Home » Dakpannen » Sneldakpannen

Sneldekpannen

Betondakpannen worden ook wel sneldakpannen genoemd. De dakpannen doen hun naam eer aan doordat ze snel en eenvoudig te leggen zijn. Maar dat niet alleen, ook de productie van deze soort is relatief snel. Sneldakpannen zijn verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen en maten: ze zijn niet voor niks zo populair! Ook de prijs-kwaliteit verhouding is uitstekend.

Wat zijn sneldakpannen?

Sneldakpannen zijn betondakpannen. Doordat deze soort dakpannen snel geproduceerd en geplaatst kunnen worden, worden ze ook wel sneldakpannen genoemd. De vlotte plaatsing is vooral te danken aan de vorm van de dakpannen: ze hebben dubbele zijsluitingen, hulpstukken en lengte-overlap.

Doordat sneldakpannen zijn gemaakt van beton, is de kwaliteit van sneldakpannen goed. De gemiddelde levensduur ligt tussen de 30 en 35 jaar. Sneldakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. De pannen hebben allemaal dezelfde vorm, maar je kunt kiezen uit verschillende kleuren.

Wat is de prijs van sneldakpannen?

Sneldakpannen hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De gemiddelde prijs van sneldakpannen ligt tussen de €40,- en €65,- per m² . De prijs hangt van verschillende factoren af. Denk hierbij aan het tarief van de dakdekker, de grootte van de dakpannen en de oppervlakte van je dak.

Gemiddeld is een dak 50 m²: voor het leggen van sneldakpannen moet je rekening houden met een gemiddelde prijs rond de €2.625,-.

Gemiddelde prijs per m2 Gemiddelde levensduur
€40,- tot €65,- 30 tot 35 jaar

De voor- en nadelen van sneldakpannen

Net zoals iedere soort dakpannen, brengen ook sneldakpannen verschillende voor- en nadelen met zich mee. Hieronder lees je daar meer over!

Voordelen

  • Goede prijs-kwaliteitverhouding: sneldakpannen zijn de goedkoopste soort dakbedekking. Ze gaan gemiddeld 30 tot 35 jaar en zijn budgetvriendelijk.

  • Snelle plaatsing: de arbeidskosten blijven laag door de snelle plaatsing. Het leggen van sneldakpannen duurt gemiddeld 1 tot 5 werkdagen, afhankelijk van de oppervlakte van je dak.

  • Verschillende soorten: sneldakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten. Hoewel de vorm altijd hetzelfde is, heb je keuze uit verschillende formaten en kleuren.

  • Weersbestendig: een betonnen sneldakpan is uv-bestendig en kan goed tegen weersomstandigheden zoals wind en neerslag.

  • Duurzame productie: de productie van sneldakpannen is weinig belastend voor het milieu, omdat ze worden gedroogd.

Nadelen

  • Relatief korte levensduur: andere soorten dakpannen gaan langer mee in tegenstelling tot sneldakpannen.

  • Snelle veroudering: sneldakpannen worden relatief snel poreuzer in verhouding tot kleidakpannen.

  • Gevoeliger voor mos en algen: dakpannen gemaakt van beton zijn gevoeliger voor mos en algen. Dit is eenvoudig te verhelpen door het aanbrengen van coating en het regelmatige laten reinigen van de dakpannen.

Nog niet zeker van je keuze? Op deze pagina vind je alle soorten dakpannen en prijzen op een rij.

In welke uitvoeringen zijn sneldekpannen vergkrijgbaar?

Sneldekpannen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, afhankelijk van de grootte en het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. De meeste sneldekpannen zijn vervaardigd van gietijzer, maar er zijn ook exemplaren van aluminium of roestvrij staal. Gietijzeren sneldekpannen worden meestal geleverd met een anti-aanbaklaag en kunnen daardoor makkelijk schoongehouden worden.

Vorm

De meeste sneldekpannen zijn rond of ovale, maar er zijn ook rechthoekige en vierkante pannen. Pannen met een ronde bodem werken het beste op een rond fornuis of een inductieplaat. Pannen met een platte bodem werken op alle soorten kookplaten, maar hebben de neiging om aan te branden, dus je moet ze goed in de gaten houden.

Kleur

Kleur is een belangrijk aspect van de keuze van een nieuwe dekpan. Hoewel er veel mooie en trendy kleuren zijn, is het belangrijkste wat je moet overwegen de kleur die het beste bij jouw keuken en smaak past. Als je een neutrale tint wilt, ga dan voor een grijze of zwarte pan. Deze kleuren zullen nooit uit de mode raken en staan ​​goed bij alle soorten keukens. Wit is ook een goede optie als je op zoek bent naar iets dat lichter is, maar nog steeds neutraal genoeg is om bij alles te passen.

Afwerking

Sneldekpannen kunnen gemaakt worden van verschillende materialen, maar het meest gebruikelijke materiaal is aluminium. Aluminium is een lichtgewicht materiaal dat makkelijk te bewerken is. Het is echter wel vatbaar voor corrosie en kan daardoor makkelijk oxideren.

Om de sneldekpan te beschermen tegen corrosie, wordt het vaak afgewerkt met een coating of verf. Een andere optie is het toepassen van een anodiserende laag, die de pan beschermt tegen oxidatie en verkleuring.

Afmetingen

De afmetingen van de meeste standaard sneldekpannen zijn ongeveer 50 cm breed en 30 cm diep. Echter, er zijn ook speciale sneldekpannen verkrijgbaar die groter of kleiner zijn. De grootte van de pan hangt af van het aantal personen waarvoor je gaat koken en hoeveel ruimte je in je keuken hebt.

Sneldakpan merken

Als je op zoek bent naar een goede sneldakpan, dan is het belangrijk om te weten welke merken er allemaal zijn. Er zijn een aantal bekende merken die goede kwaliteit leveren, maar er zijn ook minder bekende merken die net zo goed zijn. In dit artikel geven we je een overzicht van de verschillende sneldakpan merken, zodat je een keuze kunt maken die bij jou past.

Monier sneldekpannen

Monier sneldekpannen zijn een soort dakpan die wordt gebruikt voor het bedekken van een plat dak. Het voordeel van deze pannen is dat ze sneller te leggen zijn dan traditionele dakpannen. Daarnaast bieden ze ook een hogere weerstand tegen wind en water.

Sneldekpan eternit

Als je op zoek bent naar een manier om je Eternit dak sneller te kunnen beschermen, dan is een sneldekpan een uitstekende optie. Sneldekpannen zijn gemaakt van aluminium en hebben een uniek ontwerp dat ervoor zorgt dat ze makkelijk en snel te plaatsen zijn. Dit maakt ze ideaal voor gebruik bij het renoveren van oudere Eternit daken of bij het aanleggen van nieuwe daken.

FAQ sneldakpannen

Veel gestelde vragen over sneldakpannen.

Hoe werken sneldakpannen?

Sneldakpannen worden geplaatst op een onderlaag van isolatiemateriaal en aan elkaar bevestigd met speciale clips of nagels. De pannen overlappen elkaar, waardoor er geen water door het dak kan lekken. Sneldakpannen zijn licht van gewicht en kunnen daardoor makkelijk op het dak geplaatst worden.

Hoeveel sneldekpannen per m2?

Dit is afhankelijk van de dikte van de pannen. Gemiddeld gezien hebt u ongeveer 50 sneldekpannen nodig per vierkante meter.