Home » Dakbedekking

Dakbedekking – inzicht in de mogelijkheden en kosten

Is jouw dakbedekking aan vervanging toe? Of heb je een nieuwbouwwoning, waar de keuze voor de dakbedekking nog helemaal open is? Er zijn verschillende soorten dakbedekking. Welke soort het beste bij je past, hangt van verschillende factoren af. Allereerst bepaald het type dak de keuze voor de dakbedekking. Niet iedere soort is namelijk geschikt voor platte of hellende daken. Ook je eigen wensen, de omgeving en je budget bepalen de keuze.

In dit artikel zullen we inzicht geven in de verschillende mogelijkheden en kosten voor dakbedekking, zodat je alle informatie hebt die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te maken.

Soorten dakbedekking

Er zijn veel verschillende soorten dakbedekking. Welke soort het beste voor jou is, hangt af van onder andere:

  • Het type dak: niet iedere soort dakbedekking is geschikt voor elk type dak. Voor platte en schuine daken zijn er verschillende soorten dakbedekking.

  • Je eigen wensen en de omgeving: bedenk ook goed welke uitstraling je jouw huis wilt geven. Let hierbij ook op de omgeving: een rieten dak is niet passend bij een moderne woning in een luxe wijk, maar wel bij een landelijk gelegen huis.

  • Je budget: tot slot bepaald je budget ook mede je keuze. Kijk niet alleen naar je budget, maar ook naar de prijs-kwaliteitverhouding van het soort dakbedekking dat je op het oog hebt.

  • De levensduur: hoewel de gemiddelde levensduur van dakbedekking geen vast gegeven is, is het wel iets om rekening mee te houden. Zorg er ook zelf voor dat je je dak regelmatig laat onderhouden, om zo de levensduur van de nieuwe dakbedekking te verlengen.

Wat kost dakbedekking?

In de onderstaande tabel vind je een compleet overzicht van alle kosten van dakbedekking!

Soort dakbedekking Gemiddelde prijs per m²*
Dakbedekking hellend dak
Dakpannen €40,- tot €95,-
Dakleien €55,- tot €145,-
Dakplaten €10,- tot €70,-
Riet €85,- tot €100,-
Zink €90,- tot €110,-
Extensief groendak €60,- tot €65,-
Dakbedekking plat dak
EPDM €60,- tot €80,-
Bitumen €40,- tot €60,-
Pvc €40,- tot €70,-
Groendak €60,- tot €120,-

Dakbedekking hellend dak

Dakbedekking van een schuin dak gaat over het algemeen langer mee dan dakbedekking op een plat dak. Dat komt omdat schuine daken doorgaans minder last hebben van weersinvloeden. Wel ligt de gemiddelde prijs hoger, omdat hellende daken minder goed bereikbaar zijn voor de dakdekker.

Heb je een schuin dak? Dan heb je keuze uit zes verschillende soorten dakbedekking. Lees hieronder alles over deze soorten en de kosten.

Dakpannen

Dakpannen zijn het meest populair: je hebt keuze uit betondakpannen en keramische dakpannen. Beide soorten hebben zowel voor- als nadelen. Betondakpannen zijn relatief goedkoop in de aanschaf: je betaald gemiddeld €40,- tot €65,- per m². Betondakpannen zijn allemaal gelijk qua formaat en vorm, en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Gemiddeld gaan betondakpannen 30 tot 35 jaar mee. Omdat betondakpannen eenvoudig te leggen zijn, worden deze dakpannen ook wel sneldakpannen genoemd.

Keramishce dakpannen worden gemaakt van natuurlijk materiaal, namelijk klei. Ze worden daarom ook wel klei dakpannen genoemd. Hierdoor is iedere dakpan uniek, wat een natuurlijke uitstraling geeft. Klei dakpannen hebben een langere levensduur, ze gaan gemiddeld 80 tot 100 jaar mee. De prijs ligt hierdoor ook iets hoger: per m² moet je rekening houden met €55,- tot €65,-. 

Dakleien

Houd je van een natuurlijke uitstraling? Dan zijn leien een geschikte keuze! Je hebt keuze uit natuurleien en kunstleien. Net zoals klei dakpannen worden natuurleien gemaakt van natuurlijk materiaal, waardoor iedere leisteen uniek is qua kleuren en designs. Natuurleien kosten gemiddeld €100,- tot €145,- per m² een gaan gemiddeld 80 tot 100 jaar mee.

Een andere optie zijn kunstleien: deze hebben een iets moderne uitstraling. Ondanks dat deze niet zijn gemaakt van natuurlijk materiaal, blijft kunstleien dezelfde unieke uitstraling als natuurleien hebben. Kunstleien gaan ongeveer 35 tot 40 jaar mee en kosten gemiddeld €55,- tot €95,- per m².

Lees hier meer informatie over leien dakbedekking en de prijzen.

Dakplaten

Als je op zoek bent naar dakplaten, dan wilt u natuurlijk weten wat de prijzen hiervan zijn. Dakplaten worden gemaakt van verschillende materialen, waardoor de prijzen variëren. Zo zijn er dakplaten die gemaakt zijn van PVC, aluminium of kunststof. Welk materiaal je kiest, is afhankelijk van je budget en de look die je wil bereiken. PVC dakplaten zijn vaak het goedkoopste materiaal, maar aluminium en kunststof dakplaten bieden een betere isolatie. Aluminium is ook een duurzamere optie dan PVC.

