Home » Dakpannen » Sneldakpannen

Sneldakpannen

Betondakpannen worden ook wel sneldakpannen genoemd. De dakpannen doen hun naam eer aan doordat ze snel en eenvoudig te leggen zijn. Maar dat niet alleen, ook de productie van deze soort is relatief snel. Sneldakpannen zijn verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen en maten: ze zijn niet voor niks zo populair! Ook de prijs-kwaliteit verhouding is uitstekend.

Wat zijn sneldakpannen?

Sneldakpannen zijn betondakpannen. Doordat deze soort dakpannen snel geproduceerd en geplaatst kunnen worden, worden ze ook wel sneldakpannen of sneldekpannen genoemd. De vlotte plaatsing is vooral te danken aan de vorm van de dakpannen: ze hebben dubbele zijsluitingen, hulpstukken en lengte-overlap.

Doordat sneldakpannen zijn gemaakt van beton, is de kwaliteit van sneldakpannen goed. De gemiddelde levensduur ligt tussen de 30 en 35 jaar. Sneldakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. De pannen hebben allemaal dezelfde vorm, maar je kunt kiezen uit verschillende kleuren.

Wat is de prijs van sneldakpannen?

Sneldakpannen hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De gemiddelde prijs van sneldakpannen ligt tussen de €40,- en €65,- per m² . De prijs hangt van verschillende factoren af. Denk hierbij aan het tarief van de dakdekker, de grootte van de dakpannen en de oppervlakte van je dak.

Gemiddeld is een dak 50 m²: voor het leggen van sneldekpannen moet je rekening houden met een gemiddelde prijs rond de €2.625,-.

Gemiddelde prijs per m² Gemiddelde levensduur
€40,- tot €65,- 30 tot 35 jaar

*Let op: de prijzen zijn richtprijzen.

De voor- en nadelen van sneldakpannen

Net zoals iedere soort dakpannen, brengen ook sneldakpannen verschillende voor- en nadelen met zich mee. Hieronder lees je daar meer over!

Voordelen

 • Goede prijs-kwaliteitverhouding: sneldakpannen zijn de goedkoopste soort dakbedekking. Ze gaan gemiddeld 30 tot 35 jaar en zijn budgetvriendelijk.

 • Snelle plaatsing: de arbeidskosten blijven laag door de snelle plaatsing. Het leggen van sneldakpannen duurt gemiddeld 1 tot 5 werkdagen, afhankelijk van de oppervlakte van je dak.

 • Verschillende soorten: sneldakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten. Hoewel de vorm altijd hetzelfde is, heb je keuze uit verschillende formaten en kleuren.

 • Weersbestendig: een betonnen sneldakpan is uv-bestendig en kan goed tegen weersomstandigheden zoals wind en neerslag.

 • Duurzame productie: de productie van sneldakpannen is weinig belastend voor het milieu, omdat ze worden gedroogd.

Nadelen

 • Relatief korte levensduur: andere soorten dakpannen gaan langer mee in tegenstelling tot sneldakpannen.

 • Snelle veroudering: sneldakpannen worden relatief snel poreuzer in verhouding tot kleidakpannen.

 • Gevoeliger voor mos en algen: dakpannen gemaakt van beton zijn gevoeliger voor mos en algen. Dit is eenvoudig te verhelpen door het aanbrengen van coating en het regelmatige laten reinigen van de dakpannen.

In welke uitvoeringen zijn sneldakpannen vergkrijgbaar?

Sneldakpannen zijn in twee verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Hieronder lees je welke mogelijkheden er zijn!

Nog niet zeker van je keuze? Op deze pagina vind je alle soorten dakpannen en prijzen op een rij.

Vorm

Je hebt keuze uit vlakke dakpannen en golvende dakpannen. De golvende sneldekpannen worden vaak gebruikt op traditionele of landelijke woningen, de vlakke op moderne huizen.

Kleur

Naast de twee verschillende vormen, zijn sneldakpannen beschikbaar in verschillende kleuren.  De dakpannen zijn erg kleurvast, omdat ze tijdens de productie tot in de kern worden gekleurd. Je kunt kiezen uit:

 • Grijs

 • Zwart

 • Antraciet

 • Bruin

 • Steenrood

Afwerking

Sneldakpannen zijn gemaakt van beton en worden afgewerkt met een speciale coating. De coating is transparant, maar zorgt voor en glanzende of matte uitstraling. Daarnaast beschermt de coating de dakpan tegen vocht en UV-straling, waardoor deze langer mee gaan.

Afmetingen

Tot slot zijn sneldekpannen in verschillende afmetingen verkrijgbaar. De minimale afmeting is 420 mm lang en 330 tot 440 mm breed. De afmetingen variëren hiertussen. De meest gangbare maat is 420mm lang bij 330 mm breed.

Sneldekpannen laten plaatsen? Vind een dakdekker!

Wil je sneldekpannen laten plaatsen en ben je op zoek naar een geschikte dakdekker? Vraag dan via de onderstaande knop gratis offertes aan. We brengen je in contact met dakdekkers bij jou in de regio voor het plaatsen van sneldakpannen! Je aanvraag is geheel vrijblijvend: je zit dus nergens aan vast.

Veelgestelde vragen over sneldakpannen

Hieronder lees je het antwoord op de meest gestelde vragen over sneldekpannen!

Sneldakpannen worden geplaatst op het dak bevestigd door middel van clips of nagels. het plaatsen van sneldakpannen gaat hierdoor relatief vlot. De pannen overlappen elkaar, waardoor de kans op lekkage wordt verkleind.

Hoeveel sneldekpannen je nodig hebt, hangt af van de afmeting van de dakpannen en de grootte van je dak. De meest gekozen maat is 420mm lang bij 330 mm breed.

De gemiddelde levensduur van sneldekpannen is tussen de 30 en 35 jaar. Met goed en regelmatig onderhoud verleng je de levensduur van je dak.