Dakpannen vervangen kosten

Als je een eigen woning hebt, dan weet je vast dat onderhoud van het dak essentieel is om de waarde van je huis te behouden. Dakpannen vervangen kan nodig zijn als je beschadigde of verouderde dakpannen hebt. Het vervangen hiervan kost gemiddeld €50,- tot €100,- per m².

Maar wat zijn de precieze kosten van het vervangen van dakpannen? En waar moet je op letten bij het vervangen van dakpannen? Op deze pagina lees je alles over het vervangen van dakpannen, en de kosten hiervan.

Wat kost het vervangen van dakpannen per m2?

De kosten van het vervangen van dakpannen variëren afhankelijk van de factoren die we hierboven hebben genoemd. Over het algemeen kun je verwachten dat de kosten tussen de €50,- en € 100,- per vierkante meter zullen liggen. Dit is inclusief alle materialen en arbeidskosten.

Als je bestaande betonnen dakpannen laat verwijderen en vervolgens nieuwe laat plaatsen moet je denken aan €50,- tot €65,- per m². Kies je voor keramische dakpannen, dan liggen de kosten iets hoger: €65,- tot €75,- per vierkante meter.

Kosten pannendak vervangen per vierkante meter in 2024

Werkzaamheden Soort dakpannen Gemiddelde prijs per m²*
Dakpannen verwijderen en vervangen Betondakpannen €50,- tot €60,-
Dakpannen verwijderen en vervangen Keramische dakpannen €65,- tot €75,-
Dakpannen verwijderen, vervangen en coaten Keramische dakpannen €85,- tot €90,-
Nieuwe dakpannen vrijstaande woning (inclusief dakisolatie) Betondakpannen €200,-
Nieuwe dakpannen rijtjeswoning (inclusief dakisolatie) Betondakpannen €300,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, de exacte kosten variëren afhankelijk van de klus en het gekozen dakdekkersbedrijf.

Wat kost dakpannen vervangen voor een heel dak?

Om je een duidelijk beeld te geven van de kosten voor het vervangen van dakpannen hebben we twee duidelijke prijsvoorbeelden voor je, zo krijg je een duidelijk beeld van de mogelijke kosten:

 • Laat je dakpannen vervangen op een rijtjeshuis, met een oppervlak van 50 vierkante meter? Reken dan op een gemiddelde prijs tussen de €4.250,- en €7.500,-.

 • Laat je dakpannen vervangen op een vrijstaande woning, met een oppervlak van 100 vierkante meter? Reken dan op een prijs tussen de €8.500,- en €15.000,-.

Hoe is de prijs van dakpannen vervangen opgebouwd?

Het vervangen van dakpannen kan verschillende kosten met zich meebrengen, afhankelijk van verschillende factoren. Hier zijn enkele factoren die de kosten van dakpannen vervangen kunnen beïnvloeden:

1. Type dakpannen

Er zijn verschillende soorten dakpannen beschikbaar, elk met hun eigen prijsklasse. Betonnen dakpannen, €50,- per m², zijn bijvoorbeeld goedkoper dan keramische dakpannen, €60,- per m². Je hebt ook nog kunststof dakpannen, de prijzen hiervan liggen tussen de €35,- en €70,- per m². Daarnaast zijn er nog andere factoren die de kosten kunnen beïnvloeden, zoals de grootte van de dakpannen en het merk.

Soort dakpannen Gemiddelde prijs per m²*
Betondakpannen €40,- tot €65,-
Keramische dakpannen €55,- tot €65,-
Leipannen €45,- tot €145,-
Kunststof dakpannen €35,- tot €70,-

*Let op: dit is een gemiddelde prijsindicatie.

2. Grootte van het dak

Hoe groter het dak, hoe meer dakpannen er nodig zijn en hoe hoger de kosten. Het is daarom belangrijk om de grootte van je dak te kennen voordat je een offerte aanvraagt voor het vervangen van dakpannen.

3. Soort dakconstructie

Het soort dakconstructie kan ook invloed hebben op de kosten. Bij een plat dak is het bijvoorbeeld moeilijker om dakpannen te vervangen dan bij een hellend dak. Ook de toegankelijkheid van het dak kan een rol spelen.

4. Overige werkzaamheden

Bij het vervangen van dakpannen zijn er soms ook andere werkzaamheden nodig, zoals het repareren van het dakbeschot of het vervangen van dakgoten. Deze werkzaamheden kunnen ook de kosten beïnvloeden. Je kan er ook voor kiezen om meteen het dak te isoleren, ook hierbij moet je rekening houden met een hoger tarief.

In de onderstaande tabel vind je deze prijzen terug.

Werkzaamheden Gemiddelde prijzen per m²*
Dakbeschot vernieuwen €85,- tot €150,-
Dakplaat voor dakbeschot €20,- tot €20,-
Panlatten vervangen €15,-
Hellend dak langs binnen isoleren €20,- tot €50,-
Helland dak langs buiten isoleren €40,- tot €60,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Besparen op de kosten van dakpannen vervangen

Hier zijn enkele tips om te besparen op de kosten van het vervangen van je dakpannen:

 • Kies voor goedkopere dakpannen: er zijn verschillende soorten dakpannen op de markt in verschillende prijsklassen. Kies voor dakpannen die binnen je budget passen en die nog steeds van goede kwaliteit zijn.

 • Vergelijk offertes: vraag offertes op bij verschillende dakdekkers en vergelijk de prijzen. Zo kun je de beste deal krijgen. Je kan dit ook doen via onze offerteservice.

