Home » Dakbedekking » Dakpanelen

Alles wat je moet weten over dakpanelen

Dakpanelen, een term die steeds vaker opduikt in gesprekken over dakbedekking en isolatie. Ze worden vaak toegepast op schuurtjes, tuinhuizen, overkappingen en garages. Maar wat zijn dakpanelen nu precies en waarom zou je voor ze kiezen?

Op deze pagina lees je alles over dakpanelen, de verschillende soorten en de kosten.

Wat zijn dakpanelen?

Dakpanelen, ook wel bekend als dakelementen, zijn prefab dakbedekkingselementen die in één keer het dak en de isolatie van een gebouw kunnen vormen. Ze bestaan uit verschillende lagen die samen zorgen voor een duurzame en effectieve bescherming tegen weersinvloeden.

Dakpanelen zijn verkrijgbaar met- en zonder isolatie. De exacte samenstelling kan variëren afhankelijk van het type dakpaneel dat je kiest, maar over het algemeen bevatten ze een buitenste laag voor bescherming tegen weersinvloeden, een isolatielaag voor thermische efficiëntie en een binnenlaag voor afwerking en uitstraling.

Meer lezen? Kijk op de pagina dakplaten.

Waarom kiezen voor dakpanelen?

Het gebruik van dakpanelen biedt diverse voordelen die het overwegen waard zijn. Ten eerste zijn dakpanelen eenvoudig te plaatsen. Omdat ze prefab zijn, kunnen ze snel en gemakkelijk op het dak worden geplaatst, wat arbeidskosten kan besparen. Bovendien bieden dakpanelen uitstekende isolatie, waardoor je energie kunt besparen en het binnenklimaat comfortabel kunt houden.

Dakpanelen zijn ook bekend om hun duurzaamheid en weerbestendigheid. Ze zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden, van regen en sneeuw tot extreme hitte, en vereisen weinig onderhoud. Dit kan de levensduur van je dak verlengen en de onderhoudskosten minimaliseren.

Zijn dakpanelen niet helemaal wat je zoekt? Op de pagina dakbedekking vind je meer over alle soorten dakbedekking.

Dakpanelen kopen: de mogelijkheden

Als je overweegt om dakpanelen aan te schaffen, heb je verschillende opties om uit te kiezen, afhankelijk van je wensen en budget.

Hieronder lees je meer over de verschillende soorten dakpanelen, zowel met als zonder isolatie.

Dakpanelen zonder isolatie

 • 1

  Kunststof dakpanelen: kunststof dakpanelen zijn licht van gewicht en eenvoudig te installeren. Ze zijn geschikt voor daken waar isolatie minder belangrijk is, zoals bij schuren of garages. De prijzen variëren van €30,- tot €70,- per m², exclusief montage.

 • 2

  Metalen dakpanelen: metalen dakpanelen zijn duurzaam en hebben een lange levensduur. Ze worden vaak gebruikt voor industriële en commerciële gebouwen. De prijzen liggen tussen €40,- en €120,- per m², exclusief montage.

 • 3

  Bitumen dakpanelen: bitumen dakpanelen zijn betaalbaar en geschikt voor licht hellende daken. Ze kosten ongeveer €20,- tot €40,- per m², exclusief montage.

 • 4

  Groendakpanelen: Groendakpanelen zijn speciaal ontworpen voor groendaken, die begroeid zijn met planten. Ze kosten gemiddeld tussen €60,- en €150,- per m², exclusief montage.

Dakpanelen met isolatie

 • 1

  Sandwichpanelen: Sandwichpanelen combineren isolatie en dakbedekking in één. Ze zijn zeer energie-efficiënt en kosten ongeveer €50- per m², exclusief btw en montage.

Wist je dat er ook dakpanelen verkrijgbaar zijn die eruit zien als dakpannen? Op de pagina dakpanplaten lees je daar alles over.

Dakpanelen plaatsen: de werkwijze

Hoe gaat een dakdekker te werk bij het plaatsen van dakpanelen? Hieronder volgt het stappenplan van een dakdekker.

 • Stap 1 – Voorbereiding en veiligheid:  de eerste stap is het treffen van de juiste veiligheidsmaatregelen, zodat de dakdekker veilig aan de slag kan. Hierbij hoort het opzetten van een steiger en een grondige inspectie van het dak om potentiële gevaren en risico’s te identificeren.

 • Stap 2 – Verwijderen van oude dakbedekking: indien er nog oude dakbedekking aanwezig is, wordt deze nu verwijderd. Vakmensen gebruiken hiervoor grote containers waarin de oude dakbedekking direct wordt gedeponeerd. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van een buis om de oude dakbedekking veilig in de container te laten glijden. Over het algemeen wordt deze taak vaak in slechts een halve dag voltooid.

