Dak verhogen – mogelijkheden & prijzen
Bouwwerken kunnen uit verschillende redenen hun dak verhogen. Of het nu gaat om meer leefruimte, hogere isolatiewaarden of een extra slaapkamer – voor elke behoefte is er een mogelijkheid om het dak te verhogen. In deze blogpost gaan we dieper in op de mogelijkheden en prijzen van het verhogen van je dak!
Waarom je dak verhogen?
Als je huis ouder is, is de kans groot dat het dak niet zo hoog is als de huizen die tegenwoordig gebouwd worden. Je kunt ervoor kiezen om je dak te verhogen, zodat je meer ruimte in huis hebt en er bijvoorbeeld een extra slaapkamer of badkamer kunt maken. Er zijn een aantal redenen waarom je ervoor zou kunnen kiezen om je dak te verhogen:
– Als je wilt uitbreiden, is het verhogen van het dak een mogelijkheid om meer ruimte in huis te creëren.
– Het kan helpen om de waarde van je huis te verhogen.
– Als er problemen zijn met het dak, zoals lekkage of scheuren, kan het verhogen van het dak ervoor zorgen dat deze problemen opgelost worden.
Plat dak verhogen – 2 opties
Platte daken kunnen verhoogd worden op verschillende manieren. Het is belangrijk om te bepalen wat voor soort materiaal er gebruikt gaat worden en of er sprake is van een verhoging met behoud van het bestaande dak. In de meeste gevallen is het verstandig om een deskundige in te schakelen, zodat je zeker weet dat alles goed uitgevoerd wordt.
1 – Extra verdieping met plat dak
Wanneer je de hoogte van je huis wilt verhogen, is het plaatsen van een extra verdieping een optie. Je kunt ervoor kiezen om deze extra verdieping volledig open te maken, maar je kunt er ook voor kiezen om het dak te laten aansluiten op het bestaande dak. Het voordeel van een open verdieping is dat je veel licht binnenkrijgt en dat je een ruimtelijk gevoel creëert. Een nadeel kan zijn dat het geluid van buiten sneller binnendringt. Wanneer je kiest voor een extra verdieping met plat dak, sluit het dak aan op het bestaande dak. Dit geeft minder lichttoetreding dan wanneer je kiest voor een open verdieping, maar het is wel beter geïsoleerd. Een ander voordeel van een plat dak is dat je makkelijker toegang tot het dak hebt, waardoor onderhoud en eventuele reparaties
2 – Extra verdieping met hellend dak
Als je je huis wilt verbouwen en er een extra verdieping wilt aanbouwen, is het belangrijk om te weten welke mogelijkheden er zijn. Een van de opties is een extra verdieping met een hellend dak. Dit kan een interessante optie zijn, omdat het vaak relatief goedkoop is en je huis daardoor meer waard wordt. Wel moet je bedenken dat het onderhoud van een hellend dak wat lastiger is dan bijvoorbeeld een plat dak.
Welke dakverhoging voor mijn plat dak is de beste keuze?
Wanneer je een plat dak hebt, is het verstandig om deze te verhogen. Dit kan bijvoorbeeld wanneer er schade is ontstaan door een storm of wanneer het dak ingevoegd moet worden. Een dakverhoging is echter niet altijd nodig en hangt af van verschillende factoren. In dit artikel lees je alles over welke dakverhoging voor jouw plat dak het beste is.
Materialen plat dak verhogen
Als u uw dak wilt verhogen, heeft u verschillende opties. U kunt bijvoorbeeld een nieuwe laag dakbedekking aanbrengen of de bestaande laag vervangen door een hogere. Ook kunt u de huidige constructie verstevigen of versterken, zodat er meer gewicht kan worden opgenomen. Welke optie voor u geschikt is, hangt af van de staat van het huidige dak en wat u precies wilt bereiken met het verhogen ervan.
Kosten plat dak verhogen
Als u uw dak wilt verhogen, zijn er een aantal factoren waarmee u rekening moet houden. Zo zal de hoogte van het dak bepalend zijn voor de kosten. Een plat dak is gemiddeld zo’n 10 cm hoog, maar als u het wilt verhogen naar 30 cm, dan zullen de kosten ook hoger liggen. Ook de manier waarop het dak wordt verhoogd is bepalend voor de kosten. Er zijn twee mogelijkheden om het dak te verhogen: door het toevoegen van extra laagjes isolatie of door het toevoegen van een nieuwe laag dakbedekking. Beide methodes hebben hun voor- en nadelen, die u met uw aannemer moet bespreken.
Schuin dak verhogen – 5 opties
– Dakkapel
– Enkelzijdige nokverhoging
– Dubbelzijdige nokverhoging
– Van een schuin naar en plat dak
– Van een schuin dak naar een mansardedak
1 – Dakkapel
Een dakkapel is een uitbouw aan de gevel van een woning, die doorloopt tot aan het dak. Het geeft de woning meer ruimte en licht en verhoogt tegelijkertijd de waarde ervan. Dakkapellen zijn er in verschillende soorten en maten, dus er is altijd wel eentje die perfect bij jouw huis past. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn en wat de kosten zijn? Lees dan snel verder!
2 – Enkelzijdige nokverhoging
Een enkelzijdige nokverhoging is een goedkope optie voor het verhogen van je dak. Het hoeft namelijk maar aan één kant van het dak verhoogd te worden, waardoor de kosten lager uitvallen. Deze optie is geschikt voor mensen die niet veel extra ruimte nodig hebben en die graag willen besparen op de kosten.
3 – Dubbelzijdige nokverhoging
Een dubbelzijdige nokverhoging is een manier om het dak te verhogen waarbij er aan beide zijden van het dak een nieuwe toplaag wordt aangebracht. Dit is een relatief eenvoudige en goedkope manier om het dak te verhogen en kan in sommige gevallen ook zonder vergunning worden uitgevoerd. Het resultaat is echter niet altijd even mooi en het is belangrijk om te weten dat er bij deze methode geen extra ruimte wordt gecreëerd onder het dak, waardoor er mogelijk nog steeds problemen kunnen ontstaan met bijvoorbeeld waterinslag of tocht.
4 – Van schuin dak naar plat dak
Wanneer u uw huis wilt verbouwen, kunt u erover nadenken om het dak te verhogen. Dit kan verschillende redenen hebben. Misschien wilt u meer ruimte in huis en dat kan door het creëren van een extra verdieping op het dak. Of misschien vindt u het esthetisch mooier en geeft het pand hierdoor meer allure. Wat de reden ook is, het is zeker mogelijk om uw schuine dak om te toveren tot een plat dak. In sommige gevallen is er zelfs geen bouwvergunning nodig! Hier leest u alles over de mogelijkheden, kosten en vereisten voor het verhogen van uw dak.
5 – Van schuin dak naar mansardedak
Een mansardedak is een bijzondere vorm van een schuin dak. Het kenmerkt zich door een extra hoge gevel aan de achterzijde van het huis. Dit geeft het huis meer volume en maakt het ook mogelijk om een extra verdieping te creëren. Een mansardedak is daarom vaak interessant als je je huis wilt verbouwen of uitbreiden. Wel moet je er rekening mee houden dat de bouwkosten van een mansardedak hoger liggen dan die van een normaal schuin dak.
Welke dakverhoging voor mijn schuin dak is de beste keuze?
Wanneer u uw dak wilt verhogen, zijn er een aantal factoren waarmee u rekening moet houden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten welke soort dakverhoging het meest geschikt is voor uw schuin dak. In deze blog leggen we de verschillende opties voor dakverhogingen uit, zodat u een keuze kunt maken.
Materialen schuin dak verhogen
Als u van plan bent om uw dak te verhogen, moet u rekening houden met de kosten van de materialen. Het is belangrijk om te weten welke materialen u nodig heeft voordat u aan de slag gaat. In dit artikel geven we tips over welke materialen u kunt gebruiken om het dak van uw huis te verhogen.
U hebt verschillende opties als het gaat om het verhogen van het dak van uw huis. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een nieuwe laag dakbedekking, of voor een extra laag isolatiemateriaal. Wat voor materiaal u ook kiest, zorg ervoor dat het goed aansluit op het bestaande materiaal. Dit voorkomt problemen met lekkage en andere problemen in de toekomst.
Kosten schuin dak verhogen
Wanneer u uw dak wilt verhogen, zijn er een aantal factoren waarmee u rekening moet houden. Zo zal de hoogte van het dak bepalend zijn voor de kosten. Hoe hoger het dak, hoe meer materiaal er nodig is en dus ook hoe duurder het wordt. Ook de mate van schuine daken is bepalend voor de prijs. Een minder steile dak is goedkoper dan een stijlere variant.
Werkwijze dak verhogen
Je hebt twee opties als je een dakverhoging overweegt: prefab of op maat. Met de op maat optie kun je een volledig aangepaste verhoging maken, terwijl bij de prefab optie de prijs wat lager ligt en de plaatsing sneller gaat. Hoe dan ook, bij beide gevallen werkt de dakdekker volgens hetzelfde proces.
Constructie controleren
Controleer de constructie voordat u het dak verhoogt. Het is belangrijk om te weten of de constructie van het huis sterk genoeg is om het extra gewicht van een verhoogd dak te dragen. Als de constructie niet sterk genoeg is, kan het huis in elkaar klappen als het dak wordt verhoogd.
Dakconstructie voorbereiden
De dakdekker onderzoekt je dak zorgvuldig en bepaalt de beste plek voor de dakverhoging. Vervolgens verwijdert hij de oude bedekking en isoleert het. Als dat klaar is, maakt hij een gat in je dakconstructie, waarbij hij goed oplet dat de stevigheid behouden blijft.
Dakverhoging plaatsen
Bij een prefab dakverhoging worden de bouwmodules door een dakdekker in zijn werkplaats afgewerkt, zoals bijvoorbeeld met kunststof of hout. Vervolgens worden de modules met behulp van takels naar boven vervoerd om ze op je dakconstructie te plaatsen. Bij een op maat gemaakte dakverhoging (dakopbouw) maakt de dakdekker het extra gebouw ter plekke. Een alternatief is een prefab dakopbouw.
Dakverhoging afwerken
Met een dakverhoging heb je de optie om alleen de buitenkant te laten afwerken door een vakman. In dat geval zal hij het dak, de isolatie en gevelbekleding verzorgen, evenals het waterdicht maken van je dakverhoging. Als je wilt kan je kosten besparen door zelf de binnenzijde af te werken (bepleistering, vloerbekleding,…). Wil je liever dat ook de binnenzijde perfect wordt afgewerkt door een professional? Let dan op vooraf welke werken inbegrepen zijn in de kostprijs van het project en wat apart bijbetaald moet worden.
FAQ dak verhogen
Een overzicht van de meestgestelde vragen.
Heb ik een vergunning nodig voor een dakverhoging?
Nee, je hebt geen vergunning nodig voor een dakverhoging. Echter, als je woning wordt beschermd door erfgoedwetgeving, moet je wel toestemming aanvragen bij de monumentenzorg.
Dakbedekking
Hellend dak
Plat dak
Volgens toepassing
Dakrenovatie
Dakpannen
Soorten dakpannen
Soorten daken