Home » Dakbedekking » Leien dak

Leien dak plaatsen: info en prijzen

Leien daken zijn een populaire keuze voor veel huiseigenaren. Ze bieden niet alleen bescherming tegen regen en sneeuw, maar ze kunnen ook de waarde van je woning verhogen. In deze artikel gaan we dieper in op het plaatsen van leien daken, waaronder informatie over prijzen en tips voor het vinden van een goede aannemer.

Soorten leien voor dakbedekking

Als je een leien dak wilt laten plaatsen, moet je eerst kiezen welk soort lei je wilt gebruiken. Er zijn verschillende soorten leien voor dakbedekking op de markt, en elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten leien die je kunt gebruiken voor jouw dak.

De meest populaire keuze onder huiseigenaren is EPDM-rubber. EPDM-rubber is duurzaam, elastisch en bestand tegen UV-straling. Het nadeel van EPDM is dat het relatief duur is in aanschaf.

Een andere optie is PVC. PVC is goedkoper dan EPDM, maar minder duurzaam en elastisch. PVC kan ook verkleuren door UV-straling, dus als je een lichtkleurige lei wilt, moet je ervoor zorgen dat de PVC-lei goed beschermd wordt door een coating of laminaat.

Natuurleien

Natuurleien zijn een soort leien die gemaakt zijn van natuurlijke materialen. Ze zijn meestal gemaakt van dakpannen of riet en worden gebruikt om daken te bedekken. Natuurleien hebben verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten leien. Ten eerste zorgen ze ervoor dat het dak waterdicht is, waardoor er geen water naar binnen kan sijpelen. Ten tweede beschermen ze het dak tegen schade door weersinvloeden, zoals regen en wind. Tot slot houden natuu

Kunstleien

Kunstleien worden steeds vaker gebruikt in plaats van traditionele leien. Dit komt omdat kunstleien een aantal voordelen hebben ten opzichte van traditionele leien. Kunstleien zijn bijvoorbeeld lichter en makkelijker te verwerken, waardoor het dak sneller geplaatst kan worden. Ook zijn kunstleien minder gevoelig voor temperaturen en weersinvloeden, waardoor ze een langere levensduur hebben. Tot slot zijn kunstleien ook goedkoper dan traditionele leien, waardoor ze steeds vaker gekozen worden voor nieuwbouwprojecten.

Bitumen leien

Bitumen dakbedekking is een veelvoorkomend type bedekking in Nederland. Het materiaal is sterk, waterdicht en relatief goedkoop. Ook is het gemakkelijk te installeren, waardoor het een populair keuze onder huiseigenaren en bouwers.

Prijs leien dak

De prijs van een leien dak hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte en het type dak. Ook de kosten voor materiaal en arbeid kunnen variëren. Toch is er een gemiddelde prijs te geven voor het laten plaatsen van een leien dak.

Een leien dak kan variëren in prijs van € 700 tot € 3000 per 100 m2. Dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte en het type dak. Het is daarom belangrijk om eerst uw situatie te bekijken voordat u een definitieve prijs vaststelt.

Leien dak of pannen?

Als je een huis met een leien dak wilt laten bouwen, moet je kiezen tussen een leien dak of pannen. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Een leien dak is duurder, maar heeft een langere levensduur en is beter bestand tegen weersinvloeden. Pannen zijn goedkoper, maar hebben een kortere levensduur en zijn minder bestand tegen weersinvloeden.

Asbesthoudende leien herkennen

Als je verouderde leien dakbedekking wilt laten vervangen, moet je eerst weten of je asbesthoudende leien hebt. Dit is van belang, omdat het verwijderen van asbest anders is dan het verwijderen van gewone leien.

Asbesthoudende leien herkennen is niet moeilijk. Meestal zijn ze grijs of zwart en ze voelen stug aan. Ook zijn ze meestal dunner dan gewone leien. Als je niet zeker weet of je leien asbest bevatten, kun je een laboratoriumtest laten uitvoeren.