 • Voer zelf voorbereidende werkzaamheden uit: om kosten te besparen, kun je ervoor kiezen om zelf voorbereidende werkzaamheden uit te voeren, zoals het verwijderen van oude dakpannen en het schoonmaken van het dak.

 • Informeer bij de gemeente naar mogelijke subsidies: sommige gemeenten bieden subsidies aan voor bepaalde dakwerken. Dakpannen vervangen hoort hier meestal niet bij, maar als je kiest om het dak meteen te isoleren kan je wel een subsidie verwachten.

Wat kost onderhoud aan dakpannen?

Het onderhoud aan dakpannen kan variëren in kosten, afhankelijk van de staat van de dakpannen en de omvang van het onderhoud dat nodig is.

Een jaarlijkse inspectie van het dak kost meestal tussen de €50,- en €150,-. Hierbij wordt gekeken naar de staat van de dakpannen en wordt eventueel klein onderhoud uitgevoerd, zoals het vervangen van beschadigde dakpannen en het verwijderen van bladeren en vuil. Tijdens het reinigen van de dakpannen kun je ook kiezen voor impregneren en coaten: dit brengt een water- en vuilafstotende laag op de dakpannen aan, zodat vuil zich minder snel aan de dakpannen hecht.

Als er grotere reparaties of vervanging van dakpannen nodig zijn, kunnen de kosten oplopen. Het vervangen van enkele dakpannen kost meestal tussen de €20,- en €30,- per stuk, inclusief arbeidskosten. Het vervangen van het hele dak kan variëren van €50,- tot €150,- per vierkante meter, afhankelijk van het type dakpannen en de omvang van het dak.

Hoe worden dakpannen vervangen?

Het vervangen van dakpannen is een proces dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat het dak waterdicht blijft.

Hieronder volgt een algemeen stappenplan van hoe dakpannen worden vervangen:

 • Verwijderen van oude dakpannen: allereerst worden de oude dakpannen zorgvuldig verwijderd. Dit gebeurt vaak met behulp van speciale gereedschappen om de dakpannen voorzichtig los te maken.

 • Schoonmaken van het dak: nadat de oude dakpannen zijn verwijderd, wordt het dak grondig schoongemaakt. Eventueel wordt beschadigd houtwerk vervangen en wordt het dak geïnspecteerd op eventuele problemen.

 • Plaatsen van nieuwe dakpannen: vervolgens worden de nieuwe dakpannen geplaatst. Dit gebeurt rij voor rij, waarbij elke rij dakpannen wordt vastgemaakt met speciale daknagels.

 • Afwerking: nadat alle nieuwe dakpannen zijn geplaatst, wordt het dak afgewerkt. Dit gebeurt door middel van het aanbrengen van dakranden en het afwerken van de nokken.

Het is belangrijk om dit proces te laten uitvoeren door een professionele dakdekker om ervoor te zorgen dat het dak op de juiste manier wordt vervangen en waterdicht blijft.

Wanneer moet je dakpannen vervangen?

Dakpannen gaan over het algemeen lang mee, maar na verloop van tijd kunnen ze beschadigd raken of verslijten. Hieronder vind je enkele tekenen dat het tijd is om dakpannen te vervangen:

 • Scheuren en breuken: dakpannen kunnen na verloop van tijd scheuren of breken door blootstelling aan de elementen. Als er veel gebroken of gescheurde dakpannen zijn, is het tijd om het dak te vervangen.

 • Afgebladderde of verkleurde dakpannen: als de dakpannen beginnen af te bladderen of verkleuren, kan dit erop wijzen dat ze versleten zijn en aan vervanging toe zijn.

 • Lekkages: als er lekkages zijn in het dak, kan dit erop wijzen dat de dakpannen beschadigd zijn en vervangen moeten worden.

 • Slijtage en veroudering: dakpannen kunnen na verloop van tijd slijten en verouderen, waardoor ze aan vervanging toe zijn.

Laat je dakpannen vervangen via Topdak!

Je dakpannen laten vervangen laat je het liefst doen door de beste dakdekkers. Gelukkig ben je op het goede adres, via Topdak kom je namelijk snel in contact met de beste dakdekkers in je regio. Het aanvragen is gratis en zonder verplichtingen, je vergelijkt zelf de offertes en kiest voor het beste aanbod.

Veelgestelde vragen over het vervangen van dakpannen

Heb je nog vragen over het vervangen van dakpannen? Misschien staat het antwoord hieronder wel tussen!

Er zijn verschillende soorten dakpannen beschikbaar, waaronder keramische dakpannen, betonnen dakpannen en natuurlijke dakpannen zoals leisteen en klei.

Het is aanbevolen om dakpannen om de 30-40 jaar te vervangen, afhankelijk van de staat van het dak en de dakpannen zelf.

Je kunt de staat van uw dakpannen controleren door te kijken naar scheuren, barsten, afbrokkelende stukken, losse of verschoven pannen en eventuele lekkages.

De kosten van het vervangen van dakpannen zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type dakpannen, de grootte van het dak en de kosten van de dakdekker. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €50 tot €100 per m².

Het vervangen van dakpannen kan variëren van enkele dagen tot enkele weken, afhankelijk van de grootte van het dak en de complexiteit van het project.

Door regelmatig onderhoud uit te voeren, zoals het verwijderen van bladeren en ander vuil van je dak, kun je ervoor zorgen dat je nieuwe dakpannen langer meegaan.