Home » Dakbedekking » Leien dak

Leien dak

Al jarenlang kiezen mensen voor een leien dak. Vroeger werden er vooral natuurleien gebruikt, maar tegenwoordig zijn ook kunstleien populair. Natuurleien geven een unieke, authentieke uitstraling aan je dak terwijl kunstleien een moderne look geven. Een leien dak is duurzaam, goed bestand tegen weersinvloeden en je hebt ruime keuze uit verschillende uitvoeringen.

Op deze pagina lees je welke soorten leien er zijn, welke kosten je kunt verwachten en op welke manieren je een leien dak kunt laten plaatsen.

Welke soorten leien dakbedekking zijn er?

Wanneer je kiest voor een leien dak heb je keuze uit verschillende soorten leien, zoals natuurleien en kunstleien. Er zijn ook leien van bitumen op de markt. Allemaal hebben ze hun eigen unieke eigenschappen en voor- en nadelen.

Hieronder lees je meer over de verschillende soorten leien. Is een leien dak niet voor jou weggelegd? Op de pagina soorten dakbedekking vind je een handig overzicht van alle mogelijkheden.

1. Natuurleien

Natuurleien worden gemaakt van leisteenafzettingen in steengroeves over de hele wereld. Omdat het een natuurproduct is, heeft iedere leisteen een unieke uitstraling qua kleur, vorm en structuur. Dit maakt natuurleien populair en geeft het een authentieke uitstraling aan je woning. Natuurleien hebben een lange levensduur, ze gaat van 80 tot 100 jaar mee! De gemiddelde prijs per vierkante meter ligt tussen de €100,- en €145,-.

2. Kunstleien

Kunstleien worden gemaakt van vezelcementleien. In tegenstelling tot natuurleien, zijn kunstleien identiek aan elkaar. Ze hebben allemaal dezelfde kleur, vorm en structuur. Dit zorgt ervoor dat kunstleien een moderne uitstraling hebben. Een ander voordeel is dat kunstleien verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren en designs.

In tegenstelling tot natuurleien hebben kunstleien een levensduur van 35 tot 40 jaar. Ze zijn wel een stuk betaalbaarder: gemiddeld kosten kunstleien tussen de €55,- en €95,- per m².

3. Bitumen leien

Bitumen leien zijn gemaakt van geperste bitumenvezels en bieden een uitstekende waterdichtheid en duurzaamheid. Bitumen leien worden ook wel dakshingles genoemd. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en zijn relatief eenvoudig te plaatsen. Bitumen leien hebben een lagere prijs in vergelijking met natuurleien en kunstleien, met prijzen variërend van €30,- tot €40,- per m².

Wat kost een leien dak?

De prijzen van een leien dak zijn afhankelijk van welke soort leien je kiest. Natuurleien zijn de duurste optie, maar daar tegenover staat dat ze tot wel 100 jaar lang mee gaan! Gemiddeld kosten natuurleien tussen de €100,- en €145,- per m².

Niet iedereen heeft voldoende budget voor natuurleien. Dan zijn kunstleien een optie. Deze kosten gemiddeld tussen de €55,- en €95,- per m² en gaan tot ongeveer 40 jaar mee.

Tot slot kun je nog kiezen voor bitumenleien, die gemiddeld tussen de €30,- tot €40,- per m² kosten.

Leien dak prijzen 2024

Type leien Gemiddelde prijs per m²* Gemiddelde levensduur
Natuurleien €100,- tot €145,- 80 tot 100 jaar
Kunstleien €55,- tot €95,- 35 tot 40 jaar
Bitumen leien €30,- tot €40,- 10 tot 20 jaar

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Wat is de werkwijze bij een leien dak plaatsen?

Het plaatsen van een leien dak vereist vakmanschap en precisie. Het is daarom belangrijk om een dakdekker in te schakelen. Via onze offerteservice kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen van dakdekkers bij jou in de regio. Vergelijk, kies en bespaar zo tot wel 40% op de kosten.

Het proces begint met het zorgvuldig verwijderen van de bestaande dakbedekking en het voorbereiden van het dakoppervlak. Indien nodig worden de latten waar de leien aan bevestigd zijn vervangen.

Is je dak geïsoleerd? Dan controleert de dakdekker of de isolatie aan vervanging toe is. Zo ja, dan wordt je dak opnieuw geïsoleerd. Wanneer je nog geen dakisolatie hebt, is dit het moment om dat wel te doen. Je bespaart namelijk uiteindelijk op de arbeidskosten, omdat je dak werkzaamheden met elkaar combineert. De investering in dakisolatie verdient zichzelf in de loop der jaren terug door de besparing op de energierekening.

