterbestendigheid, waardoor het goede bescherming biedt tijdens extreme weersomstandigheden, zoals stormen. Bovendien loopt de dakgoot volledig rondom het huis, net als bij een zadeldak. Ook voor een schilddak is er een ruime keuze aan dakbedekking en isolatiematerialen beschikbaar.

Voordelen van een schilddak

 • Weerbestendigheid: schilddaken bieden uitstekende bescherming tegen wind en regen, waardoor ze ideaal zijn voor gebieden met wisselvallig weer. De dakgoot rondom zorgt voor een goede afwatering van regenwater

 • Unieke uitstraling: in tegenstelling tot een zadeldak, voegen schilddaken vleugje elegantie toe aan elk gebouw en worden vaak geassocieerd met historische architectuur.

3.      Mansardedak

Een nadeel van de eerder genoemde daktypen is dat ze ruimte in beslag nemen op de zolder. Als je dit wilt vermijden, is een mansardedak een geschikte optie. Elk dakvlak van een mansardedak bestaat uit een bovendak en een knik, wat resulteert in vier rechthoekige dakvlakken. De helling naar het onderste dakvlak is steiler, wat meer ruimte creëert. Een mansardedak staat ook wel bekend als een Franse kap.

Een groot voordeel van een mansardedak is de geschiktheid voor dakkapellen. Hierdoor kun je extra woonruimte creëren, wat eenvoudig te realiseren is. Ook voor mansardedaken zijn er diverse mogelijkheden voor dakbedekking en isolatiemateriaal beschikbaar.

Voordelen van een mansardedak

 • Weerbestendigheid: schilddaken bieden uitstekende bescherming tegen wind en regen, waardoor ze ideaal zijn voor gebieden met wisselvallig weer. De dakgoot rondom zorgt voor een goede afwatering van regenwater

 • Unieke uitstraling: in tegenstelling tot een zadeldak, voegen schilddaken vleugje elegantie toe aan elk gebouw en worden vaak geassocieerd met historische architectuur.

4.      Lessenaarsdak

Een lessenaarsdak is wellicht het meest eenvoudige daktype: het bestaat uit slechts één hellend dakdeel. Hierdoor wordt er ruimte en licht in huis gecreëerd. De helling van een lessenaarsdak bedraagt minimaal 15 graden en is vaak te zien bij moderne nieuwbouwwoningen.

Dit daktype wordt veel toegepast bij woninguitbreidingen en is goed te combineren met andere daktypen. Het vergt weinig onderhoud en de keuze voor dakbedekking en isolatiemateriaal hangt af van de hellingshoek van het dak.

Voordelen van een lessenaarsdak

 • Weerbestendigheid: schilddaken bieden uitstekende bescherming tegen wind en regen, waardoor ze ideaal zijn voor gebieden met wisselvallig weer. De dakgoot rondom zorgt voor een goede afwatering van regenwater.

 • Unieke uitstraling: in tegenstelling tot een zadeldak, voegen schilddaken vleugje elegantie toe aan elk gebouw en worden vaak geassocieerd met historische architectuur.

5.      Tentdak

Een tentdak is een minder gebruikelijk dakontwerp waarbij vier dakvlakken samenkomen in een punt bovenop het gebouw. Het lijkt op een omgekeerde tent en heeft vaak een opvallende uitstraling.

Voordelen van een tentdak

 • Unieke uitstraling: tentdaken zijn opvallend en kunnen een gebouw een sprookjesachtige uitstraling geven.

 • Efficiënte waterafvoer: net als zadeldaken zijn tentdaken goed in het afvoeren van regenwater, wat het risico op waterschade verkleint.

6.      Plat dak

Tot slot is een plat dak ook een daktype. Het is een populair ontwerp dat vaak te vinden is op moderne gebouwen. De naam zegt het al: een plat dak heeft geen  helling en lijkt, zoals de naam doet vermoeden, bijna helemaal plat te zijn.

