Home » Dak verhogen

Dak verhogen: mogelijkheden & prijzen

Wil je meer ruimte creëren in je huis, maar ben je beperkt door de hoogte van je dak? Dan kun je ervoor kiezen om je dak te verhogen. Bij het verhogen van een dak kun je extra leefruimte creëren, waardoor je meer mogelijkheden hebt om je huis naar wens in te richten.

Op deze pagina lees je alles over een dak verhogen, de werkwijze en de kosten.

Waarom je dak verhogen?

Er zijn verschillende redenen om je dak te verhogen. De belangrijkste is vaak het creëren van meer leefruimte, zoals een extra slaapkamer of badkamer. Dit is vooral handig wanneer je gebrek hebt aan ruimte.

Het verhogen van je dak verhoogt ook de waarde van je woning. Je woning heeft een groter woonoppervlak en ziet er aan de buitenkant natuurlijk anders uit. Ook biedt het meer mogelijkheden om de isolatiewaarde van je woning te verbeteren.

Het verhogen van je dak is ook een goede investering wanneer je je woning gaat renoveren. Je kunt namelijk de indeling en functionaliteiten van je huis verbeteren.

Tot slot kan het verhogen van je dak een oplossing zijn als je last hebt van vochtproblemen in je huis. Door het dak te verhogen, wordt er meer ruimte gecreëerd tussen het dak en de vloer, waardoor er meer ventilatie mogelijk is. Dit kan helpen om vochtproblemen op te lossen en de levensduur van je huis te verlengen.

Plat dak verhogen

Een plat dak biedt vaak beperkte ruimte, maar door het te verhogen kun je de hoogte vergroten en extra leefruimte creëren. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je een extra slaapkamer, kantoorruimte of speelkamer wilt toevoegen.

Bij het verhogen van een plat dak wordt er meestal een extra verdieping bovenop het bestaande dak geplaatst. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een houtskelet- of staalconstructie. Vervolgens wordt het nieuwe dak waterdicht gemaakt en geïsoleerd.

Het is belangrijk om een ervaren dakdekker in te schakelen die bekend is met dit type werk, om ervoor te zorgen dat de dak verhoging veilig en goed wordt uitgevoerd.

Wanneer je een plat dak gaat verhogen, heb je twee verschillende opties:

 • Een extra verdieping met een plat dak

 • Een extra verdieping met een hellend dak

Schuin dak verhogen

Naast het verhogen van een plat dak is het ook mogelijk om een schuin dak te verhogen. Een schuin dak biedt vaak al meer ruimte dan een plat dak, maar als je nog meer hoogte nodig hebt, kan het verhogen van het dak een goede optie zijn.

Bij het verhogen van een schuin dak wordt meestal de nok van het dak verhoogd. Dit wordt een nokverhoging genoemd. Door de nok te verhogen, wordt de hoogte van de gehele dakconstructie vergroot. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je een zolder wilt omtoveren tot een volwaardige slaapkamer of werkkamer.

Je hebt keuze uit een enkelzijdige en dubbelzijdige nokverhoging.

 • Enkelzijdige nokverhoging: een enkelzijdige nokverhoging is een specifiek type nokverhoging waarbij slechts één kant van het dak wordt verhoogd.

 • Dubbelzijdige nokverhoging: Een dubbelzijdige nokverhoging is een populaire optie voor het verhogen van een dak. Hierbij wordt de nok van het dak aan beide zijden verhoogd. De kosten voor een dubbelzijdige nokverhoging zijn hoger dan die voor een enkelzijdige nokverhoging, maar de extra ruimte en het verbeterde uiterlijk kunnen de investering de moeite waard maken.

Een prefab dakopbouw is ook een optie! Lees hier meer informatie over prefab dakopbouw.

Werkwijze dak verhogen

De werkwijze bij het verhogen van een dak kan variëren afhankelijk van het type dak en de specifieke situatie. Het is altijd raadzaam om een ervaren dakdekker te raadplegen om de haalbaarheid van een dakverhoging in jouw specifieke situatie te beoordelen.

