Home » Kosten dak vervangen

Wat kost een nieuw dak?

Ben je op zoek naar informatie over het vervangen van je dak? Dan ben je bij Topdak.nl aan het juiste adres. Het vervangen van een dak is namelijk een ingrijpende klus en gaat vaak gepaard met hoge kosten. In dit artikel geven we je een overzicht van de kosten van een nieuw dak en alles wat daarbij komt kijken.

Wanneer moet je dak vervangen worden?

Een dak gaat gemiddeld 25 tot 30 jaar mee. Wanneer je dak ouder is dan 30 jaar en er sprake is van beschadigingen, lekkages of andere problemen, is het verstandig om je dak te laten vervangen. Ook wanneer je dak niet meer goed isoleert of wanneer je wilt besparen op je energierekening, kan het vervangen van je dak een goede optie zijn.

Soms komt het voor dat het dak zijn maximale levensduur nog niet heeft bereikt, maar wel vervangen moet worden. Dit is nodig bij steeds terugkerende problemen of te hoog opgelopen reparatiekosten.

Dak vervangen: welke mogelijkheden zijn er?

Wanneer je een dak gaat vervangen wordt in bijna alle gevallen de dakbedekking vernieuwd. De dakdekker verwijderd eerst de oude dakbedekking, waarna de nieuwe dakbedekking op het dak wordt geplaatst.

Ondertussen wordt er gekeken of de dakconstructie nog in goede staat verkeerd. Zo niet, dan wordt ook tijdens de werkzaamheden de dakconstructie vernieuwd.

Wanneer de dakbedekking en dakconstructie nog in goede staat is, is het ook mogelijk om een overzetdak te plaatsen. Er wordt dan een compleet nieuw dak over de oude heen geplaatst.

Tot slot worden er nog kleine werkzaamheden uitgevoerd, zoals het vervangen van de dakgoten, schoorsteen etc.

Wat kost een nieuw dak?

De kosten van een nieuw dak zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het dak, de gekozen dakbedekking en de staat van de dakconstructie.

Gemiddeld kost een nieuw hellend dak met een oppervlakte van 50 m² tussen de €2.500,- en €7.250,-. Voor een plat dak is dit iets goedkoper: dit komt omdat platte daken doorgaans makkelijker te bereiken zijn dan hellende daken. Het vervangen van een plat dak van 50 m² kost gemiddeld €2.000,- tot €6.000,-. De exacte prijs is afhankelijk van het soort dakbedekking wat je kiest.

Is je dakconstructie beschadigd? Het is belangrijk dat je dakconstructie in goede conditie blijft. Is dat niet zo, dan brengt dit instortingsgevaar met zich mee. Het vervangen van de gehele of delen van de dakconstructie kost gemiddeld tussen de €500,- en €750,- per m².

Een andere optie is het plaatsen van een overzetdak. Een overzetdak is alleen een optie wanneer de dakbedekking en de dakconstructie in goede staat verkeren. Het laten plaatsen van een overzetdak van kost per m² gemiddeld €60,- tot €90,-.

Werkzaamheden Gemiddelde prijs*
Dakbedekking hellend dak vervangen €2.500,- tot €7.250,- voor een dak van 50 m²
Dakbedekking plat dak vervangen €2.000,- tot €6.000,- voor een dak van 50 m²
Nieuwe dakconstructie €500,- tot €750,- per m²
Overzet dak plaatsen €60,- tot €90,- per m²

Kosten dakbedekking bij een hellend dak

Bij het vervangen van een nieuw dak wordt in bijna alle gevallen de dakbedekking vervangen. In de onderstaande tabel zie je welke kosten je kunt verwachten. Het vervangen van de dakbedekking op een hellend dak is over het algemeen duurder dan bij een plat dak. Dit komt omdat hellende daken lastiger te bereiken zijn dan platte daken. Daar staat tegenover dat de dakbedekking op hellende daken langer mee gaat.