Vervolgens worden er waterdichte lagen aangebracht, zoals dampremmendefolie en onderdakfolie, om ervoor te zorgen dat het dak volledig beschermd is tegen vocht. In sommige gevallen is het nodig om een dakdoorvoer te plaatsen, zodat je dak goed blijft ventileren en er geen vochtproblemen kunnen ontstaan.

Daarna worden de leien stuk voor stuk geplaatst en bevestigd. Er zijn twee manieren voor de bevestiging van leien: met haken of met nagels.

  • Bij de haakmethode worden de leien op hun plaats gehouden door middel van roestvrijstalen haken die in de leien worden bevestigd. Deze methode zorgt voor een strakke en veilige bevestiging van de leien.

  • Bij de nagelmethode worden de leien direct op het dakbeschot genageld met behulp van speciale leinagels. Deze methode is iets sneller en kan worden gebruikt bij daken met een lichte helling.

De dakdekker zal ervoor zorgen dat de leien nauwkeurig worden gelegd en op de juiste manier overlappen om een waterdichte afwerking te garanderen. Wist je dat er ook verschillende legpatronen voor een leien dak zijn? Hieronder lees je daar meer over.

Leien dak: methodes van aanbrengen

Dakleien kunnen op verschillende manieren worden geplaatst, elk met een unieke uitstraling. Het is belangrijk om goed na te denken over het legpatroon dat je wilt gebruiken. Je hebt keuze uit:

  • Dubbele dekking: bij dit patroon worden de dakleien verticaal geplaatst en overlappen ze elkaar ongeveer twee derde. Dit is het meest gebruikelijke en kostenefficiënte legpatroon. De leien vormen een strakke en traditionele uitstraling.

  • Enkelvoudige horizontale dekking: hierbij worden de dakleien horizontaal geplaatst en overlappen ze elkaar zowel in de breedte als in de lengte. Dit creëerteen schubbenpatroon op het dak en geeft een klassieke uitstraling.

  • Enkelvoudige dekking met ruitleien: dit legpatroon is alleen mogelijk met leistenen in ruitvorm. De leien worden in een ruitpatroon geplaatst met een kleine overlapping aan de zijkanten. Dit geeft een decoratief effect en wordt vaak gebruikt om een bijzondere uitstraling te geven aan een leien dak.

  • Halfsteensverband: voor dit patroon worden rechthoekige leien gebruikt. De leien worden zowel in de breedte als in de lengte overlapt, maar slechts voor de helft van hun lengte. Dit resulteert in een strak en modern uiterlijk van het dak.

Onderhoud leien dak

Een leien dak vereist over het algemeen weinig onderhoud, maar regelmatige inspectie en reiniging kunnen helpen om de levensduur te verlengen. Net als bij iedere soort dakbedekking, is het regelmatig laten uitvoeren van dakonderhoud van belang.

Een onderhoudsbeurt ziet er als volgt uit:

  • Dakinspectie: de dakdekker inspecteert de leien op eventuele beschadigingen of losse onderdelen. Zo nodig wordt dit direct gerepareerd. Tijdens de inspectie wordt ook gelet op de waterdichtheid van het dak.

  • Ontmossen leien dak: vervolgens wordt het dak gereinigd. Mos en algen zorgen ervoor dat de leien worden aangetast, waardoor je uiteindelijk problemen zult ervaren. Door het ontmossen van de leien, verleng je de levensduur van het dak.

  • Desinfecteren: zodra je leien dak vrij is van mos en algen, wordt het dak gedesinfecteerd om zo schimmelsporen te verwijderen. Ook worden de laatste resten mos en algen op deze manier verwijderd.

  • Impregneren: tot slot is het tijd voor het impregneren. Dit geeft een water- en vuilafstotende laag aan de leien. Op deze manier kan vuil zich niet zo snel meer hechten aan het dakoppervlak.

Leien dak laten plaatsen?

Wil je na het lezen van dit artikel graag een leien dak? Of zijn je huidige leien aan vervanging toe, en ben je daarom op zoek naar een dakdekker? Via onze gratis offerteservice vraag je gratis en vrijblijvend offertes van dakdekkers aan. Deze aanvraag is geheel vrijblijvend: wanneer er geen geschikte dakdekker voor je tussen zit, zit je dus nergens aan vast.