Over het algemeen bestaat de werkwijze bij het verhogen van een dak uit de volgende stappen:

 • Plan en ontwerp: voordat je begint met het verhogen van het dak, moet je een plan en ontwerp maken. Dit omvat het bepalen van de gewenste hoogte en grootte van het verhoogde dak, evenals het bepalen van de benodigde materialen en het maken van bouwtekeningen.

 • Verwijder het oude dak: voordat het nieuwe dak kan worden geïnstalleerd, moet het oude dak worden verwijderd. Dit omvat het verwijderen van de dakbedekking en de dakspanten.

 • Plaats nieuwe muren: nadat het oude dak is verwijderd, moeten er nieuwe muren worden geplaatst om het verhoogde dak te ondersteunen. Deze muren worden gebouwd op de bestaande muren van het gebouw en moeten voldoende sterk zijn om het gewicht van het nieuwe dak te dragen.

 • Installeer nieuwe dakspanten: nadat de nieuwe muren zijn geplaatst, moeten er nieuwe dakspanten worden geïnstalleerd om het verhoogde dak te ondersteunen. Deze dakspanten moeten worden bevestigd aan de nieuwe muren en moeten voldoende sterk zijn om het gewicht van het nieuwe dak te dragen.

 • Installeer de dakbedekking: nadat de nieuwe dakspanten zijn geïnstalleerd, kan de nieuwe dakbedekking worden geïnstalleerd. Dit kan bestaan uit dakpannen, shingles, metalen platen of een ander type dakbedekking.

 • Afwerking: nadat het nieuwe dak is geïnstalleerd, moet de afwerking worden gedaan. Dit omvat het afwerken van de muren en het installeren van eventuele dakramen of dakkapellen. Bij een plat dak is een lichtkoepel plaatsen ook mogelijk.

 • Afvalverwijdering: ten slotte moet het bouwafval worden verwijderd en moet de bouwplaats worden schoongemaakt.

Vergunning nodig of niet?

Of je een vergunning nodig hebt voor het verhogen van een dak, hangt af van verschillende factoren, zoals de hoogte van het verhoogde dak en de locatie van je woning. In sommige gevallen is een vergunning nodig, terwijl het in andere gevallen zonder vergunning kan worden uitgevoerd.

Het is daarom altijd verstandig om contact op te nemen met je gemeente en te informeren naar de regelgeving en vergunningsvereisten voor het verhogen van een dak. Een dakdekker kan je hier ook bij helpen.

Wat kost een dak verhogen?

De kosten voor het verhogen van een dak zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type dak, de grootte van het dak en de afwerking. Over het algemeen zijn de kosten voor het verhogen van een plat dak hoger dan het verhogen van een schuin dak.

Voor het verhogen van een plat dak kun je rekenen op kosten tussen de 500,- en €1.000,- per m². Bij een schuin dak liggen de kosten tussen de €800,- en €1.200,- per m². Deze kosten zijn inclusief materiaal, arbeidskosten en btw.

Type dak Kosten per m²
Plat dak €500,- tot €1.000,-
Schuin dak €800,- tot €1.200,-

*Houd er rekening mee dat deze kosten slechts een schatting zijn en dat de uiteindelijke kosten afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de grootte van het dak en de regio waarin je woont.

Wat kost een nokverhoging?

De kosten voor een nokverhoging zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de nokverhoging en het type materiaal dat wordt gebruikt. Over het algemeen kun je rekenen op kosten tussen de €10.000,- en €25.000,-. Het is raadzaam om een offerte aan te vragen bij een ervaren aannemer om een beter idee te krijgen van de exacte kosten.

Wat kost een enkelzijdige nokverhoging?

Over het algemeen kun je rekenen op kosten tussen de €5.000,- en €10.000,-. Een dubbelzijdige nokverhoging kost vaak tussen de €15.000,- en €25.000,-.

Dak verhogen? Schakel een dakdekker in!

Wil je graag meer leefruimte creëren door een dak verhoging? Schakel dan een dakdekker in! Via de onderstaande knop vraag je eenvoudig gratis offertes aan. Na je aanvraag ontvang je maximaal 5 gratis offertes van dakdekker bij jou in de regio. Vergelijk, kies en bespaar zo op de kosten. Je aanvraag is geheel vrijblijvend: je zit dus nergens aan vast!