Platte daken zie je vaak op schuurtjes, garages, tuinhuizen, overkappingen en tuinhuizen. Ook heeft de bijkeuken van sommige woningen een plat dak. Op de woning zelf wordt vaak alleen een plat dak gebruikt bij bungalows en appartementen complexen.

Voordelen van een plat dak

 • Moderne uitstraling: Veel moderne architectonische ontwerpen omarmen platte daken vanwege hun strakke en eigentijdse uitstraling.

 • Eenvoudig te bereiken: platte daken zijn een stuk toegankelijker dan hellende daken. Dit maakt dat het uitvoeren van onderhoud eenvoudiger gaat. Wanneer je een dakdekker inschakelt, is het onderhoud ook goedkoper.

 • Gemakkelijk te isoleren: om diezelfde reden is een plat dak ook makkelijker als je het dak wilt isoleren.

 • Goedkoper dan hellend dak: een plat dak is goedkoper dan een hellend dak, vooral door de bereikbaarheid van het dak. Ook de dakbedekking voor een plat dak is goedkoper.

 • Meer loopruimte: een plat dak zorgt niet voor schuine wanden, waardoor er meer loopruimte overblijft.

 • Biedt mogelijkheden: een plat dak biedt mogelijkheden die een schuin dak niet hebben. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van een dakterras of daktuin.

Welke dakbedekking kiezen?

Welke dakbedekking het beste is, is volledig afhankelijk van het type dak, jouw persoonlijke voorkeuren en je budget. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om een weloverwogen keuze te maken.

Mocht je nog steeds twijfelen, aarzel dan niet om een dakdekker in te schakelen. Een ervaren dakdekker staat klaar om je advies te geven over de diverse soorten dakbedekking. De dakdekker helpt je natuurlijk ook graag met het kiezen voor het juiste soort dak. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan, en vind een betrouwbare dakdekker in de buurt.

Dakbedekking voor hellende daken

Voor alle soorten schuine daken is er ruime keuze aan verschillende soorten dakbedekking. Dakpannen, leien en riet zijn populaire keuzes. Welke dakbedekking het beste voor jou is, hangt af van je persoonlijke voorkeur en je budget.

In de onderstaande tabel vind je een overzicht met soorten dakbedekking die geschikt zijn voor schuine daken, inclusief de belangrijkste eigenschap, levensduur en de gemiddelde prijs per m².

Soort dakbedekking Belangrijkste voordeel Levensduur Gemiddelde kosten per m²*
Betondakpannen

Keramische dakpannen

Goede prijs-kwaliteitverhouding

Natuurlijke uitstraling

30 tot 35 jaar

80 tot 100 jaar

€40,- tot €65,-

€55,- tot €65,-

Natuurleien

Kunstleien

Unieke, natuurlijke uitstraling

Moderne uitstraling

80 tot 100 jaar

35 tot 40 jaar

€100,- tot €145,-

€55,- tot €95,-

Riet Landelijke uitstraling en duurzaam 35 tot 40 jaar €85,- tot €100,-
Zink, aluminium of koper Industriële uitstraling 45 tot 100 jaar €90,- tot €110,-
Extensief groendak Milieuvriendelijk, unieke uitstraling 50 tot 70 jaar €60,- tot €65,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, welke per dakdekkersbedrijf kunnen verschillen.

Dakbedekking voor een plat dak

Voor platte daken heb je ook ruime keuze uit verschillende dakbedekkingen. In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de dakbedekkingen voor een plat dak.

Soort dakbedekking Belangrijkste voordeel Levensduur Gemiddelde kosten per m²*
Bitumen Goede prijs-kwaliteitverhouding 20 tot 30 jaar €40,- tot €60,-
PVC Onderhoudsvriendelijk 15 tot 40 jaar €40,- tot €70,-
EPDM Duurzaam en elastisch 30 tot 50 jaar €60,- tot €80,-
Groendak: intensief en extensief Milieuvriendelijk 50 tot 70 jaar €60,- tot €120,-

*Let op: de prijzen zijn richtprijzen.