 • Stap 3 – Plaatsen van de eerste rij dakpanelen: nu begint de dakdekker onderaan het dak met het plaatsen van de eerste rij dakpanelen. Hij zorgt ervoor dat de panelen waterpas worden geplaatst en dat alle bevestigingspunten correct zijn uitgelijnd. Het bevestigen van de dakpanelen kan variëren afhankelijk van het type, maar gebeurt over het algemeen met behulp van schroeven, klemmen of clips.

 • Stap 4 – Plaatsen van de overige dakpanelen: vervolgens wordt de rest van het dak voorzien van dakpanelen, rij voor rij. De dakdekker zorgt ervoor dat deze netjes op elkaar aansluiten, wat tevens de waterafvoer van het dak verbetert. Afhankelijk van het type paneel zorgt de dakdekker ook voor overlap, zodat het dak volledig waterdicht is.

 • Stap 5 – Afwerking: nu is het tijd voor de afwerking. De dakdekker maakt gebruik van nokstokken, afdekprofielen en windveren, zoals vooraf besproken, om de randen netjes af te werken. Hierdoor krijg je het gewenste eindresultaat voor je dak!

Tot slot controleert de dakdekker op mogelijke lekkages of andere gebreken. Hij maakt het dak schoon en zorgt voor de verwijdering van alle vuil en puin. De oude dakbedekking wordt eveneens op verantwoorde wijze afgevoerd!

Aandachtspunten bij het plaatsen van dakpanelen

Bij het plaatsen van dakpanelen zijn er enkele belangrijke punten die niet over het hoofd gezien mogen worden en soms extra aandacht vereisen:

 • Waterdichtheid: een correcte montage van de dakpanelen is essentieel om te voorkomen dat regenwater tussen de naden van de panelen binnendringt. Deze naden dienen zorgvuldig te worden afgewerkt.

 • Temperatuur: onjuiste plaatsing van dakpanelen kan resulteren in ruimte voor beweging, vooral bij grote temperatuurverschillen, wat kan leiden tot kraken van de panelen. Zorg voor de juiste installatie.

 • Brandveiligheid: brandveiligheid is van groot belang. Kies daarom dakpanelen met een brandveilige isolatielaag.

Dakpanelen prijs 2024

Soort dakpanelen Gemiddelde prijs per m²* Gemiddelde prijs per m², inclusief montage
Metalen dakpanelen €40,- tot €120,- €70,- tot €200,-
Kunststof dakpanelen €30,- tot €70,- €60,- tot €100,-
Bitumen dakpanelen €20,- tot €40,- €40,- tot €70,-
Groendakpanelen €60,- tot €120,- €100,- tot €200,-
Sandwichpanelen €50,- €55,- tot €100,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag voor exacte prijzen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Wanneer kiezen voor dakpanelen?

Dakpanelen zijn een uitstekende keuze in verschillende situaties. Als je op zoek bent naar een snelle en efficiënte manier om je dak te renoveren of te isoleren, kunnen dakpanelen de oplossing zijn. Ze zijn vooral geschikt voor utiliteitsgebouwen, zoals magazijnen en fabrieken, vanwege hun duurzaamheid en isolatie-eigenschappen.

Bovendien zijn dakpanelen ideaal voor groendaken, waarbij je dak begroeid is met planten. De groendakpanelen bieden de nodige ondersteuning en bescherming voor het groen en dragen bij aan een duurzamere leefomgeving.

Kortom, dakpanelen zijn veelzijdig, kostenefficiënt en milieuvriendelijk.

Dakpanelen laten plaatsen? Gratis offertes vergelijken!

Met dakpanelen kun je niet alleen je dak beschermen, maar ook bijdragen aan een energiezuinigere en duurzamere toekomst. Kies het type dakpaneel dat het beste bij jouw wensen past en geniet van de vele voordelen die ze te bieden hebben.

Of het nu gaat om kunststof, metaal, bitumen of groendakpanelen, er is altijd een optie die past bij jouw project en budget. Investeer in de toekomst van je gebouw en kies voor dakpanelen als een slimme en efficiënte dakbedekkingsoptie.

Ben je op zoek naar een dakdekker voor het plaatsen van dakpanelen of advies? Vraag dan via onze gratis offerteservice offertes aan. Na je aanvraag ontvang je maximaal 5 offertes van dakdekkers bij jou in de regio. Vergelijk, kies en bespaar zo tot wel 40% op de kosten! Zit er geen passend aanbod voor je bij? Je aanvraag is volledig vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.