Dakplaten worden vaak gebruikt als dakbedekking voor schuren, overkappingen en tuinhuizen. Dakplaten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals pvc, aluminium en kunststof. Hierdoor variëren ook de prijzen en de levensduur. Welk materiaal het beste bij jouw past, hangt af van je eigen wensen. PVC-dakplaten zijn het goedkoopst, maar kunststof heeft een betere isolatiewaarde en aluminium is een stuk duurzamer.

Dakplaten kosten gemiddeld tussen de €10,- en €70,- per m² en gaan ongeveer 20 tot 50 jaar mee.

Wil je meer lezen over dakplaten? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie!

Rieten dakbedekking

Een rieten dak is een traditionele soort dakbedekking die je vooral ziet in een landelijke omgeving. Het geeft een natuurlijke uitstraling en heeft van nature een goede isolerende werking. Riet is duurzaam materiaal en gaat gemiddeld 30 tot 40 jaar mee. Per m² betaal je ongeveer €85,- tot €100,– voor een rieten dak.

Zinken dakbedekking

Zink is een duurzame soort dakbedekking wat zorgt voor een moderne uitstraling. Het materiaal is flexibel, waardoor het beter bestand is tegen weersinvloeden. Ook heeft het materiaal minder onderhoud nodig dan bijvoorbeeld het geval is bij andere soorten dakbedekking. Dankzij de flexibiliteit van het materiaal heeft zinken dakbedekking een lange levensduur van gemiddeld 70 tot 100 jaar. De gemiddelde kosten voor een zinken dak liggen tussen de €90,- en €110,- per m².

Alles over een zinken dak en de prijzen.

Groendak

Een groendak is geschikt voor hellende daken met een maximale hellingsgraad van 5. Geldt dit voor jou woning? Dan kun je een extensief groendak laten aanleggen. Bij een groendak bestaat de dakbedekking uit beplanting. Een groendak heeft onzettend veel voordelen: het is onderhoudsvrij, heeft een goede isolerende werking en is goed voor het milieu. Gemiddeld gaat een groendak 50 tot 70 jaar mee. Houd rekening met een gemiddelde prijs van €60,- tot €65,- per m².

Dakbedekking plat dak

Dakbedekking voor een plat dak is eerder aan vervanging toe dan dakbedekking op een schuin dak. Dit komt omdat platte daken meer last hebben van weersomstandigheden, de levensduur van de dakbedekking is dus ook wat korter. Daar staat tegenover dat de kosten voor het plaatsen vaak lager liggen, omdat platte daken eenvoudig te bereiken zijn.

Er zijn vier soorten dakbedekking voor platte daken. Hieronder lees je alles over bitumen, epdm, pvc en een groendak!

EPDM dakbedekking

EPDM is één van de meest populaire soorten dakbedekking voor platte daken. Waarom? Omdat het gemaakt is van een duurzame soort kunststof is die dankzij de elasticiteit van het materiaal lang mee gaat. EPDM is goed bestand tegen weersinvloeden, Uv-straling en veroudering.  De levensduur van EPDM-dakbedekking is gemiddeld 30 tot 50 jaar en de gemiddelde kosten liggen tussen de €60,- en €80,- per m².

Bitumen dakbedekking

Veel mensen kiezen voor bitumen voor hun platte dak. Dat maakt bitumen dan ook al jarenlang de meest populaire soort dakbedekking. Bitumen heeft een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding: het materiaal gaat 20 tot 30 jaar mee en kost gemiddeld €40,- tot €60,- per m².

Meer informatie over bitumen dakbedekking en de prijzen.

PVC-dakbedekking

Pvc is gemaakt van polyvinylchloride, een kunststof die geschikt is voor verschillende toepassingen. Het is een sterk, waterdicht en budget-proof materiaal. De kans op scheuren en andere beschadigingen zijn minimaal dankzij de elasticiteit van het materiaal. Pvc-dakbedekking gaat gemiddeld 15 tot 40 jaar mee. Je betaalt gemiddeld €40,- tot €70,- per m².

Op deze pagina lees je meer over pvc-dakbedekking en de prijzen.

Groendak: extensief en intensief

Bij een groendak bestaat de dakbedekking uit beplanting. Er zijn twee soorten groene daken: een extensief en intensief groendak. Bij een extensief groendak bestaat de beplanting uit grassen, mossen en vetplanten. Hierdoor heeft het weinig onderhoud nodig en is het goedkoper dan een intensief groendak. Een extensief groendak kost gemiddeld tussen de €60,- en €65,- per m².

Een intensief groendak wordt ook wel een daktuin genoemd: je kunt kiezen uit alle soorten beplanting, ook struiken en bomen. Dit maakt dat een intensief groendak wel onderhoud nodig heeft. Ook is een intensief groendak duurder: gemiddeld betaal je €100,- tot €120,- per m².

Een groendak heeft een gemiddelde levensduur van 50 tot 70 jaar.

Welke dakbedekking kiezen?

Welke soort dakbedekking het beste is, hangt dus helemaal af van het soort dak, je eigen wensen en je budget. Wij hopen dat dit artikel je heeft geholpen met het maken van de juiste keuze. Weet je het nog niet? Schakel dan een erkend dakdekker in: een dakdekker geeft je graag advies over alle soorten dakbedekking.