Hellend dak isoleren

Dakisolatie is echt een must: je bespaard jaarlijks veel geld op je energierekening omdat je minder hoeft te stoken om je woning op temperatuur te houden.

Het isoleren van een hellend kan op twee manieren worden uitgevoerd:

 • 1

  Langs binnen: dit houdt in dat je isolatie aan de binnenkant van het dak plaatst, meestal via de zolder. Deze methode is kostenefficiënt en snel omdat de binnenkant van het dak goed toegankelijk is. Materialen die hiervoor gebruikt kunnen worden, zijn onder andere PUR-isolatie, glaswol, steenwol en isolatieplaten.

 • 2

  Langs buiten: in dit geval wordt de isolatie aan de buitenkant van het dak, onder de dakbedekking, geplaatst. Dit is met name een goede keuze als je ook de dakbedekking laat vervangen. Voor buitenisolatie worden vaak dunne XPS isolatieplaten gebruikt, omdat ze vochtbestendig zijn en weinig ruimte innemen, zodat de dakhoogte niet significant toeneemt.

Plat dak isoleren

Een plat dak kan op drie verschillende manieren geïsoleerd worden:

 • 1

  Bij een warm dakconstructie wordt isolatie boven op het dak aangebracht, direct onder de dakbedekking. Hierdoor blijft het dakbeschot binnen de geïsoleerde laag.

 • 2

  Bij een koud dakconstructie bevindt de isolatie zich aan de binnenzijde van het dak, waardoor het dak zelf niet binnen de geïsoleerde schil valt.

 • 3

  Ten slotte kun je bij een omgekeerde dakconstructie de isolatie rechtstreeks op de dak, wat daarna wordt afgedekt met ballast zoals grind.

Wil je meer weten over dakisolatie op een plat dak? Op de pagina plat dak isoleren vind je meer informatie.

Welk soort dak kiezen?

Het kiezen van het juiste daktype voor je woning is een belangrijke beslissing die een aanzienlijke impact heeft op zowel de functionaliteit als de uitstraling van de woning. Maar waar moet je op letten bij het kiezen voor de juiste soort dak? Met de onderstaande tips helpen we je graag op weg.

 • Klimaat en weerpatronen: het klimaat in jouw regio speelt een grote rol bij de keuze van het daktype. In gebieden met veel neerslag of zware sneeuwval is een zadeldak of schilddak ideaal vanwege hun efficiënte waterafvoer. Voor warmere klimaten kan een plat dak geschikter zijn.

 • Architecturale stijl: overweeg de architecturale stijl van je woning. Sommige dakontwerpen passen beter bij specifieke stijlen. Een mansardedak kan bijvoorbeeld goed passen bij een klassieke of historische architectuur, terwijl een lessenaarsdak goed samengaat met een modern ontwerp.

 • Budget: het beschikbare budget is een belangrijke factor. Complexere dakontwerpen, zoals mansardedaken, kunnen duurder zijn om te bouwen en te onderhouden dan eenvoudigere ontwerpen zoals een plat dak.

 • Ruimtegebruik: overweeg hoe je de beschikbare ruimte onder het dak wilt benutten. Als je extra binnenruimte nodig hebt, kan een mansardedak met zolder geschikt zijn. Voor buitenruimte kan een plat dak dienen als een dakterras.

 • Persoonlijke voorkeur: uiteindelijk is jouw persoonlijke voorkeur van groot belang. Kies een dakontwerp dat bij je smaak en levensstijl past, en dat je blijvend kunt waarderen.

Dakdekker inschakelen? Gratis offertes!

Ben je op zoek naar een dakdekker voor het plaatsen van een nieuw dak? Of wil je graag advies, omdat je zelf niet heel goed weet voor welke soort dak, dakbedekking en methode van isoleren je moet gaan?

Via onze gratis offerteservice ontvang je na je aanvraag maximaal 5 offertes van dakdekkers bij jou in de regio. Vergelijk, kies en bespaar zo tot wel 40% op de kosten! Zit er geen geschikte dakdekker voor je tussen? Geen zorgen, je aanvraag is volledig vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.