Soort dakbedekking Prijs per m² Prijs voor een dak van 50 m²
Dakpannen €40,- tot €95,- €2.500,- tot €4.750,-
Dakleien €55,- tot €145,- €2.750,- tot €7.250,-
Riet €85,- tot €100,- €4.200,- tot €5.000,-
Zink, aluminium of koper €90,- tot €110,- €4.500,- tot €5.500,-

Kosten dakbedekking bij een plat dak

Een plat dak kan bekleed worden met bitumen, kunststof, EPDM of een groendak. In de onderstaande tabel zie je de prijzen per vierkante meter. Op de pagina dakbedekking plat dak vind je meer informatie over de soorten dakbedekking.

Soort dakbedekking Gemiddelde prijs per m2 Gemiddelde prijs per 50 m2
Bitumen €40,- tot €60,- €2.000,- tot €3.000,-
EPDM €60,- tot €80,- €3.000,- tot €4.000,-
PVC €40,- tot €70,- €2.000,- tot €3.500,-
Groendak €60,- tot €120,- €3.000,- tot €6.000

Werkwijze dak vervangen

Het vervangen van een dak is een tijdrovende klus en duurt gemiddeld 1 tot 2 weken. De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen van de oude dakbedekking, het inspecteren van de dakconstructie en het plaatsen van de nieuwe dakbedekking. Bij het verwijderen van de oude dakbedekking moet er rekening gehouden worden met het milieu. Sommige materialen, zoals asbest, moeten op een speciale manier worden verwijderd.

Voordat de nieuwe dakbedekking wordt geplaatst, is het belangrijk om de dakconstructie te inspecteren. Hierbij wordt gekeken of de dakconstructie nog in goede staat is en eventueel hersteld moet worden. Indien de dakconstructie niet meer in goede staat is, moet deze vervangen worden.

Het plaatsen van de nieuwe dakbedekking is een secuur werkje en moet zorgvuldig gebeuren. Het is belangrijk dat de dakbedekking goed aansluit op de dakranden en dat er voldoende ventilatie is. Bij een plat dak moet er rekening gehouden worden met de afwatering en moet er een goede afwatering worden aangelegd. Bij een hellend dak moet er rekening gehouden worden met de windbelasting en moeten de dakpannen of leien goed vastgezet worden.

Heb je nog geen dakisolatie? Dan is dit het ideale moment om dakisolatie te laten plaatsen! Het isolatiemateriaal wordt namelijk tussen de dakconstructie en de dakbedekking geplaatst.

Heb je een vergunning nodig?

Voor het vervangen van een dak heb je in sommige gevallen een vergunning nodig. Dit is afhankelijk van de gemeente waarin je woont en de regels die daar gelden. In sommige gevallen is een vergunning niet nodig, bijvoorbeeld wanneer de dakbedekking hetzelfde blijft en de dakconstructie niet veranderd wordt. Het is verstandig om dit van tevoren te checken bij de gemeente, om zo problemen te voorkomen.

Besparen op de kosten van dak vervangen? Handige bespaartips

Het vervangen van een dak is een flinke investering. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te besparen op de kosten. Een van de manieren is om te kiezen voor een goedkopere dakbedekking, zoals bitumen. Ook kun je ervoor kiezen om zelf de oude dakbedekking te verwijderen, al is dit alleen aan te raden als je ervaring hebt met dakwerkzaamheden.

Een andere manier om te besparen is door de werkzaamheden te combineren met die van de buren. Zo kunnen de kosten voor het huren van een steiger en andere benodigdheden gedeeld worden.

Tot slot is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen en deze goed te vergelijken. Zo kun je de beste prijs-kwaliteitverhouding vinden en besparen op de kosten van het vervangen van je dak.

Het vervangen van een dak is een flinke investering, maar kan op de lange termijn veel geld besparen. Door te kiezen voor de juiste dakbedekking en een goede dakconstructie kan er bespaard worden op de energierekening en onderhoudskosten. Het is daarom verstandig om de kosten en mogelijkheden goed te vergelijken en eventueel advies in te winnen bij een dakdekker.

Via de onderstaande button kom je gemakkelijk in contact met dakdekkers in je regio. Je ontvangt na je aanvraag maximaal 5 offertes van dakdekkers in je regio. Zo kies je zelf de dakdekker die het beste bij je past. Je aanvraag is geheel vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast!