Home » Dakbedekking » Golfplaten

Golfplaten: Materialen, uitvoeringen & prijzen

Golfplaten zijn een populaire keuze als dakbedekking. Golfplaten zijn duurzaam, sterk en relatief goedkoop in vergelijking met andere soorten dakbedekking. Golfplaten worden vaak gebruikt voor industriële en agrarische gebouwen, maar zijn ook geschikt voor bijvoorbeeld tuinhuisjes en schuurtjes. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten golfplaten, de kosten en uitvoeringen, en beantwoorden we veelgestelde vragen over golfplaten.

Waarom kiezen voor golfplaten als dakbedekking?

Er zijn verschillende redenen waarom golfplaten een populaire keuze zijn als dakbedekking. Ten eerste zijn ze erg duurzaam en gaan ze lang mee. Ook zijn ze bestand tegen verschillende weersomstandigheden, zoals regen, sneeuw en wind. Bovendien zijn golfplaten relatief licht, waardoor ze gemakkelijk te verplaatsen en te plaatsen zijn.

Soorten golfplaten

Er zijn verschillende soorten golfplaten beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder bespreken lees je meer over de verschillende soorten.

Metalen golfplaten

Metalen golfplaten zijn een populaire optie vanwege hun duurzaamheid en sterkte. Ze zijn bestand tegen corrosie en hebben over het algemeen een lange levensduur. Metalen golfplaten zijn ook relatief licht van gewicht.

Bitumen golfplaten

Bitumen golfplaten zijn gemaakt van bitumen en glasvezel. Ze zijn bestand tegen extreme temperaturen en hebben een relatief lange levensduur. Bitumen golfplaten zijn een populaire keuze als dakbedekking voor op schuurtjes, carports en tuinhuisjes.

Kunststof golfplaten

Kunststof golfplaten zijn gemaakt van verschillende soorten kunststof, zoals PVC, polyester, polycarbonaat en acrylaat. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen en kunnen worden gebruikt voor verschillende soorten gebouwen. Kunststof golfplaten zijn relatief licht en gemakkelijk te plaatsen.

Soort kunststof golfplaat Voordeel Nadeel
Pvc/polyester Licht van gewicht en eenvoudig te installeren Niet duurzaam en kans op verkleuring
Polycarbonaat Duurzamer dan pvc/polyester, goed bestand tegen windstoten, uv-bestendig, brandwereknd en lichtdoorlatend Hogere prijs
Acrylaat Goede thermische eigenschappen, goede prijs-kwaliteit Minder duurzaam en laat weinig licht door.

Vezelcement golfplaten

Vezelcement golfplaten zijn gemaakt van een mengsel van cement, water en cellulosevezels. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen en hebben een uitstekende brandveiligheid. Vezelcement golfplaten zijn duurzaam en weerbestendig, maar kunnen wel wat zwaarder zijn dan andere soorten golfplaten. Daardoor zijn ze niet op iedere constructie geschikt.

Wat kosten golfplaten?

De kosten van golfplaten kunnen variëren, afhankelijk van het type, de kwaliteit, de afmetingen en de afwerking. Over het algemeen zijn metalen golfplaten duurder dan kunststof golfplaten. Metalen golfplaten kosten gemiddeld €40,- tot €60,- per m². De prijs van kunststof golfplaten ligt gemiddeld tussen de €10,- en €70,- per m², afhankelijk van het materiaal. Bitumen golfplaten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding, houdt rekening met een gemiddelde prijs tussen de €35,- en €45,-. Wil je vezelcement golfplaten? Dan kost dit gemiddeld €40,- tot €50,- per m².

Dit zijn gemiddelde prijzen inclusief btw. Ben je benieuwd naar de exacte prijzen? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend offertes en bespaar tot 40% op de kosten!

Prijzen golfplaten per vierkante meter

In de onderstaande tabel vind je de prijzen van golfplaten per vierkante meter.

Soort golfplaat Gemiddelde prijs per m2*
Metalen golfplaten €40,- tot €60,-
Bitumen golfplaten €35,- tot €50,-
Kunststof golfplaten €10,- tot €70,-
Pvc/polyester €10,- tot €20,-
Polycarbonaat €25,- tot €60,-
Acrylaat €35,- tot €70,-
Vezelcement golfplaten €35,- tot €70,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw.

Wat is de levensduur van golfplaten?

In de onderstaande tabel zie je de gemiddelde levensduur van golfplaten. Het is belangrijk, net zoals met ieder dak, de golfplaten regelmatig te laten onderhouden. Dit verlengt de levensduur en zorgt ervoor dat de platen van goede kwaliteit blijven.

Column 1 Column 2
Metalen golfplaten 25 tot 30 jaar
Bitumen golfplaten 15 tot 20 jaar
Kunststof golfplaten 10 tot 30 jaar
Pvc/polyester 10 tot 15 jaar
Polycarbonaat 25 tot 30 jaar
Acrylaat 15 tot 20 jaar
Vezelcement golfplaten 25 tot 30 jaar

Welke uitvoeringen van golfplaten zijn er?

Golfplaten zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, waaronder:

  • Golfplaten met of zonder isolatie: golfplaten met isolatie zijn handig wanneer je de ruimte waarop ze geplaatst moeten worden isolatie nodig heeft. Als je op zoek bent naar golfplaten met isolatie, dan zijn er verschillende opties beschikbaar. Zo kun je kiezen voor golfplaten met een isolatielaag aan de onderzijde, maar ook voor platen met een extra isolatielaag erbovenop. Deze opties zijn wel duurder dan de standaard golfplaten.

  • Kleur: Golfplaten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals groen, rood, grijs en blauw. De keuze van de kleur hangt af van de persoonlijke voorkeur en het type gebouw. Houdt er rekening mee dat de kleur van de golfplaten veel invloed heeft op de uitstraling. Ook is het zo dat de kleur invloed heeft op de warmteabsorptie. Zo absorberen donkere kleuren meer warmte dan lichte kleuren, waardoor het in de zomer sneller warm wordt onder het dak.

  • Afmetingen: golfplaten zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, zoals lengte, breedte en dikte. Wat betreft de afmetingen van de golfplaten zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor lange platen die over de hele lengte van het dak lopen, maar ook voor kortere platen die elkaar overlappen. Daarnaast zijn er ook golfplaten verkrijgbaar in verschillende breedtes en diktes. De keuze van de afmetingen hangt af van het type gebouw en de grootte van het dak.

  • Afwerking: golfplaten zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, zoals gladde of gegolfde oppervlakken. De keuze van de afwerking hangt af van de gewenste uitstraling en de mate van bescherming die je wilt bieden aan de golfplaten. Zo kun je kiezen voor golfplaten met een gladde afwerking, maar ook voor platen met een korrelige afwerking. De laatste optie biedt meer bescherming tegen krassen en beschadigingen.

Welke soort golfplaat is de beste keuze?

Welk soort golfplaat de beste keuze is, hangt af van de situatie. Metalen golfplaten zijn bijvoorbeeld geschikt voor schuurtjes en tuinhuizen, terwijl vezelcement golfplaten beter geschikt zijn voor grotere gebouwen en industriële toepassingen. Kunststof golfplaten zijn populair vanwege hun lage gewicht en goede isolatie-eigenschappen, terwijl bitumen golfplaten vooral geschikt zijn voor daken met een lage hellingshoek.

Naast deze factoren spelen natuurlijk ook je eigen wensen een grote rol, zo moet je ook bepalen wat je wel en niet mooi vind qua uitstraling. Let ook op je eigen budget: wat wil je besteden aan een golfplaten dak? Kijk niet alleen naar de prijzen van golfplaten, maar ook naar de levensduur. Weeg prijs- en kwaliteit tegen elkaar af.

Plaatsen van golfplaten: zelf doen of een dakdekker inschakelen?

Als je golfplaten wilt laten plaatsen, kun je ervoor kiezen om dit zelf te doen of een dakdekker in te schakelen. Het zelf plaatsen van golfplaten kan aantrekkelijk zijn vanwege de kostenbesparing, maar het is wel belangrijk om te zorgen voor een goede constructie en afwerking. Wanneer je de golfplaten niet goed gemonteerd worden, loop je het risico op lekkages en beschadigingen aan de dakconstructie. Werken op hoogte brengt daarnaast ook veiligheidsrisco’s met zich mee: zo kun je opeens last krijgen van hoogtevrees terwijl je dit normaal misschien niet hebt.

Om dit te voorkomen kun je dus beter een dakdekker inschakelen. Een dakdekker beschikt over de juiste kennis, vaardigheden en materialen. Je bent verzekerd van het beste resultaat en heb garantie op de geleverde werkzaamheden. Ben je op zoek naar een dakdekker? Via de onderstaande knop vraag je gratis offertes aan.

Na je aanvraag ontvang je maximaal 5 offertes van dakdekkers bij jou in de regio. Vergelijk, kies en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs! Geen zorgen, je aanvraag is geheel vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast!

Veelgestelde vragen over golfplaten

Hieronder lees je het antwoord op de veelgestelde vragen over golfplaten!

De goedkoopste golfplaten zijn over het algemeen metalen golfplaten.

Het beste type golfplaat hangt af van de specifieke toepassing en de gewenste eigenschappen. Over het algemeen geldt dat vezelcement golfplaten de meest duurzame en weerbestendige optie zijn, terwijl kunststof golfplaten betere isolatie-eigenschappen hebben.

De levensduur van golfplaten is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type materiaal en de kwaliteit van de installatie. Over het algemeen gaan metalen golfplaten zo’n 15 tot 20 jaar mee, terwijl kunststof golfplaten een levensduur hebben van ongeveer 20 tot 25 jaar. Vezelcement golfplaten zijn de meest duurzame optie en kunnen wel tot 50 jaar meegaan.

Ja, het is mogelijk om golfplaten te plaatsen op een plat dak. Het is hierbij wel belangrijk om te zorgen voor een goede afwatering om te voorkomen dat er water op het dak blijft staan.

Een dak van golfplaten kan inderdaad voor geluidsoverlast zorgen, met name bij regen of hagel. Om dit te voorkomen, kan er gekozen worden voor golfplaten met een geluidsdempende laag, of kan er voor een goede isolatie gezorgd worden.

Condensproblemen kunnen ontstaan wanneer er sprake is van temperatuurverschillen tussen de binnen- en buitenkant van het dak.

Om dit te voorkomen, het belangrijk om de ventilatie van het dak goed te regelen. Door te zorgen voor voldoende ventilatie onder het dak, kan vochtige lucht worden afgevoerd en wordt condensatie voorkomen. Daarnaast is het aan te raden om een dampscherm aan te brengen tussen de isolatie en de golfplaten. Dit voorkomt dat vochtige lucht de isolatie bereikt en condenseert.

Het is ook mogelijk om te kiezen voor golfplaten met ingebouwde isolatie. Deze isolatie zit al tussen de lagen van de golfplaat en zorgt voor een betere thermische isolatie. Hierdoor blijft de warmte in de winter beter binnen en blijft het in de zomer koeler onder het dak.

Naast golfplaten zijn er nog andere soorten dakbedekking waaruit je kunt kiezen, zoals dakpannen, leien en shingles. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en eisen. Het is belangrijk om te kijken naar de eigenschappen van elke soort dakbedekking en deze af te wegen tegen de kosten en andere factoren, zoals de levensduur en het onderhoud.